Autori

Aida Vidović-Krilanović

Aida Vidović-Krilanović

Mezzosopranistica Aida Vidović-Krilanović diplomirala je 1993. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ruže Pospiš Baldani. Nakon primitka dviju rektorovih nagrada (1992. i 1993) kao i nagrade Marija Borčić nastavila je postdiplomski studij na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Beču u klasi Margarete Lilowe. U Bečuje bila finalisticom najvećega svjetskog voklanog natjecanja Belvedere.

Vlada širokim repertoarom velike stilske raznolikosti, od Purcellovih i Bachovih djela sve do glazbe našega vremena. Jednako su joj bliski Lied i oratorijska glazba, kao i glavne uloge opernoga repertoara.

Koncertirala je s Hrvatskim komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom i dr.

Debitirala je 1990. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Miška u Božićnoj priči Rudolfa Matza. Slijedile su uloge Lole u Cavalleriji Rusticani, Cherubina u Mozartovu Figarovom piru, Mercedes u Bizetovoj Carmen, Maddalene u Rigolettu, Čarobnice u Purcellovoj Didoni i Eneju, Anđela čuvara u Cavalierijevu Prikazanju duše i tijela.

Gostovala je u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Rusiji, Mađarskoj, Kanadi, Francuskoj, Argentini i drugdje.

Snimila je samostalni CD uz klavirsku pratnju Freda Došeka, s djelima Verdija, Brahmsa, Berse i Wolfa. Zajedno s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i zborom HNK iz Splita sudjelovala je u snimanju CD-a Istina o gradu slobode - oratorij Đele Jusića.
.

Knjige