Kolo 2, 2014.

Kritika

Darija Žilić

Vrijedna pjesnička antologija

(Antologija Jadranskih književnih susreta u Crikvenici, 2002.-2011., Gradska knjižnica Crikvenica, 2012.)

U primorskom gradu Crikvenici već deset godina održavaju se Jadranski književni susreti. U uvodu ove antologije, Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika koje je i su­organizator ove manifestacije, ističe kako je ova književno-pjesnička manifestacija itekako važna, jer se danas književna, a posebno pjesnička riječ omalovažava. Petrač posebno ističe zasluge dviju voditeljica ovih susreta. Riječ je o uvaženoj spisateljici, prevoditeljici i pjesnikinji Ljerki Car Matutinović i organizatorici JKS-a, agilnoj ravnateljici Gradske knjižnice u Crikvenici, prof. Kseniji Car Ilić. No možda bi na ovome mjestu trebalo spomenuti i profesoricu Mariju Gračaković, koja svojim nadahnutim predstavljanjima a­utora pokazuje veliku strast prema književnoj riječi i hrvatskoj književnoj baštini.

Svake godine, početkom šestog mjeseca u Crikvenici se na nekoliko dana okupljaju pjesnici, proza­ici i kritičari raznih generacija i ide­oloških opredjeljenja. Oni nastupaju pred publikom, ali i odlaze u škole, ka­o gosti koji učenicima govore o svom književnom radu. U okviru tih susreta organiziran je i odlazak na otok Krk, u Bašku, kolijevku hrvatske pismenosti, te na mali otok Košljun na kojem žive franjevci i čuvaju sjećanje na prošlost ovoga kraja. Antologija susreta obuhvaća upravo radove svih književnika koji su do sada na ovoj manifestaciji nastupali. Urednica knjige Ljerka Car Matutinović, rođena Crikveničanka, svake godine pomno odabire a­utore i a­utorice, koji će na tim susretima sudjelovati. U ovoj antologiji, ona im je prepustila da se predstave vlastitim odabirom, odnosno, kako ističe, cvijetom riječi u vlastitom odabiru.

Vrijedi naglasiti da su Jadranski književni susreti u minulom desetljeću u Crikvenici, zahvaljujući marnim organizatoricama, vrlo uspješno predstavili domaćoj zahvalnoj publici cijeli niz poznatih hrvatskih književnika. Tako su, pored domaćih, zavičajnih pjesnika na susretima sudjelovali: Zdenka Andrijić, Lidija Bajuk, Ludwig Ba­uer, Se­ad Begović, Enerika Bijač, Boris Domagoj Biletić, Ružica Cindori, Lidija Dujić, Davor Šalat, Lana Derkač, Stjepan Ču­ić, Dubravko Jelačić Bužimski, Branimir Bošnjak, Zoran Kršul, Borben Vladović, Božica Jelušić, Mladen Machi­edo, Dani­el Načinović, Sanja Pilić, Nikola Kraljić, Hrvoje Kovačević, Ljubomir Stefanović, La­ura Marchig, Sonja Manojlović, Alojz Majetić, Mladen Kušec, Miro Gavran, Šimo Ešić, Nedjeljko Fabri­o, Dijana Rosandić, Ante Stamać... Iz priloženog je popisa razvidno kako je riječ o uglednim i priznatim a­utorima i a­utoricama koji su ili pjesničkim ili proznim radovima prisutni u ovoj antologiji.

Nakon čitanja antologije, važno je u­očiti kako su se uglavnom sami a­utori odlučili za objavu tekstova ili po­eziju u kojima je riječ o mediteranizmu. Upravo stoga ovi susreti i jesu važni, jer su rijetka književna manifestacija na našoj prekrasnoj jadranskoj obali na kojoj se promiče mediteranski duh, mediteranizam, ka­o važna odrednica hrvatske kulture. Urednica knjige, Ljerka Car Matutinović posebno naglašava i važnost čakavice, koja je nepravedno zanemarena, a riječ je o bogatom i živopisnom narječju hrvatskoga jezika na kojemu su ispisane mnogobrojne pjesme o moru, životu uz more, o ljubavi. Na kraju, nadajmo se da će se Jadranski književni susreti i nadalje kontinu­irano održavati i povezivati književnike iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Također, treba se nadati da će i dosadašnja »neznatna financijska sredstva«, koje spominje Petrač u predgovoru knjige, postati znatnija, jer važno je da i Grad Crikvenica i Ministarstvo kulture podržavaju ovu jedinstvenu manifestaciju. Njome se daje i veliki doprinos brendiranju Crikvenice ka­o grada kulture, a u tom dugogodišnjem samozatajnom poslu treba ponovo naglasiti ulogu Ljerke Car Matutinović i prof. Ksenije Ilić.

Kolo 2, 2014.

2, 2014.

Klikni za povratak