Knjige

Peter Härtling

Schubert

Dvanaest Moments musicaux i roman

Prevela Maja Oršić-Magdić


Uzbuđuje me slagati i razlagati vrijeme, razprostirati raznolikost sjećanja, predočavati nemir i smionost pamćenja, ali i njegovu potisnutu varljivost, piše o omiljenim postupcima pri pisanju romana suvremeni njemački književnik Peter Härtling. Ovi postupci dolaze do izražaja i u romansiranoj biografiji Franza Schuberta, genijalnoga bečkog skladatelja (1787 – 1828).

Opisujući Schubertov život i glazbeni razvoj u dvanaest anegdotalno-poetičnih priča, Härtling uvjerljivo predočava glazbeno genijalne, ali i tragične, sebeuništavajuće aspekte Schubertove tjelesno-duhovne egzistencije.

Glazbena knjižnica Matice hrvatske, knj. 8, glavna urednica Jelena Hekman, urednik Nedjeljko Fabrio.


Autori

Peter Härtling

Peter Härtling

U bibliografiji Petera Härtlinga (1933), pjesnika, esejista, kritičara, pripovjedača, romanopisaca, pisca za djecu i publicista, nalazimo veći broj romansiranih biografija umjetničkih ličnosti (Lenauu, Hölderlin, Schuman...), roman o vlastitu životu te roman o majčinu životu. Roman o Schubertu prvotno je objavio 1992. Dosad je izašlo više njemačkih izdanja toga romana te više prijevoda na neke od svjetskih jezika. Peter Härtling živi i radi u Walldorfu kraj Frankfurta na Majni.

Schubert

Klikni za povratak