Knjige

Fjodor Tjutčev

Pjesme

Dvojezično izdanje

Izabrao i preveo RADOMIR VENTURIN

Iako je poeziju počeo objavljivati kao mladić, mlake kritičke reakcije na prve stihove osnažile su Fjodora Ivanoviča Tjutčeva u uvjerenju da pjesme piše za svoju dušu, stoga je za života objavio samo dvije knjige poezije.

Kao diplomat često je i mnogo putovao, a razdoblje od svoje devetnaeste do četrdeset i prve godine proveo je u Bavarskoj i Torinu, uronjen u bogatu kulturu Zapada. Kao povratnik u Rusiju bio je rado priman gost u peterburškim salonima, gdje je svojom pojavom, umom i elokvencijom okupio oko sebe širok krug visokoga prijestolničkog društva.

Još od mladenačkih dana Tjutčev se zanimao za jezik, tradiciju i filozofiju, a iz tih je polazišta postupno izraslo veliko lirsko pjesništvo sa snažnom misaonom crtom, prožeto dubokom iskrenošću. Iako nije za života postigao ugled velikoga pjesnika, Dostojevski, Turgenjev i Tolstoj, klasici ruske i svjetske književnosti, iznimno su ga cijenili, a zasluženu pjesničku slavu stekao je tek sredinom 20. stoljeća.

Tjutčev se danas u Rusiji ubraja među tri najveća pjesnika 19. stoljeća, a njegovo pjesništvo ovim je izdanjem prvi put predstavljeno hrvatskim ljubiteljima poezije.

Biblioteka Iktus, glavni urednik Luka Šeput, izvršna urednica Vesna Zednik, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Pavao Damjanović, tisak Tiskara Zrinski  (Čakovec). — Dvojezično, rusko-hrvatsko izdanje, pogovor prevoditelja


Ocjene i prikazi

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 19,91 € /150,01 kn

Autori

Fjodor Tjutčev

Fjodor Tjutčev

Književnik, mislilac, političar i diplomat (1803-1873), »jedan od najdubljih ruskih poeta« (N. Berdjajev). Kao majstor stiha, ispjevao je četristotinjak pjesama pretežno kratkih, uz prepjeve, skice i sedamnaest pjesama ispjvanih na francuskome jeziku

Pjesme

PDF-ovi

Klikni za povratak