Autori

Bernard Noël

Bernard Noël

Bernard Noël rođen je 1930. u Aveyronu, u Francuskoj.

U suvremenoj francuskoj književnosti pojavljuje se 1958. nizom poetskih zapisa, Extraits du corps, koji najavljuju jednu od osnovnih preokupacija njegova opusa, unutarnji doživljaj tijela. Tijelo kao odraz erotskoga bića nerazdvojivo je od misli i stvaralačkog poticaja.

U mnogim pjesmama, proznim esejima i romanima, tijelo je mjesto u kojem se susreću egzaltacija i smrt, ograničenje i sublimacija postojanja (Les premiers mots, Le Chateau de Cene, L'espace du désir, La maladie de la Chair).

Vizualno opažanje, umjetnost, odnos između vida i jezika u središtu su djela poput Journal du regard, kao i brojnih studija likovnih umjetnika i njihovih postupaka, poput Onze romans d'oeil, Matisse, André Masson: la chair du regard, Les peintres du désir. Eseji Le sens, la sensure ili La castration mentale snažne su kritike socijalnog nasilja i cenzure smisla u suvremenom društvu.

Široj javnosti, kako u Francuskoj tako i u inozemstvu, Bernard Noël poznat je nadasve kao pjesnik. Njegova je poetska snaga i osobitost predmetom brojnih studija, konferencija, susreta i kolokvija širom svijeta. La Chute des Temps, L'ombre du double, Le souvenir du pâle, samo su neki naslovi zbirki njegovih pjesama. Nedavno izdana zbirka Les yeux dans la couleur obuhvaća pjesme nastale u razdoblju od 1970. do 2003., na temu pogleda u slikarstvu.

Bernard Noël također je autor kazališnih tekstova i adaptacija. Njegovo najrecentnije kazališno djelo, Le retour de Sade, izvođeno je tijekom ožujka 2005. u Theatre de la Colline u Parizu.

Rijetka su područja društvenog života koja izmiču njegovom zahtjevnom i pronicljivom pogledu. Osim bogatog književnog opusa Bernard Noël autor je i brojnih likovnih kritika, predgovora, prijevoda i političkih kronika.

Knjige

Dnevnik pogleda

Dnevnik pogleda

100 str.

2005.