Knjige

Aleksandar Flaker

Književne vedute


Vjesnikova književna nagrada Ivan Goran Kovačić


"Flakerove su Književne vedute učeno štivo koje se istodobno lako čita i oduševljeno gleda. Naslovni termin 'književne vedute' u autorovoj leksikografskoj interpretaciji shvaćen je kao pogled na grad ili krajolik izražen riječima, a omogućuje čitatelju šetnju kroz modernu književnost i kulturu kao kroz viđeni krajolik, ali i kao novu vizuru modernoga grada kroz dvostruki prozor književnosti i slikarstva - od likovnih veduta s kraja 18. stoljeća do viđenja grada u Šenoe, Turgenjeva, Vojnovića, Matoša, Krleže, Ujevića, Mandelštama, Pasternaka, Brodskoga, reklama i grafita.

Ona je istodobno sinteza svih odrednica autorova opusa, njegove sklonosti sažimanju problema u novim terminima i, napokon, intermedijalnosti.

Riječ je o knjizi koja ne samo da pomiče granice imanentne analize književnoga teksta prema drugim umjetnostima, odnosno kulturi u širem smislu, već i o knjizi u kojoj se na sretan i u grafičkome pogledu doista spretan način spajaju dva stila (znanstveni i esejistički) i dvije umjetnosti (književnost i slikarstvo).

Rezultat: jedna pionirska, neobična, moderna, akribična, ležerna i lijepa knjiga.

Knjiga 'Književne vedute' izvanredna je kreacija i u izdavačkoj produkciji 1999., i u autorovu opusu". Više...
Vjesnik

Knjižnica Saeculum, knj. 4, urednica Jelena Hekman. - 104 ilustracije (67 u koloru), izvori, bibliografija, imensko kazalo, sažeci na engleskom i njemačkom jeziku


Književne vedute

Klikni za povratak