Kolo 2, 2016.

Tema broja: Kalman Mesarić ili kako otkriti vlastitog pisca

Mirjana Hržić

Kronologija Dana Kalmana Mesarića u Prelogu


Mnoga su značajna imena hrvatske povijesti upravo zbog nebrige njihovih sumještana pala u djelomični ili potpuni zaborav. Ili su zaboravljeni ili se spominju u užim krugovima i među pojedincima. Jedno od takvih imena je i ime Kalmana Mesarića.

U gradu Prelogu već godinama uspješno organiziram Festival kazališnih amatera Međimurja ili kraće Festival KAM. Poznavanjem samo imena Kalmana Mesarića i djela Gospodsko dijete krajem 2012. krenula sam u potragu za nečim drugim što bi se moglo izvesti na festivalu. U monografiji grada Preloga naišla sam na popis još nekoliko njegovih djela, ali i na podatak kada je rođen i kada je umro. Shvativši da će se 30. siječnja 2013. navršiti 30. obljetnica njegove smrti, kontaktirala sam tadašnjeg predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu prof. dr. Stjepana Hranjeca s prijedlogom da nešto učinimo. Inicijativi su se priključili Grad Prelog, Dom kulture Grada Preloga i župnik preloške Župe sv. Jakoba. Moj zadatak bio je okupiti pojedince koji će tijekom večeri interpretirati dijelove Mesarićevih tekstova. I tako smo 30. siječnja 2013. u dvorani Pastoralnoga centra Blaženog Alojzija Stepinca organizirali književnu večer u povodu 30. godišnjice smrti Kalmana Mesarića.

Sam program započeo je svetom misom u crkvi sv. Jakoba u Prelogu nakon koje su predstavnici Grada Preloga i Ogranka Matice hrvatske iz Čakovca položili vijenac na spomen-ploču preloškim velikanima. O Kalmanu Mesariću i njegovom književnom opusu govorili su prof. Vladimir Kapun i prof. dr. Stjepan Hranjec, tadašnji predsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske. Prigodnim riječima o Kalmanu Mesariću obratio se i tadašnji gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina te prečasni Antun Hoblaj.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su članovi Kulturne udruge »Seljačka sloga« iz Preloga koji su izveli isječak iz drame I u našem gradu (autori: Mirjana i Zlatko Hržić) te članovi Priločke amaterske scene koji su izveli isječak iz drame Korak preko rampe (Barbara i Dejan Novak). Isječak iz romana Dravom zlato plovi čitala sam sama, dok su isječak iz predstave Gospodsko dijete izveli Željka Grabant, članica Priločke amaterske scene i Benjamin Mihoci, član KU »Seljačka sloga« Prelog.

Tako je 2013. godina postala prijelomnom godinom u cijeloj ovoj »priči«. Grad Prelog prihvatio je našu inicijativu i osigurao inicijalna sredstva u proračunu za 2014. godinu. S projektom »Dani Kalmana Mesarića« prijavili smo se za sufinanciranje Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, kao i Međimurskoj županiji. Nažalost, Ministarstvo kulture RH nije prihvatilo projekt u 2014. godini, ali Međimurska županija jest. I tako se 2014. godine manifestacija »Dani Kalama Mesarića« odvijala u dva dijela.

Polaganjem vijenca na rodnu kuću Kalmana Mesarića, misom zadušnicom i književnom večeri posvećenoj Kalmanu Mesariću 17. rujna 2014. započela je manifestacija »Dani Kalmana Mesarića«. Vijenac je položio, te samim time i otvorio cijelu manifestaciju Goran Gotal, predsjednik Gradskog vijeća grada Preloga. U multimedijalnoj dvorani muzeja Croata Insulanus na književnoj večeri prikazan je život Kalmana Mesarića kroz čitanje intervjua i pisama pronađenih u ostavštini u Zagrebu u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta HAZU. U programu su sudjelovali: Dejan Novak kao glas Kalmana Mesarića, Maja Kos i Marija Oto Sačer, kao novinarke u intervjuima s Kalmanom Mesarićem, Veronika Mesarić i Damir Mužanić uprizorili su isječak iz predstave I u našem gradu, isječak iz romana Dravom zlato plovi pročitala je Sara Štampar, a ja sam pročitala pismo koje je Kalman Mesarić pisao pred sam kraj svog života o svom boravku u Splitu. Za glazbeni predah pobrinuli su se tamburaši Kulturne udruge »Seljačka sloga« iz Preloga. Književnu večer posvećenu Kalmanu Mesariću vodio je Željko Sokač čitanjem biografskih podataka piscu, prema zapisima samog Kalmana.

