Knjige

Ljerka Očić

Orguljska umjetnost


Raritetna u području hrvatske muzikološke literature, knjiga Ljerke Očić o orguljskoj glazbi popunjava slabo proučeno i neopravdano zanemareno mjesto u povijesnome razvoju europske i hrvatske glazbene umjetnosti. Autorica u desetak studija i crtica o orguljskim glazbenim oblicima, o europsko-hrvatskim orguljaškim doticajima i prepletanjima te, naposljetku, o velikim orguljskim skladateljima 19. i 20. stoljeća, rukopisom iskusnog muzikologa progovara o biti orguljske umjetnosti i njezinu doživljaju, o njezinim skladateljskim i interpretativnim granicama. Kao vrsna orguljašica i poznavateljica građe o kojoj piše, autorica nudi i svojevrsni katalog utjecaja na svoj glazbeni razvoj tako da talijanska, francuska i hrvatska orguljska škola - Dugan, Klobučar, Messiaen, Liszt, Brahms, Mendelssohn, Franck i Duruflé nisu samo puki predmet objektivnog povijesno-muzikološkog istraživanja nego i osobni, mjestimice ostrašćeni junaci autoričine glazbene odiseje.

Ljerka Očić (Zagreb, 1960), međunarodno priznata orguljašica već desetak godina radi kao profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Istovremeno, Ljerka Očić je i najglasnija promicateljica orguljske i komorne glazbe u Hrvatskoj.

Mala knjižnica Matice hrvatske. Novi niz, , urednica Jelena Hekman, kolo X, knj. 58. - Opremljeno c/b ilustracijama i imenskim kazalom


Orguljska umjetnost

Klikni za povratak