Kolo 3, 2004.

Suvremena hrvatska proza

Carmen Klein

Zeleno čudovište

Carmen Klein

Zeleno čudovište

To je dolazilo svakog proljeća. Svakog proljeća u ljepšem izdanju. Koga zapravo najviše voli Deana? Mamu, tatu, tetku, ili nekog od mnogobrojnih momaka koje je poznavala?

»Deana, što je s tobom, sva si ZELENA?!«, primijetila je tetka. »Pozelenjela si. ZELENIKA! Kao da su te posule neke proljetne pjege poslije trljanja usana resicom lijeske.«

Zelenkasti svježi fluid izlazio je Deani iz očiju. Ponekad je plakala, ponekad nije plakala. Razmišljala je o Micku Jaggeru i Brianu Jonesu. Mick je od kraljice dobio plemićku titulu Sir za 40 godina doprinosa glazbi, a Brianove magične note povodom tridesete jubilarne godišnjice smrti, a zatim trideset petu nitko u novinskom ni radijskom mediju nije ni spomenuo.

Kad je bila mala, Deanu su navečer ostavili da spava u blizini rođakovog malog magnetofona. Prije nego je zaspala, slušala je iz udobnog jastuka Ruby Tuesday i Tell Me (You're Coming Back). Kupala se u ugodnom kolopletu zvukova. To joj je godilo. Poslije je te pjesme pamtila u podsvijesti i iskočile su van natrag u pubertetu. Deana je bila emotivno vezana s The Rolling Stonesima. Gotovo svakog momka kojeg bi upoznala uspoređivala je s Mickom i Brianom.

Tada je, jednog dana, upoznala tog crvenokosog Daniela, studenta medicine. Sreli su se na jednom izletu. Njoj nije bilo dobro i on joj je pomogao. Poslije se vratio u Ameriku i Deana mu se javila. I on je njoj odgovorio pismom. »Pazi na sebe«, završavalo je.

A onda je došao i dan kada se Deana s dnevnikom i imenikom u ruci pojavila u razredu. Ovaj put kao Teacher. Stalno vrćenje u krug, kao kad mačka trčkara u krug i sama sebi hvata rep. Učestale zamjene na određeno vrijeme, za kolegice na bolovanju. U dva do tri mjeseca, ili svega nekoliko tjedana, trebalo je nadoknaditi zaostatke gradiva, dati i ispraviti kontrolne i/ili školske zadaće, ispitati jedinice radi provjere gradiva za prolaznu ocjenu i ustanoviti većini učenika ocjenu.

Nakon dvije godine ovakovog rada, Deana je pukla.

Tako se Deana trebala zadovoljiti s onih tjedan dana dok je radila na toj školi. U jednom trećem razredu radili su štivo »A Day In the Life of Paul and Linda Mc Cartney«.

No Paul Mc Cartney očito nije imao problema s nezaposlenošću. Sjećala se pjesama Beatlesa iz djetinjstva i adolescencije.

Na neki način bili su zajedno, na drugi je Deana bila izdvojena, izgnana.

Kolo 3, 2004.

3, 2004.

Klikni za povratak