Kolo 1, 2019.

Kritika

Nataša Ilić

Ubiranje pjesničkog cvijeća

(Đurđa Vukelić Rožić: Nepokošeno nebo 2, Antologija hrvatskog haiku pjesništva 2008.-2018., Ivanić Grad 2018.)

Antologija (grč.νθολογία), složenica je od dviju riječi: ἄνϑος (anthos) – cvijet i λέγεıν (legein) – brati. Riječ antologija se koristi uobičajeno u svakodnevnom govoru. Međutim, osobno nisam upoznala osobu koja je otprve znala objasniti njezino doslovno značenje. Pored toga, zanimljivo je da ne poznajem niti jednog domaćeg ni stranog haiku pjesnika koji u barem jednom od svojih haiku zapisa ne spominje cvijet ili cvijeće. Ovo i nije toliko začuđujuće budući da je procijenjeno da u svijetu postoji između 250.000 i 400.000 različitih vrsta cvjetnica, a umijeće haiku izražavanja iziskuje od autora (s)poznavanje prirode. Kako do danas haiku pjesma nije čvrsto definirana, možemo je opisati kao minijaturni zapis u obliku trostiha (najčešće u formi 5-7-5 slogova ili taktova), i predstavlja produkt »zarobljenog« trenutka autorovog doživljaja ekspresije prirode (i to samo korištenjem osjetila!).

Niz od triju antologija hrvatskog haiku pjesništva započeo je Vladimir Devidé (1996.), izdanjem pod jednostavnim nazivom: »Antologija hrvatskog haiku pjesništva«. Ovaj niz je nastavila Đurđa Vukelić Rožić antologijama: »Nepokošeno nebo/An Unmown Sky«, koja obuhvaća razdoblje od 1996.–2007.godine, i »Nepokošeno nebo 2/An Unmown Sky2«, kojom je obuhvaćena prethodna dekada, razdoblje od 2008.–2018. godine. Važno je naglasiti da je prethodna antologija »Nepokošeno nebo/ An Unmown Sky«, osvojila nagradu (2011.) The Touchstone Award, za jednu od četiri ponajbolje knjige na engleskom jeziku u sklopu međunarodnog natječaja za haiku poeziju u organizaciji The Haiku Foundation (USA). Temeljem ove prestižne nagrade i svojeg višedesetljetnog požrtvovnog rada na promicanju hrvatske kulture i baštine, glavna i odgovorna urednica Đurđa Vukelić Rožić (2012.) primila je »Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu«.

Antologija »Nepokošeno nebo 2 / An Unmown Sky2« je predstavljena u Ivanić-Gradu18. listopada 2018. HKD Rijeka proglasilo je ovo izdanje Knjigom godine 2018., izvan naklade Hrvatskoga književnog društva. U trenutku pisanja ovog teksta, ova je antologija ušla u uže finale izbora (najboljih pet knjiga), za istu nagradu kao i njezina prethodnica u organizaciji The Touchstone Award, The Haiku Foundation (USA), u konkurenciji 67 haiku knjiga na engleskom jeziku objavljenih u 2018. godini.

Naslov ove i prethodne antologije »Nepokošeno nebo« u prvi tren izaziva čuđenje i navodi na pitanje kako nebo može biti »nepokošeno«, kada znamo da je haiku zarobljen trenutak istinske stvarnosti. Đurđa Vukelić Rožić je prije svoje Uredničke riječi najjednostavnije obrazložila naslov prepisavši: Ležim/u travi. Nepokošeno/ nebo. Ovaj je haiku zapisao Dubravko Ivančan. Zasigurno smo se nasmijali prisjetivši se da svaki čovjek gleda svijet samo iz jedne perspektive – svoje.

Danas je ova treća i u nizu najopsežnija dvojezična hrvatsko-engleska antologija otisnuta na ukupno 583 stranice u kojoj je zastupljeno 198 autora s ukupno 3642 ove (naj)kraće pjesničke forme.U prvi trenutak pročitavši ove statističke brojke, možemo posumnjati jesu li svi izabrani autori i njihovi uvršteni radovi antologijski? Dovoljno je znati podatak da je u protekloj dekadi više od 470 autora objavljivalo haiku na hrvatskom jeziku i hrvatskim narječjima, i odgovor će se sam nametnuti. Pored toga, broj od 823 inozemne nagrade dodijeljene hrvatskim autorima, dodatna je potvrda tome.

Autori su u ovoj antologijiporedani abecednim redom po prezimenima, uz njihove su biografije izabrana haiku i senrju djela, bibliografija za svaki rad, te navodi za domaće i inozemne nagrade i pohvale. Velik broj autora uz standardni hrvatski jezik, haiku zapisuju koristeći svoje kajkavsko ili čakavsko narječje, i na taj način njeguju baštinu i za buduće naraštaje. Nakon čitanja odraslih autora, ova antologija čitateljima nudi pregled nagrađivanih radova u zemlji i inozemstvu dječjih haiku djela, tako da sveukupan broj od 254 autora predstavlja pravu riznicu na ovaj način ovjekovječenog hrvatskog haiku stvaralaštva protekle dekade.

Kolo 1, 2019.

1, 2019.

Klikni za povratak