Cijeli projekt osmišljen je kao višednevna manifestacija, s krajnjim ciljem oživljavanja i promidžbe lika i djela Kalmana Mesarića, svestranog umjetnika: pjesnika, novelista, dramatičara, esejista, publicista, novinara, prevoditelja, kazališnog kritičara, teatrologa, redatelja, a prije svega tvorca hrvatskoga pučkog teatra. 

Ostala događanja koja su pratila manifestaciju svojevrstan su živi spomenik onoga čime se Mesarić bavio za života. Na književno-kazališnim večerima po mjesnim odborima sudjelovali su glumci amateri iz više međimurskih kulturnih udruga (KUD »Seljačka sloga« Donja Dubrava, KUU »Društvo žena Gornji Kraljevec«, HKUD »Goričan«, KUD »Strahoninec«, Priločka amaterska scena). Nastupili su i članovi Književnog kruga Prelog: Marija Bermanec, Veronika Zrna, Biserka Kolarek, Magdalena Vlah Hranjec, Ljubica Fleten, Ivanka Novak, Franjo Žeželj Mustak, Vinko Rojko, Snježana Hižman i Marija Vuk. Kratkim skečevima članovi Priločke amaterske scene Vlado Kovač i Miljenka Setnik nasmijali su prisutne dogodovštinama oko pripreme godišnjeg odmora. U nedjelju, 21. rujna, kazališna kritičarka i teatrologinja prof. dr. sc. Sanja Nikčević održala je seminar za voditelje kazališnih amatera Međimurja na temu »Analiza drame s elementima«.

Kazališnom večeri u petak, 26. rujna 2014., izvedbom predstave Kalmana Mesarića I u našem gradu u Domu kulture Grada Preloga završen je prvi dio projekta »Dani Kalmana Mesarića«. Krajem 2013. godine odabrala sam komediju I u našem gradu te je uz grupu entuzijasta postavila na scenu. Da smo odradili i više nego uspješan posao, govore i priznanja struke. Na Festivalu KAM 2014. održanom u Prelogu od strane županijskog žirija (u sastavu: Robert Raponja, redatelj i Barbara Rocco, glumica i redateljica) dobili smo sljedeća priznanja i nagrade: Damir Mužanić dobio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu, Benjamin Mihoci nominiran je u kategoriji za najbolju mušku ulogu, Mirjana Hržić nominirana je u kategoriji za najbolju žensku ulogu, a predstava u cjelini nominirana je u kategoriji za najbolju predstavu festivala. Isto tako, dobiveno je i posebno priznanje za promicanje dramske literature ovoga podneblja za izbor teksta Kalmana Mesarića I u našem gradu.

U sklopu projekta te godine izdan je i Mesarićev roman Dravom zlato plovi, čije je javno predstavljanje održano 16. listopada u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus. Prvo i jedino izdanje ovog romana bilo je 1973. godine. O romanu je govorio prof. dr. Stjepan Hranjec, o njegovoj hrvatskoj redakturi prof. Marija Oto Sačer, učenici Osnovne škole Prelog čitali su isječke iz romana, a tamburaši KU »Seljačka sloga« Prelog upotpunili su program izvedbom pjesama koje se spominju unutar romana.

Da je cijeli projekt svrhovit, pokazuje i projekt učenika Osnovne škole Prelog. Na početku školske godine članovi novinarske i knjižničarske grupe posjetili su Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga u povodu Međunarodnog dana pismenosti 8. rujna i uočili plakat o održavanju manifestacije »Dani Kalmana Mesarića«. Zapitali su se ‒ tko je uopće Kalman Mesarić? Nisu znali gotovo ništa o njemu. Znali su samo da jedna ulica u gradu nosi njegovo ime i da je rođen u Prelogu. Nisu bili sigurni ni čime se bavio. Zapitali su se koliko učenici i građani znaju o Mesariću, stoga su anketirali učenike sedmih i osmih razreda o tome koliko znaju o književniku Kalmanu Mesariću. Na uzorku od 75 anketiranih učenika, 52 posto nije znalo za književnika, njih 48 znalo je da je bio književnik, a svega nekoliko učenika znalo je da je rođen u Prelogu i da jedna ulica nosi njegovo ime. Anketirali su i građane. Od 40 ispitanih građana, 31 ih je znao za Kalmana Mesarića (od njih četvero ispitanika koji nisu iz Preloga), dok njih devetero nije čulo za ovoga književnika. Shvatili su da svi premalo znamo o književniku koji je rođen u Prelogu te su zaključili da bismo ga trebali promovirati.

