Knjige

Nedjeljko Fabrio

Maestro i njegov šegrt

Glazbena kronika 1986-1993. Prilozi bratimstvu duša u hrvatskoj umjetnosti

Kapitalna knjiga hrvatske glazbene publicistike koja u Fabrijevim rukopisima doživljava i svoje literarne vrhunce.
Branimir Pofuk

Glazbena kritika Nedjeljka Fabrija je čisti užitak.
Nives Kavurić Kurtović

Ova je kronika nešto kao uspješna sinteza - izvješća, eseja, polemike, kritike. Fabrio posjeduje siguran, formiran ukus koji se ne povodi za hirovima ove ili one mode, ne pravi koncesije ni bezazlenim melomanima, ni odvjetnicima 'provjerenih vrednota', ali ni onim prevrelim zagovornicima novoga zvuka, nepopravljivim mrziteljima svake melodioznosti (...) Odmjeren, radoznao, analitičan, sustavan, nikad radikalan i brzoplet, Fabrio svakako nije među onim hitnicima koji prebrzi i 'sreću preskoče' . Ne prikriva svoje predilekcije, ne zaklanja se iza neprikosnovenih autoriteta (...)

Fabrio je nadasve literat, poetska natura, pisac koji oko koncerata stvara male storije, to je glazbena kritika koja je sva upletena u književne tokove, pak je zato i tako privlačna i nadahnuta, opire se efemernosti i traži neku svoju hižu 'za sva vremena'. U ovom nestalnom svijetu punom mijena i skokova Fabrio ustrajava i ne plaši se nazlobnika. Kroničaru, razlistavaj i dalje svoje stijegove, nije bitno kad smo a kada nismo na istoj valnoj duljini!
Saša Vereš

Nedjeljko Fabrio najbolji je muzički pisac (čitajte 'Republiku', mada ovo nije EPP!), koji se ikada oglašavao u ovim našim gluhim prostorima.
Igor Mandić

Glazbena kronika Nedjeljka Fabrija ispisana je s toliko ljubavi i znanja da će ostati kao svojevrstan spomenik razdoblja, pa možda i epohe zasićenoga postmodernoga ukusa rafinirane eklektičnosti.
Tonko Maroević


Klasik suvremene hrvatske književnosti, akademik Nedjeljko Fabrio (Split, 1937), jedan je od najplodnijih glazbenih pisaca u Hrvatskoj: libretist, esejist i glazbeni kritičar, redovni je pratitelj i kroničar klasičnih glazbenih događanja u Hrvatskoj čemu su potvrda i 213 glazbenih kritika objavljenih u ovoj knjizi.

Biblioteka Posebna izdanja, urednica izdanja Jelena Hekman. - Kazala (I: Opći imenik; II: Hrvatski skladatelji; III: Hrvatski pisci i glazba; IV: Imenik reproduktivnih umjetnika i tijela)


Maestro i njegov šegrt

Klikni za povratak