Knjige

Milan Vuković

Slučaj Đodan

Sudski progoni hrvatstva. Dokumenti vremena


Zbog čega i kako je suđen 1972/73. u montiranome političkom procesu Šime Đodan, sveučilišni profesor i političar, gospodarski tajnik i član Predsjedništva Matice hrvatske krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošloga stoljeća? Kako je tekla sudska, osobna i obiteljska drama Đodanovih? Zašto je umjesto četiri godine Đodan u posljednji čas zaradio šest godina robije?

Mnogi poznati i manje poznati detalji o čuvenu slučaju Đodan objavljeni u ovoj knjizi, otkrivaju pravu narav komunističkoga sistema i njegov utjecaj na pojedinačne sudbine istaknutih hrvatskih intelektualaca i političara, ali i na hrvatski narod u cjelini. Suđenje Šimi Đodanu, 'ideologu hrvatskoga masovnog pokreta', otkriva i motive hajke na Maticu hrvatsku koja nije završila zabranom rada Matici hrvatskoj, kako se obično misli i govori, nego njezinim i administrativno-pravno potvrđenim ukidanjem!

Biblioteka Građa za povijest Matice hrvatske, knj. 3, urednica Jelena Hekman. - Dokumentirano preslikama izvornih sudskih i drugih arhivskih dokumenata.


Autori

Milan Vuković

Milan Vuković

Milan Vuković (1933), odvjetnik i sudac, bivši predsjednik Ustavnog i Vrhovnog suda Republike Hrvatske, svjedok, kroničar i publicist sudskih progona hrvatkih intelektualaca

Slučaj Đodan

Klikni za povratak