Knjige

Petar Preradović

Izabrane pjesme

Priredio Vinko Brešić


Kada je 1970. Matica hrvatska tiskala zbornik o Petru Preradoviću, tom vječnom pjesniku školskih čitanki i antologija, igla njegove estetske vrijednosti na našem stihomjeru (Ivo Frangeš) već se znatno pomaknula od one krajnje točke u kojoj je Preradović cijelo stoljeće bogovao na samome vrhu hrvatskoga lirskog Parnasa. Ipak, zaključeno je da se Preradovićeve pjesme ne mogu zaboraviti i da će vječno živjeti, jer ih je u teškim danima hrvatskoga naroda ispjevalo pošteno patriotsko srce u uniformi austrijskog oficira (Jakša Ravlić).

Preradovićeve najbolje, domoljubne pjesme, uvjerljiv su dokaz trajnoga prožimanja individualnog i kolektivnog, pojedinca i zajednice: pišući o slobodi i pravu svoga naroda, on je pisao zapravo samo o lomovima, sukobima i potresima u svom ličnom životu (Miroslav Vaupotić). Potvrda Preradovićevoj književnoj dugovječnosti je i ova knjižica, već peto Matičino izdanje njegovih Izabranih pjesama.

Biblioteka Parnas. Niz Književnost, urednica Jelena Hekman. - Knjiga sadrži još i pogovor priređivača, Rječnik te izabranu bibliografiju


Izabrane pjesme

Klikni za povratak