Autori

Boris Škvorc

Boris Škvorc

Rođen u Karlovcu 1962., gdje je završio osnovnu i srednju školu, a na studiju kroatistike (tada jugoslavistike) diplomirao je 1987. Magistarski i doktorski studij završio je u Sydneyu; prvi na kulturalnim studijima, a drugi na komparativnoj književnosti. Njegova doktorska disertacija nosila je naslov »Irony in the Novels of Miroslav Krleža«.

Radi kao redoviti profesor teorije književnosti i kulture na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Splitu. Uz to je voditelj Centra za komparativne i korejske studije, zajedničkoga projekta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta Hankuk u Seulu (Hankuk University of Foreign Studies, Republika Koreja). Bio je urednik i osnivač više časopisa (Croatian Studies Review, Cross-Cultural Studies Journal). Stalni je suradnik Sveučilišta Macquarie (Macquarie University) u Sydneyu (Australija), gdje je stekao titulu titulu počasnoga suradnika (Honorary Associate).

Bio je gostujući predavač na Sveučilištu u Zagrebu, Sveučilištu Macquarie u Sydneyu te na sveučilištima Hankuk i Yonsei u Seulu. Na Sveučilištu Macquarie radio je osamnaest godina, a na Sveučilištu Hankuk proveo je dvije godine. Predavao je na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju na sveučilištima u Zagrebu i Splitu, na BA i MA studiju Sveučilišta Macquarie u Sydneyu, te na Sveučilištu Hankuk u Seulu. Jedan je od autora koncepta interdisciplinarnoga humanističkog doktorskog studija Filozofskoga fakulteta u Splitu, suosnivač Centra za hrvatske studije (Croatian Studies Centre) na Sveučilištu Macquarie te osnivač Centra za hrvatske studije u svijetu i Centra za komparativne i korejske studije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu. Član je Instituta za komparativne studije (Institute for Cross-Cultural Studies) na Hankuk sveučilištu za strane studije u Republici Koreji.

Na Sveučilištu u Splitu deset je godina predavao izborni kolegij »Krleža i Andrić«, koji je tijekom tog perioda pohađalo dvjestotinjak studenata diplomskoga studija kroatistike.

Autor je monografijâ Ironija i roman: u Krležinim labirintima (Naklada MD, 2003), Australski Hrvati: mitovi i stvarnost (Hrvatska matica iseljenika, 2004), Gorak okus prešućenog: ironija i ironično u suvremenoj hrvatskoj književnosti (Alfa, 2005) i Naracija nacije: problemi (književne) pri/povijesti (Književni krug Split, 2017). Sastavio je i dvije antologije: Nema afrodizijaka do usamljenosti: antologija australske kratke priče (Naklada MD, 2004) te When a Man Gets Terribly Frightened: An Anthology of Croatian Short Story (Naklada MD / CCS Macquarie University, 2005).

Objavio je pedesetak znanstvenih i stručnih radova u hrvatskim, srpskim, crnogorskim, austrijskim, mađarskim, poljskim, njemačkim, australskim, kanadskim i novozelandskim stručnim časopisima, a autor je i desetak poglavlja u knjigama objavljenim u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i Poljskoj.

Knjige