Autori

Mirjana Buljan


Mirjana Buljan, književnica i prevoditeljica, rođena je 10. veljače 1931. u Nišu. Školu je pohađala najprije u Nišu, a potom u Zagrebu, gdje se 1941. s obitelji doselila. Na Filozofskom fakultetu SveuČčilišta u Zagrebu studirala je anglistiku i slavistiku. Još od gimnazijskih dana objavljuje pjesme i novele, a za vrijeme studija počela se baviti i novinarskim radom te prevođenjem s engleskog i njemačkog jezika (Lewis Carroll, Alica s onu stranu ogledala; James Joyce, Dublinci; Günter Grass, Mačka i miš; Kai Hermann, Mi djeca s kolodvora Zoo, James Jones, Zvižduk; Ingeborg Drewitz, Jučer bijaše danas). Prevodila je i djela Bertolta Brechta te Georga Buchnera.

Ipak, najviše se posvetila pisanju priča za djecu, novela, kao i dramama za radio, televiziju i kazalište te scenarijima za igrane i dokumentarne filmove. Radila je kao tehnička prevoditeljica u Sjevernoj Irskoj te kao prevoditeljica i knjižničarka u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Djela su joj objavljena ili izvedena na hrvatskom, albanskom, češkom, danskom, engleskom, hebrejskom, madžarskom, njemačkom, slovenskom, švedskom i talijanskom jeziku, a dječji igrokaz Pobuna u Ludolandiji uvršten je u antologiju New International Plays For Young Audiences u izdanju američkog nakladnika Meriwerher Publishing Co.

Objavila je sljedeće naslove: Nevjesta iz Binča, Seljačka sloga, Zagreb 1952., Dreqi i zi dhe tregime tjera, Rilindja, Priština 1962., Vrtuljak, Zora, Zagreb 1964., Jelenica Jeseu, Mladinska knjiga, Ljubljana 1967., Košuta Jesen, Mladinska knjiga – Makedonska knjiga - Naša djeca - Vuk Karadžić - Forum, Ljubljana - Skopje - Zagreb - Beograd - Novi Sad 1967., Dugo putovanje u bijelo, Zrinski, Čakovec 1989., Ludi dani u Ludolandiji, Mladinska knjiga, Zagreb - Ljubljana 1990., Košuta jesen i druge bajke, Profil, Zagreb 1995., Pobuna u Ludolandiji, SysPrint, Zagreb 2002., Djeca, žene, junaci, vlastita naklada, Zagreb 2004.


Knjige

Zmija u raju

Zmija u raju

310 str.

2006.