Knjige

Mate Ganza

Most s putnikom


Nagrada Matice hrvatske za književnost i umjetnost "August Šenoa" za 2004.


"Podrobnije čitanje novog Ganze pokazat će kako pjesma vodi pjesnika izvan reprezentativnih mjesta i tema, u zone sumraka i ničije zemlje, u 'neodređeno mjesto' ili 'izvan središta'. Time se zorno pokazuje i Ganzin izlazak iz okružja pojmova i pojmovnog kao jamstva egzistencijalnog. Zato sumrak postaje ozračje autentičnosti koje često uprizoruje Ganzine pjesme, pa će i sam pjesnik sebe okrstiti 'slikarem večeri', a čin gašenja svjetla postaje mu uvodom u ispit savjesti... Po svemu tome knjiga Most s putnikom na najbolji način predočava novu dionicu Ganzina pjesništva".
Zvonimir Mrkonjić, Novi list


Nastala na razmeđi krugovaških i razlogovskih poetika, Ganzina je poezija u počecima ocijenjena kao filozofsko, egzistencijalno-analitičko, pomalo nejasno pojmovno pjesništvo oslonjeno na neka opća mjesta suvremene hrvatske poezije (strah, bol, patnja, nemoć i slično). Posljednjih godina, a posebice u ovoj zbirci, zapaža se stanovita pjesnikova životna i književna autorevizija, svođenje računa, brisanje nekih prijašnjih književno-identitetnih oznaka. Sada, pjesnik čvrsto stoji na tlu, svjestan vlastita položaja koji rasvjetljuje s pozicija životne empirije. Mračna je to i nadasve ozbiljna poezija, svjesna čovjekove povijesno-društvene i prirodne uvjetovanosti, poezija tragičnoga patosa usprkos svevladajućemu kanonu površnosti.

Poezija Mate Ganze (Brštanovo kod Splita, 1936) prevođena je na nekoliko stranih jezika (engleski, francuski, njemački, talijanski, poljski, mađarski, japanski i drugi) i zastupljena u brojnim domaćim i inozemnim antologijama. Ganza je do danas objavio desetak pjesničkih zbirki: među njima posebno je zapažena Knjiga bdijenja za koju je autor 1993. dobio Ujevićevu nagradu.


Biblioteka Zvjezdarnica, knj. 13, urednica Jelena Hekman


Most s putnikom

Klikni za povratak