Knjige

Jacques Le Goff

Stara i naša Europa

Prevela i priredila Željka Čorak


Knjiga Stara i naša Europa jedna je od onih pametnih knjiga koje u malo teksta kažu mnogo, koje pokazuju sposobnost sinteze, a ne dosadne, razvučene analize. Le Goff je pravi komparatist — umije iskazati sve interakcije, umije neko doba predstaviti križanjem svih disciplina — i povijesti, i umjetnosti, i filozofije.
Lada Žigo, Vijenac

Jedan od zlih demona odviše je često napastovao Europu da svoju civilizaciju smatra svjetskom, da želi svijet na svoju sliku. Ako Europa želi biti model za moderni svijet, ona mora poštovati drugoga, otvoriti se drugima. Upravo otvarajući se ona je od vremena antičkih Grka učinila velike stvari, tvrdi Jacques Le Goff (Toulon, 1924), jedan od najutjecajnijih svjetskih povjesničara i medievista.

U ovome eseju Le Goff propituje trajanje Europe u kontekstu današnjih i sutrašnjih izazova, smatrajući kako se današnja Europa mora osloniti na vlastitu dugu povijest kako bi uspjela u 21. stoljeću. Time se, dakako, pretpostavlja kako dobro shvaćena drevnost jest prednost. Hrvatskim čitateljima posebice bi mogao biti intrigantan način na koji Jacques Le Goff određuje mjesto Hrvatske u europskom prostoru i vremenu: ona, naime, Europi nudi jednu od najljepših umjetnosti njezina ranog srednjeg vijeka.

Biblioteka Parnas. Niz Književnost, urednica Jelena Hekman. - Prijevod djela: La vieille Europe et la notre. - Knjiga sadrži još i pogovor priređivačice


Stara i naša Europa

Klikni za povratak