Knjige

Gaj Salustije Krisp

Djela

Katilinin rat / Rat s Jugurtom / Historije / Dvojbena djela

Preveo i priredio Josip Miklić

U Salustijevim povijesnim monografijama opisani su i danas aktualni problemi: moralna i društvena dekadencija, politička korupcija i borba za vlast. Dobro poznavajući politički i javni života Rima u kojemu je i sam aktivno sudjelovao, a proučavajući pritom i brojne pisane izvore, Salustije je prvi među Rimljnima povijest učinio umjetničkim djelom.

Tukididovski sažet i jasan stil, izvanredno crtanje karaktera, filozofiranje i moraliziranje, stoljećima su bili trajna inspiracija velikim književnicima, povjesničarima i filozofima. U njegovim spisima povijesne se činjenice ne nižu ustaljenim kronološkim redom, nego se opisuju u zavisnosti od glavnih aktera zbivanja, a pripovijedanje je prepleteno govorima koji objašnjavaju motivacije djelovanja likova.

Za Tacita je Salustije najsjajniji pisac rimske povijesti, za sv. Augustina povjesnik glasovit po istinitosti, a na Salustiju je stil, prema vlastitim riječima, izbrusio i Friedrich Nietzsche, možda i ponajbolji novovjekovni stilist.

Biblioteka Grčki i rimski klasici, sv. 1. - Uvodna studija prevoditelja, bibliografija, imensko i mjesno kazalo, bilješke uz tekst


Autori

Gaj Salustije Krisp

Gaj Salustije Krisp

Jedan od najznamenitijih rimskih historičara (86 - 35. pr. Kr.). Bio je Cezarov pristaša te je većinu života proveo kao njegov političar i vojskovođa, posvetivši se pisanju povijesnih spisa tek nakon imperatorove smrti...

Djela

PDF-ovi

Klikni za povratak