Novosti

Utorak, 14. ožujka 2023.

Austrijski veleposlanik Markus Wuketich posjetio Maticu hrvatsku

Maticu hrvatsku 14. ožujka posjetio je veleposlanik Republike Austrije Nj. E. Josef Markus Wuketich gdje se sastao s predsjednikom Matice hrvatske Mirom Gavranom. Na sastanku je sudjelovala i Jelena Gazivoda iz odnosa s javnošću MH.

Ovo je prvi posjet austrijskog veleposlanika, porijeklom gradišćanskog Hrvata, Matici hrvatskoj te je predsjednik Miro Gavran upoznao g. Wuketicha s Matičinim aktivnostima i najvažnijim projektima, među kojima je izdavaštvo. Posebno su razgovarali o jednom od novih dvojezičnih izdanja Matice hrvatske, knjizi Moj prijatelj Stefan Zweig / Mein Freund Stefan Zweig u kojoj su objavljena posve nepoznata i ni u jednom stručnom hrvatskom izvoru spomenuta pisma hrvatskog književnika Josipa Kosora glasovitom austrijskom piscu Stefanu Zweigu.

Prilikom posjeta bilo je riječi o austrijsko-hrvatskim kulturnim vezama, kao i povezanosti dviju država koja se manifestira odličnim odnosima. Veleposlanik je napomenuo kako se tijekom pandemije pokazalo da više tisuća hrvatskih građana svakodnevno putuje u Austriju na posao, dok su u protekloj godini turistički dolasci austrijskih državljana premašili one iz 2019. godine. Posjet je zaključen dogovorom o jačoj zajedničkoj suradnji.

Pregled

datum