Autori

Boris Pasternak

Boris Pasternak

Boris Leonidovič Pasternak, ruski pjesnik, prozaist i prevoditelj (Moskva, 1890 – Peredelkino kraj Moskve,  1960).

»Studirao je filozofiju u Moskvi i Marburgu, pridružio se futuristima, no kasnije ih je napustio i stvarao apolitičnu, artističku i intelektualnu književnost, što mu je donijelo i velike teškoće u odnosima s vlašću i vladajućom ideologijom. Objavio je brojne pjesničke zbirke, od kojih su najglasovitije Sestra moja – život (Sestra moja – žizn’), Teme i varijacije (Temy i var’jacii) i Drugo rođenje (Vtoroe roždenie), poeme Visoka bolest (Vysokaja bolezn’) i Poručnik Šmit (Lejtenant Šmidt), više novela i proznu knjigu Zaštitna povelja (Ohrannaja gramota), posvećenu R. M. Rilkeu, te slavni roman Doktor Živago.

Njegova je lirika sva u naporu traganja za savršenstvom izraza u iskazivanju naizgled beznačajnih zapažanja i dojmova, daleko od bilo kakva patosa i naglašenih osporavanja, a ipak u stalnom sukobu sa zbiljom kao suprotnosti pjesničkoj ljepoti. Relativnom jednostavnošću izraza, unatoč razvijenoj i složenoj metaforici, razbijanjem logičkih i semantičkih cjelina te disharmoniji, kao i teško dokučivoj igri različitih tumačenja, osvojila je osobito umjetnički osjetljivu publiku i kritiku.

Roman Doktor Živago, opisom sudbine naslovnog junaka, liječnika i pjesnika, u burnim vremenima rata i revolucije, s naglašenim humanizmom osjetljivog i umjetnički nadarenog pojedinca te dojmljivim ljubavnim zapletima donio mu je 1958. Nobelovu nagradu, koju je zbog pritiska tadašnje vlasti morao odbiti« (Milivoj Solar, Književni leksikon, str. 355).

Knjige

Izabrane pjesme

Izabrane pjesme

343 str.

2020.