Kolo 1, 2004.

eukolo

Vlado Gotovac

Naša europska sloboda

Vlado Gotovac

Naša europska sloboda

Obnovit ćemo Hrvatsku u novom duhu koji zahvaća cijelu suvremenu Europu, postupno ali sigurno oblikujući njezine zamisli, njezin unutrašnji idealizam, njezinu sposobnost da izgrađuje budućnost iznutra ako je izvana jošnema, sposobnost da u pustolovini koja je odvajkada Europu činila velikom i hrabrom pronađemo izazov za sebe i za one koji iza nas dolaze; da im pružimo jedan svijet u kojem će prihvatiti sve ono što čini čovjeka Slobode — iskušenja, neizvjesnosti, hrabrost i zanos.

Svim srcem želim da nam se sve to dogodi u miru, kao što se mnogima u Europi većdesetljećima, a nekima i stoljećima, događa. Neka, napokon, i naša domovina Hrvatska bude medu onima koji bez ikakva ometanja, i u dramatičnim i u sretnim trenucima, u skladu sa svojim vlastitim bićem, izgrađuju ono što stoljećima žele stvoriti: mirnu, vedru domovinu zadovoljnih i radosnih ljudi.

Govorim kao predsjednik Matice hrvatske, na njezinu stopedesetgodišnjicu, koju ove godina slavimo, jer cilj Matice hrvatske nikada i nije bio ništa drugo nego da svi Hrvati zajedno porade na tome da svoj duhovni izgled, svoju duhovnu fizionomiju učine takvom da bude u Europi osobita, jedinstvena i da pomogne raznolikosti Europe na jednoj strani, a na drugoj strani da svim Hrvatima omogući da budu istinski, živi sudionici tih činjenica. To će biti Hrvatska bez provincije, u kojoj se nitko neće osjećati daleko od nekog imaginarnog ili stvarnog hrvatskog duhovnog središta, jer ono će biti svugdje gdje su Hrvati i svaki će Hrvat imati osjećaj da živo i aktivno sudjeluje u činjenicama i u razdiobi vrijednosti hrvatske kulture.

Iz teksta govora na Danima Iloka u Zagrebu 1992, prema knjizi Znakovi za Hrvatsku, 1995.

Kolo 1, 2004.

1, 2004.

Klikni za povratak