Knjige

Josip Meštrović

Lovac na smiren dah


Pet tekstova objavljenih u ovoj knjizi nesvakidašnja su i začudna književna ostvarenja kontemplativne naravi i duboke religioznosti utjelovljene u piščevoj potrazi za Bogom i nastojanju da se temeljnim pojmovima-slikama kršćanske teologije (Bog, raj, anđel, molitva) podari iskonski smisao. Tu potragu autor koristi za niz estetskih senzacija, književno-stilskih inovacija i poantu sročenu u obliku pitanja: što znači doista biti? Odgovor se naslućuje: osloboditi se svijeta i svih relacija duše sa svakidašnjim, materijalnim i prolaznim, osloboditi se vanjske ali i unutarnje determiniranosti. Zato se treba upustiti u potragu za Bogom kao "središtem u sebi gdje nestaje i same potrebe za njom i za njim" (Marko Grčić).

Josip Meštrović (Korčula, 1937), pjesnik i prozaist, dugogodišnji je redatelj i urednik Dramskoga programa Hrvatskoga radija. Tekstovi tiskani u ovoj knjizi već su ranije objavljeni u Matičinim časopisima “Kolo” i “Dubrovnik” te u časopisu “Republika”.

Bibl. Koloplet hrvatske proze, urednica Jelena Hekman. - Knjiga je opremljena pogovorom Marka Grčića te bilješkom o autoru


Lovac na smiren dah

Klikni za povratak