Stoga su odlučili pronaći način kako književnika promovirati i približiti ga učenicima i građanima. S učiteljima hrvatskog jezika dogovorili su da se u godišnji plan i program škole uvrsti obilježavanje književnika Kalmana Mesarića, i to na način da u svakoj novoj školskoj godini učenici osmih razreda u sklopu izvanučioničke nastave posjete rodnu kuću te da pročitaju njegovu biografiju i odlomke iz knjige Dravom zlato plovi. Pročitavši knjigu Dravom zlato plovi, saznali su da je u Međimurju i drugim krajevima bio razvijen stari zanat ispiranja zlata na Dravi. U romanu je detaljno opisano kako su ljudi nekad ispirali zlato na Dravi. Tko su bili dravski ispirači zlata i na koji način oni ispiru zlato, odlučili su istražiti u literaturi. Pretraživanjem literature u školskoj knjižnici i Knjižnici i čitaonici Grada Preloga saznali su da je u Donjem Vidovcu zlatarenje nekad bio vrlo raširen zanat, koji još i danas živi zahvaljujući udruzi »Vidovski zlatari«. Članovi udruge »Vidovski zlatari« pokazali su im na Dravi vještinu ispiranja zlata. Tom prilikom snimili su i dokumentarni film. Za svoj istraživački rad nagrađeni su sudjelovanjem na državnoj smotri učeničkih radova iz područja građanskog odgoja.

U 2015. godini s obilježavanjem »Dana Kalmana Mesarića« započelo se 17. rujna. U multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus učenici Osnovne škole Prelog predstavili su svoj nagrađeni projekt »Dravom zlato plovi«, dok je profesor Marijan Lazar iz Srednje škole Prelog održao predavanje »Zavičajnost prema Kalmanu Mesariću«. Uime Grada Preloga nazočne je pozdravila gđa Jasminka Pervan, a cijelu manifestaciju otvorio je međimurski župan Matija Posavec. Po mjesnim odborima grada Preloga predstavili su se glumci amateri KUD-a »Zrin« iz Legrada s predstavom »… i ne se treba za sako v novine dati devati« u Cirkovljanu, zatim KUU »Društvo žena Gornji Kraljevec« s predstavom »Martin v Zagreb, Martin z Zagreba« u Draškovcu, KUD »Katruže« iz Ivanovca s predstavom »Pogledni črez oblok« u Oporovcu, KUD »Seljačka sloga« Donja Dubrava s predstavom »Uvozna sneha« u Hemuševcu, HKUD »Goričan« s predstavom »Naša stora hiža« u Čehovcu, te Priločka amaterska scena s predstavom »Regija« u Otoku. Na književno-kazališnim večerima po mjesnim odborima sudjelovali su i članovi Književnog kruga Prelog: Veronika Zrna, Biserka Kolarek, Ljubica Fleten, Ivanka Novak, Branko Rakijašić, Vinko Rojko,Kristian Čurila i Snježana Hižman. Kratkim skečom »Štepanje f krčmi« članovi plesno-scenske sekcije Udruge umirovljenika Grada Preloga nasmijali su prisutne u Cirkovljanu, Draškovcu, Oporovcu i Otoku dok je gđa Katarina Herman, njihova voditeljica, u Hemuševcu uprizorila monodramu »Krčmarica«.

U utorak, 22. rujna 2015. u multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus održano je predstavljanje zbornika Međimurska mlada drama iz biblioteke Insula Ogranka Matice hrvatske iz Čakovca. O zborniku su govorili Miroslav Gakić, urednik biblioteke Insula, Zlatka Grahovec i Ivan Pranjić, kao priređivači. U programu je svojim glazbenim izvedbama sudjelovalo Igor Baksa. Članovi Književnoga kruga i KU »Seljačka sloga« iz Preloga zajedničkim su snagama uprizorili tekst iz samog zbornika »U potrazi za djetetom«.

