Knjige

Ante Stamać

Obnovljeni UjevićStudiozna, sveobuhvatna i poticajna književno-povijesna rasprava o životu i djelu Tina Ujevića prvotno je, pod naslovom Ujević, objavljena u nakladi Matice hrvatske 1971. u biblioteci Kolo. Ovo novo, obnovljeno izdanje, dopunjeno je sa sedam novih studija te autorovim novim i produbljenim uvidima u Ujevićevo književno djelo.

Ujevića unutar korpusa hrvatske književnosti autor studira kao jednoga "od rijetkih hrvatskih pjesnika koji su svom jeziku pjesničkom intuicijom otvorili nove obzore. Pišući u više stilova; blizak opusima nekolicine značajnih pjesnika; izražavajući ideje značajnih suvremenih mu mislilaca: dinamizirajući tradiciju jezika u kojemu je pisao; Ujević je u povijesti hrvatskog pjesništva jedan od stupova na kojima se temelji misao o povezanosti toga pjesništva s nerazmrsivim kompleksom europskog pjesništva".

Znanstvena knjižnica, glavna urednica Jelena Hekman. - Knjiga je opremljena imenskim kazalom i bilješkom o autoru

Autori

Ante Stamać

Ante Stamać

Akademik Ante Stamać (1939), teoretik književnosti, esejist, prevoditelj i urednik, autor je iznimno bogata i značajna pjesničkog, književnoznanstvenog i esejističkog opusa te prevoditelj niza temeljnih svjetskih književnih, književnoteorijskih i kulturoloških djela

 

Obnovljeni Ujević

Klikni za povratak