Knjige

Blaž Lorković

Politička ekonomija

Prema predavanjima Blaža Lorkovića zabilježio dr. Josip Šilović


U trezoru knjižnice Pravnoga fakulteta u Zagrebu više od stotinu godina ležao je rukopis bilježaka Lorkovićevih predavanja iz političke ekonomije održanih 1881/1882. Premda se od tada gospodarska slika Hrvatske i svijeta umnogome izmijenila kao i pravna i ekonomska znanost, Lorkovićevi stavovi u mnogočemu odišu aktualnošću jer su predestinirani imperativom znanje je moć. Osim toga, Lorkovićeva predavanja, ispisana lijepim i autentičnim jezikom svjedoče o visokoj kvaliteti nastave na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Predavanja Blaža Lorkovića (1839-1892), ekonomista, pravnika, kulturnog i političkog radnika, utemeljitelja hrvatske političke ekonomije zabilježio je njegov učenik Josip Šilović koji je i sam postao profesorom na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Biblioteka Posebna izdanja, urednici izdanja Jelena Hekman i Stjenko Vranjican. - Proslov Marijana Šunjića, pogovor o Lorkovićevu životu i djelu Stjenka Vranjicana, bilješka o jeziku i pravopisu Ive Pranjkovića, imensko i pojmovno kazalo, portret autora


Politička ekonomija

Klikni za povratak