U subotu, 26. rujna, glumica i redateljica Barbara Rocco održala je radionicu za djecu pod nazivom »Danas improviziramo« na kojoj su se djeca kroz niz vođenih vježbi upoznala s osnovama scenskog nastupa. U nedjelju, 27. rujna, uoči samog završetka manifestacije, kazališna kritičarka i teatrologinja prof. dr. Sanja Nikčević održala je seminar za voditelje kazališnih amatera Međimurja na temu »Kako voljeti i pisati komediju«. Promocijom prvog samostalnog tiskanog izdanja komedije Kalmana Mesarića Gospodsko dijete završili su »Dani Kalmana Mesarića« u 2015. godini. O samoj knjizi govorile su dr. sc. Sanja Nikčević i Marija Oto Sačer, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Čitajući isječke iz knjige, u promociji su sudjelovali: Valentina Ekart, Kristian Čurila, Benjamin Mihoci, Dejan Novak, Marija Oto Sačer i Mirjana Hržić. Promociji je prisustvovala i gđa Dušica Potočnjak, supruga preminulog Frana Potočnjaka, nećaka Kalmana Mesarića. Svojim obraćanjem izrazila je podršku cijeloj manifestaciji i ovom projektu. Nazočne su pozdravili Mirko Kovačević, uime Hrvatskog sabora kulture i Zdravko Kvakan, zamjenik gradonačelnika Grada Preloga.

U 2016. godini priču širimo izvan područja Međimurja. Uz veliku pomoć i podršku prof. dr. sc. Sanje Nikčević, cijeli projekt prezentiran je 6. veljače u središnjici Matice hrvatske u Zagrebu, u sklopu Odjela za kazalište i film. U tom programu pretpremijerno je puštena radiodrama pod nazivom U salonu s Kalmanom Mesarićem u izvedbi studenata Filozofskoga fakulteta, Učiteljskoga fakulteta, Akademije dramske umjetnosti i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, uz sudjelovanje Želimira Mesarića, a pod vodstvom profesorice Mire Muhoberac. Cijeli projekt predstavila je Mirjana Hržić, a bila je ovo i prilika da se predstavi najpoznatije djelo Kalmana Mesarića Gospodsko dijete, objavljeno kao prvo samostalno izdanje. O knjizi je govorila dr. sc. Sanja Nikčević, a isječke iz knjige čitali su glumci amateri iz Međimurja: Valentina Ekart kao Marica, Kristian Čurila kao Jožek, Štefica Kolarić kao stara mama, Dejan Novak kao Šimun, Marija Oto Sačer kao Irma i Benjamin Mihoci kao Albin. U ime nakladnika govorio je prof. Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Čakovca.

Sada su u punom jeku pripreme za ovogodišnje »Dane Kalmana Mesarića«, koji će započeti 16. rujna 2016. I ove godine program će biti organiziran na dvije razine. Prvo: upoznavanje Preloga i Međimurja s vlastitim sugrađaninom i poticanje interesa za njega i njegov opus uz izložbe, predavanja i promocije. Druga: afirmacija Kalmanova svjetonazora i poetike predstavljanjem kreativnih sugrađana iz Preloga i okolice koji stvaraju poeziju, prozu ili dramu na osnovi pučke poetike. Ove godine cijeli projekt uz Grad Prelog prati i po treći puta Međimurska županija, a po drugi puta i Ministarstvo kulture RH.

Za sam kraj zahvalila bih svima koji su dosada svojom podrškom i sudjelovanjem u projektu pomogli u organizaciji dosadašnjih »Dana Kalmana Mesarića«, a vjerujem da podrška i pomoć neće izostati ni ove, a ni idućih godina. Ujedno pozivam sve zainteresirane ljude dobre volje koji su bilo poznavali Mesarića, bilo proučavali njegovo stvaralaštvo, da mi se jave. Vrlo rado i otvorena srca prihvaćam nove teme s kojima bismo u budućnosti upotpunili programe cijelog ovog projekta.

Kako je Kalman Mesarić uistinu bio svestrani stvaralac, ovaj projekt ne samo da omogućuje njegovu revitalizaciju, već i promidžbu svih onih koji se danas bave istovrsnim stvaralaštvom. Ima ih u našem susjedstvu, a da toga nismo niti svjesni, samo ih moramo pronaći i dati im priliku da pokažu svoje stvaralaštvo. To je u biti i konačna svrha cijelog ovog projekta. Ne bismo smjeli dopustiti da prođe 30 godina od nečijeg života pa da kažemo: »Da on/ona je bio/bila odličan pisac, glumac, redatelj…« Sve dok kod danas postoje ljudi koji pišu, glume, režiraju, stvaraju nešto novo, postojat će i »Dani Kalmana Mesarića« u Prelogu.

Kolo 2, 2016.

2, 2016.

Klikni za povratak