Knjige

Mirko Božić

Izabrana djela I

Priredio IVAN BOŠKOVIĆ

U prvi svezak izabranih djela Mirka Božića uvrštene su pripovijesti Kipić, Šetnja, Djevojka i hrast, Znamenja i Sreća te roman Kurlani. Tekstovi su priređeni prema zadnjim izdanjima za autorova života – zbirka Pripovijesti (Zagreb, 1985) i roman Kurlani (Zagreb, 1989).

 ♦   ♦   ♦   ♦   ♦

“Premda je interes za Božićevo književno djelo posljednjih godina gotovo neprimjeren stvarnoj književnoj kulturi i umjetničkoj vrijednosti, nimalo se ne dovodi u pitanje relevantnost opusa čije je značenje umnogome znakovitije nego što o tome svjedoči aktualna suvremenost.

[...]

Romanom Kurlani Božić je otvorio vrata opsesivne teme kojoj će se tijekom književnog djelovanja vraćati kao svojem spisateljskom i svjetonazorskom sidrištu. U književnosti apostrofirane Kamešnica i Strmenduša u njegovu djelu posjeduju snagu organskih metafora u kojima se okupljaju svi sadržaji života, mentaliteta i povijesnog usuda Božićeva književnog svijeta, podjednako zavičajnoga i univerzalnoga.

[...]

Božiću je umjetnost (jedini) (na)čin da se u jeziku bogate zavičajne i nacionalne memorije sačuva drama tijela i drama duha, čovjeka kamešničkoga i kurlanskoga i čovjeka općenito, kojemu je njegov veliki, klasičan opus postojan, inspirativan i trajan umjetnički znamen.” (Ivan Bošković)

 

Biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, knj. 152, urednik knjige Božidar Petrač, redaktorica i izvršna urednica Dražana Radman, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Denona (Zagreb). – Uz autorove tekstove knjiga sadrži uvodnu studiju priređivača, ljetopis autora i bibliografiju njegovih djela te izabranih tekstova o njegovu radu, Tekstološku napomenu redaktorice, Tumač imena i izraza (sastavila Dražana Radman) i Rječnik (sastavila Dražana Radman). Opremljena je sa 13 c/b ilustracija. Naklada 400 primjeraka


Autori

Mirko Božić

Mirko Božić

Hrvatski književnik (Sinj, 1919 – Zagreb, 1995). Redoviti član JAZU-a od 1975. Dobitnik Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 1985. Direktor Drame HNK-a u Zagrebu 1952–1954, a 1965–1969. i intendant. Najveći uspjeh postigao kurlanskom trilogijom, romanima: Kurlani (1952), Neisplakani (1955), Tijela i duhovi (1981). Osim romana pisao je pripovijetke, drame i radiodrame. Aktivan i u političkom životu.

Izabrana djela I

PDF-ovi

Klikni za povratak