Kolo 2, 2003.

Riječi i riječi

Ljubo Pauzin

Pik

Ljubo Pauzin

Pik

Igra »lovice« jedna je među metaforama tog našeg kratkotrajnog boravka na licu zemlje, opće mjesto življenja, ta neprestance lovimo, prenosimo kratkotrajni dodir jedan drugome, lovimo i bivamo ulovljeni. I jurimo zauvijek. Zašto toliko uživamo u tome?

Prepoznajemo taj lov još u djetinjstvu, lov nam je u genima. Kad djeca igraju »lovice« — to je metafora, a kad dorastu do doba u kojem igra prestaje, igra se premetne u stvarnost.

U mojem djetinjstvu »lovice« smo češće zvali »pika«, igrati se »pika«. I danas u mojoj glavi to naoko bezazleno trčanje budi istu riječ — »pik«. Ne petljajući se u etimologiju, to ime povezujem s engleskom riječi »to pick«, dakle — odabrati, ubrati, uzeti. I uistinu, odabrao si onoga kojega si ulovio. Ponekad najlakšu metu, slučajem najbližeg igrača ili najsporijeg. No, i to je stvar odabira. Međutim, koliko si puta trčao baš za njom, kao da igrate samo vas dvoje, kao da na cijelom svijetu nema drugih igrača, a ostali sudionici mogli su sjediti skrštenih nogu jer si se tvrdoglavo namjerio baš na tu svoju hitronogu i okretnu lovinu.

No, »pik« se ne uzima, već daje. Lovinu moraš dodirnuti da bi je pretvorio u lovca. Predaješ mu taj metafizički znak kao nasljedstvo ili neizlječivi virus. »Pik« ima obličje i težinu, možda nevidljivog, ali predmeta. Imaš li »pik«, obilježen si kao bojom kože u rasističkoj državi, kao da ti je preko lica urezan duboki ožiljak ili čelo zastrto modrim madežom veličine dlana — i svi su pogledi uprti baš u tebe, premda se svi čine kao da te ne gledaju. Trčiš s tim biljegom kao s teretom u bjesomučnoj žudnji da ga se oslobodiš. U trenutku kad dobiješ »pik« postaješ teži, obremenjen, trom, olovo padne u noge, disanje je isprekidano. Kad ga predaješ komu, kao da si mu dao nešto vrlo opipljivo i bolno, kao da je »pik« tvaran, kao da je oružje kojim si dokrajčio lovinu.

I eto, možda ime i dolazi otuda, naime, od — piknuti, ubosti. Ali, kad ga tvoja čakija ubode, zbiva se magijski obrat, lovina je mrtva, a rodio se lovac. Kao viši stupanj Pokemona. Krvava igra.

U mojem karlovačkom djetinjstvu ljeti smo igrali »pika« u rijeci, »vodenog pika«. U rijeci Korani, na Foginovu kupalištu. U sjećanju na djetinjstvo igra »pika« upiknula se tu negdje oko središta. U mutnom sjećanju, doduše, ali ipak. Mutnom doista.

Ljeti smo na Foginovu igrali »pika«. U vodu su dvoredno bili zabijeni drveni stupovi i oblikovali su dva četverokuta — zvali smo to bazenima. Na stupovima su bile zakucane stazice od letava — za sunčanje i skakanje. I s druge strane rijeke je bio jedan bazen. Tko je htio igrati »pika« morao je preplivati Koranu.

A tamo, u bazenu, najprije smo s glatke obale kidali komade blata i gnječili smo mekane smeđe grude među dlanovima u vodi. Iza nas su se širili i ispreplitali repovi izmrvljenog blata i tonuli jedan preko drugog. Mutili smo bazen. To bi potrajalo sve dok voda ne bi postala debela i teška i neprozirno žuta. I onda smo igrali »lovice« u toj gustoj vodi. Upravo — ispod vode. Nikad nisam čuo za slično kupanje igdje drugdje. A onda, opet, i nisam obilazio ta divlja kupališta, te gajere i mlake kakvih je po našim selima bilo dosta, te si Ti, koji se uporno probijaš kroz ovo mutno sjećanje, možda lovio u svojoj blatnjavoj vodi.

Bježali smo od onog koji je imao »pik«, u tamnoj vodi nije se ništa moglo nazrijeti ni u tijesnoj blizini, i kad bi se lovac opasno približio, valjalo je naglo zaroniti i odgurnuti se od dna u neočekivanom smjeru te možda izroniti njemu baš iza leđa. Igrali smo satima, ponekad i čitava popodneva.

Oči bi nam se zakrvavile, koža naježila i smežurala, promijenili bismo boju ali bismo se i dalje potapali u blatnu vodu i održavali njezinu neprozirnost proširivanjem blatnog nalazišta.

Poslije, obgrljenih koljena, plavi i mršavi, cvokotali smo na obali i gledali kako se mutež u vodi polako razilazi i ponovno otvara zeleno i bistro Koranino lice.

Nismo znali zašto to činimo.

Kolo 2, 2003.

2, 2003.

Klikni za povratak