Knjige

Drago Ivanišević

Izabrane pjesme

Priredio Tonko Maroević


"Za dobar dio stvaralaštva Drage Ivaniševića kazat ćemo kako je nastalo u nevremenu, u nespokojnim situacijama i nepovoljnim uvjetima između dva rata, za Drugoga svjetskog rata i u poratnim godinama obilježenima idejnim konfrotacijama i strepnjom od novih sukoba. S druge strane je neosporno da se on kao pjesnik razvijao u iznimno povlaštenim uvjetima, u prostorima i ambijentima što su pogodovali njegovu formiranju i pridonosili otvaranju širih civilizacijskih i estetičkih vidika. Jedno i drugo se logično očituje u njegovu pisanju, u egzistencijalnom svjedočenju i u lirskoj kristalizaciji, jer je poeziju i shvaćao kao mogućnost ostvarenja sublimiranog intimnog dnevnika.

(...) Kroz pola stoljeća poetskog življenja i izražavanja, Drago Ivanišević je stvorio koherentan kanconijer modernog intelektualca i iskonskog emotivca. Od samih početaka unio je u hrvatsko pjesništvo nezamjenjivih oblika i odlika, a do kraja je održao intenzitet rječitosti mimo lijeporječivosti i snagu slikovitosti izvan puke "fotogeničnosti". Bez njegova uloga bili bismo jamačno siromašniji za jedno integralno i originalno iskustvo."
Tonko Maroević

Biblioteka Parnas. Niz Književnost, urednica Jelena Hekman, izvršna urednica Romana Horvat. Knjiga sadrži još i pogovor Tonko Maroević


Izabrane pjesme

Klikni za povratak