Knjige

Dimitrije Popović

Smrt u slikarstvu


Kao i u životu, problem smrti stalna je tema i u umjetnosti, pa tako i u slikarstvu, od njegovih početaka pa sve do danas. O uprizorenjima smrti u slikarstvu, o njezinim očitovanjima, poticajnoj i pokretalačkoj snazi pri stvaranju umjetničkog djela, ali i njezinoj nedohvatljivoj i neuhvatljivoj biti, govori knjiga Dimitrija Popovića (Cetinje, 1951), jednog od nacjenjenijih i najpriznatijih hrvatskih slikara u svijetu.

Popović pregled tema o smrti prati od razdoblja renesanse do posljednjih desetljeća 20. stoljeća, u djelima pedesetak autora , od Grünewalda, Breuegela, Dürera, Boscha, Rembrandta i dr., do Picassa, Dalija, Magrittea, Bacona, Warhola, Kleina.

Smrt je opsesivna tema Popovićeva umjetničkog izraza, a njegove nadahnute i oštroumne analize vrhunski su čitalački i spoznajni užitak o, kako se uobičajeno smatra, manje veselim temama. No, za umjetnike smrt predestavlja inspiraciju i fascinaciju koja se demistificira upravo pomoću umjetnosti. Popovića će čitatelj u ovoj studiji otkriti kao sjajna likovnoga pisca, tumača likovnih djela i vodiča kroz slikarstvo općenito. Ne propustiti!

Knjižnica Saeculum, knj. 5, urednica Jelena Hekman. - Dodatak: Životopisi (priredio Vanja Babić). - 95 kolor i 18 crno-bijelih ilustracija, popis ilustracija, imensko kazalo, biobibliografski podaci o autoru


Smrt u slikarstvu

Klikni za povratak