Knjige

Dimitrije Popović

Veronikin rubac


Kako to izgleda kada jedan umjetnik sudi o djelima drugih umjetnika i kada istražuje, kako piše likovna kritičarka i pjesnikinja Gordana Benić, »zagonetne veze u umjetnosti kao prostoru u kojemu se spajaju slika i riječ«? Slikar, kipar i grafičar Dimitrije Popović (Cetinje, 1951), jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u svijetu, interpretira kanonska djela likovne umjetnosti uvodeći čitatelja kroz teme i simbole koji su obilježili njegovu crtačku karijeru.

Rezultat je netipična likovna knjiga koja za razliku od klasičnih povijesno-umjetničkih studija umjetničkomu djelu pristupa iznutra, na temelju iskustva stvaratelja pa u konačnici čitamo svojevrsni Popovićev dijalog s velikm majstorima i njihovim djelima, dijalog koji je knjiški uobličen poput kakva osebujna rječnika simbola, odnosno kao "imaginarni muzej uzora i modela, malroovski pregled istaknutih vrhova i zanačajnih stilskih dometa" (Tonko Maroević).

Likovna knjižnica. Niz Teorija/tekstovi, knj. 1, urednica Jelena Hekman, likovna i tehnička oprema Luka Gusić. - 2 c/b i 37 kolor reprodukcija, biobibliografija spomenutih slikara i kipara, imensko kazalo


Veronikin rubac

Klikni za povratak