Kolo 3, 2001.

Kritika

Josip Lisac

Još jednom Jure Franičević PločarU čast povjesničara Vinka Foretića (1901-1986)

Jure Franičević Pločar: Friži; priredio Mirko Prelas,

Još jednom Jure Franičević Pločar

Jure Franičević Pločar: Friži; priredio Mirko Prelas,

Književni krug, Split, 2001.

Zbirka čakavske poezije Friži Jure Franičevića Pločara opsežna je knjiga jednog od antologijskih čakavskih pjesnika 20. stoljeća, pjesnika koji nije bio jedan od nekoliko najboljih autora čakavske dijalektalne književnosti, ali je svakako važan po svom odmicanju od kampanilizma starijih autora i brojnih suvremenika, pa i po raskidu s tim načinom pjevanja. Napomena o opsežnosti knjige ujedno sugerira da je riječ o djelu neujednačene kvalitete, ali i o djelu koje predstavlja cjelinu. Sigurno bi knjiga bila kvalitetnija kad bi bio proveden solidan stroži izbor, ali mislim da je ipak korisno što je objavljen rukopis u cjelini. To je, naime, veteranska poezija, poezija bilancijska, ona koja govori na kraju puta o cjelini života, govori iskreno, svestrano, sređeno i dojmljivo, pa je potrebno da je poznajemo i kad nije najuspjelija. Knjigu je priredio Mirko Prelas koji je i autor sažeta predgovora. Sigurno je važno što je Franičevićeva knjiga pjesama u cjelini akcentuirana, kao i to što sadrži vrlo potreban rječnik na kraju djela.

Naročito je zanimljiv doživljaj protjecanja vremena u toj zbirci, srećemo tu i mnoge druge motive, npr. koze, kao u nekih drugih čakavaca, gledamo konobu, osjećamo dug zemlji, doživljavamo što ćute otočni ljudi, biljke i životinje, naročito prijatelji iz djetinjstva i sam autor. Kao posljednja želja pojavljuje se život bez malicije, a kao velik izazov doživljava se susret s riječima, stvaralačke muke, na kraju i želja da se umre šuteći. Iskreno i ozbiljno daje se smisao vlastita života, svijest o njegovoj kompleksnosti; što je život donio mudrosti, to se izriče u pjesmi. Kao primjer donosim pjesmu I rič ubije, uz izostavljanje akcenata:

Nož začas ubije

balina još žveltije

bomba čovika razbije

rič malo durije

ma isto ubije

ol u sorce

čaval zadije Sve skupa rekao je Jure Franičević Pločar vrlo raznolikom poezijom, pjesništvom u kom ima ponavljanja, ali i širenja pjesničkih registra. Osobito se izdvaja efektnost rimovanja, kao i mnoštvo hvarskih riječi, među kojima su neke rijetko iskušavane u književnosti. Dobro je što je uvršten u knjigu rječnik, ali bi on morao biti potpuniji. Čini se da je akcentuacija provedena uglavnom uspješno, a uvršteni slikovni prilozi pridonose kakvoći izdanja.

U cjelini se može zaključiti da je zbirka Friži vrijedno djelo Jure Franičevića Pločara. Ono toga autora predstavlja u nemaloj mjeri u novom svjetlu, a to svakako znači da je imalo smisla objaviti tu zbirku.

Josip Lisac

Kolo 3, 2001.

3, 2001.

Klikni za povratak