Knjige

Marko Antun Horvatić

Lakši način putovanja velikih lađa i uz vodu i niz vodu

Pretisak

KNJIGA JE RASPRODANA!Horvatovićevo djelo o pokretanju riječnih brodova s pomoću lopatica, tiskano u Vrhovčevoj tiskari u Zagrebu prije točno dvjesto godina, 1804, prva je knjiga s tehničkim sadržajem na hrvatskom jeziku, te je stoga jednako zanimljiva i s povijesno-tehničkog i s jezično-terminološkog aspekta.

Marko Antun Horvatović (Horvath, Horvat; Orahovica, oko 1740-Zagreb, 1821), svećenik, izumitelj i pjesnik, napisao je ovu knjigu potaknut lošim prometnim prilikama u Hrvatskoj, posebice u Slavoniji. U doba pisanja knjige Horvatoviću nije bio poznat Fultonov pokus parobroda 1803, pa dakle ni njegov način pokretanja brodova s pomoću lopatica. Horvatovićev je izum dakle izvoran, a od parobroda se razlikuje jedino u tome što Horvatović ne piše o parnome stroju, nego predviđa pogon ljudskim radom ili konjima. Osim toga tehničkog rješenja, Horvatović daje i niz uputa brodarima o organizaciji i ekonomičnosti tada nerantabilna prijevoza robe uz i niz vodu.

Pretisak je objavljen u spomen na dvjestogodišnjicu te prve tehničke knjige tiskane na hrvatskom jeziku.

Pretisak izdanja iz 1804. — Usporedo tekst izvornika i preradba na današnji hrvatski jezik. — Sadrži još pogovor i bibliografiju. - Ilustrirano


Lakši način putovanja velikih lađa i uz vodu i niz vodu

Klikni za povratak