Knjige

William Blake

Proročke knjige

Preveo i priredio Marko Grčić,


William Blake (London, 1757-1827), pjesnik, slikar, graver i ilustrator knjiga, jedna je od najzačudnijih književnih osobnosti 19. stoljeća. Umjetnički svestrano nadaren, obdaren iznimnim pjesničkim nadahnućem i nadasve stvaralački slobodan i nesputan, Blake nije bio predodređen za udobnu građansku komociju. Dapače, poživio je kratko: u siromaštvu, neshvaćen i nepriznat upravo u onome što se danas u njegovu opusu beskrajno cijeni - knjiga kao umjetničko djelo i kongenijalno jedinstvo riječi i slike.

Izbor kraćih i važnijih poema iz Blakeovih proročkih knjiga možda ponajbolje reprezentira Blakeov buntovno-revolucionarni pjesnički i duhovni svijet prožet dubokim neposrednim vizijama i uvidima u metafiziku dobra i zla, simbolima, pseudomitovima i parafrazama. Zahvaljujući odlično prevedenim te stručno i opširno komentiranim stihovima Proročkih knjiga, u mogućnosti smo pobliže upoznati Blakeov osebujni pjesnički i duhovni svijet nesklon književnim, filozofskim ili nekim drugim analizama.

Biblioteka Parnas. Niz Književnost, urednica Jelena Hekman. - Knjiga je opremljena opširnim napomenama, kronologijom Blakeova života i djela, izabranom bibliografijom te studijom o Blakeovu književnom i duhovnom svijetu


Proročke knjige

Klikni za povratak