Knjige

Perla

Prepjevao Luko Paljetak

Poema Perla (Pearl) nastala je krajem 14. stoljeća u engleskoj regiji Midlands, a do naših dana došla je sačuvana u samo jednom primjerku, koji se danas čuva u Britanskoj knjižnici, a nekoć je pripadao znamenitoj zbirci rukopisa sir Roberta Cottona.

Uz Perlu, u istom rukopisu nalaze se još tri pjesme, Sir Gawain i Zeleni vitez, Strpljivost i Čistoća, a uvriježeno je mišljenje da sve četiri imaju istoga autora. Usprkos nagađanjima, ne zna se tko bi on mogao biti, osim što se iz sadržaja tekstova može zaključiti da je riječ o muškoj obrazovanoj osobi, zacijelo plemićkoga podrijetla.

Perla govori o čovjeku koji posjećuje vrt gdje je prije nekog vremena izgubio dragocjenu perlu. Zbog toga gubitka slomljeno mu je srce i on često posjećuje mjesto gdje je nestala u zemlji. Ubrzo shvaćamo, perla je alegorija njegove prerano umrle kćerke. Jednom prigodom, tugujući za perlom na mjestu gdje ju je ispustio, zapadne u dubok san, u kojem doživi čudesnu viziju. U rajskom krajoliku susreće opet svoju perlu – sada djevojku – i upušta se u teološko-lirski razgovor s njom u kojemu mu ona govori da nema razloga za tugu jer se ona sada nalazi na nebesima.

Radnja pjesme zvuči naizgled jednostavno, no melankolični ton stihova i uvjerljiv prikaz bolnih emocija ražalošćenoga oca snažno sugeriraju da u podlozi biblijskih referenci stoji proživljeno životno iskustvo, a stihovi dojmljivo prikazuju općeljudsku potrebu za utjehom nakon gubitka.

Pjesmu je na hrvatski prepjevao i pogovorom popratio Luko Paljetak.

Biblioteka Iktus, dvojezično izdanje. Glavni urednik Luka Šeput, izvršna urednica Romana Horvat, grafički urednik Neven Osojnik, likovni urednik Željko Podoreški, tisak Grafomark d.o.o.


Perla

PDF-ovi

Klikni za povratak