Kolo 1, 2003.

Kritika

Josip Lisac

Crikvenički rječnik

Đurđica Ivančić–Dusper: Crkveniški besedar, »Adamić« — Ustanova u kulturi »Dr. Ivan Kostrenčić«, Rijeka — Crikvenica, 2003.

Crikvenički rječnik

Đurđica Ivančić–Dusper: Crkveniški besedar, »Adamić« — Ustanova u kulturi »Dr. Ivan Kostrenčić«, Rijeka — Crikvenica, 2003.

Donedavno se o crikveničkoj čakavštini znalo vrlo malo, a danas možemo reći da nam je taj govor dobro poznat. Zasluge za to pripadaju Ivi Lukežić, autorici knjige Trsatskobakarska i crikvenička čakavština (Rijeka, 1996), Silvani Vranić, piscu još neobjavljene disertacije o čakavskom ekavskom dijalektu, Đurđici Ivančić–Dusper, sastavljačici crikveničkoga rječnika pod naslovom Crkveniški besedar. Posljednjespomenuta autorica jedna je od onih ljudi što nisu dijalektolozi (kao npr. Ankica Piasevoli ili Tomislav Maričić–Kukljičanin) a svojim su trudom u nedavno vrijeme zadužili hrvatsku filologiju i govore u kojima su rođeni.

Može se reći da je ekavski čakavski dijalekt već u znatnoj mjeri leksikografski prikazan. O tom prije svega govore djela Petera H. Houtzagersa (Orlec na Cresu), Marijana Milevoja (Labin), Janneke Kalsbeek (Orbanići kod Žminja) i Franje Mohorovičića–Maričina (Rukavac). Tim djelima dodan je i crikvenički rječnik o kojem pišem ovih nekoliko riječi. S oko 3500 riječi crikvenički je rječnik dosta opsežan, iako, naravno, nije jedan od najvećih hrvatskih dijalekatnih rječnika. Svakako je tu u elementarnom obliku obrađen znatan dio domaćih riječi.

Taj je rječnik istojezičan, tj. navedene su čakavske natuknice i njihovi ekvivalenti u standardnom hrvatskom jeziku.

Crikvenički rječnik ima velik broj natuknica što pripada istom tematskom krugu, npr. području ribarstva. Napominjem da na kraju knjige nalazimo i nazive za ribe, izreke, uzrečice, poslovice i pozdrave.

Rječnik Đurđice Ivančić–Dusper točno je zemljopisno lociran, tj. donosi riječi što se govore u samoj Crikvenici. To znači da nisu popisivani leksemi iz crikveničke okolice.

Natuknice su navedene kako se izgovaraju, a to prije svega znači da su one akcentuirane. Akcentuaciju je obavila Sanja Zubčić. U tom govoru javljaju se tri akcenta (kratkosilazni, dugosilazni i akut), s time da su u njem sačuvane stare nenaglašene duljine i ispred akcenata i nakon njih. Morfološke odrednice natuknica nisu uključene u crikvenički rječnik.

Novi čakavski rječnik o kojem govorimo ne donosi egzemplifikacije, dakle, ne donosi primjere riječi unutar rečenica. Svakako je istina da su nakladnici, Adamić d.o.o. iz Rijeke i Ustanova u kulturi »Dr. Ivan Kostrenčić« iz Crikvenice, učinili dobro djelo objavljujući skromni ali pak vrijedni Crkveniški besedar.

Josip Lisac

Kolo 1, 2003.

1, 2003.

Klikni za povratak