Knjige

Joanna Rapacka

Leksikon hrvatskih tradicija

Preveo Dalibor Blažina


Važan datum u kritičkoj interpretaciji hrvatske kulturne tradicije.
Krešimir Nemec, Zbornik Zagrebačke slavističke škole 2003.

Riječ je o višestruko zanimljivoj knjizi koja (poljskog) čitatelja želi upoznati s onim mjestima i sadržajima hrvatskog bića koja u njegovoj svijesti imaju najdublju identifikacijsku/integracijsku ulogu, a istovremeno našem čitatelju pokazati kako nas drugi doživljavaju.
Ivan J. Bošković, Slobodna Dalmacija


Koji su najznačajniji mitologemi, ideologemi i simboli hrvatske povijesti, kulture i književnosti gledani očima jednoga stranca? Tko su i koje su osobe, događaji, pojmovi i opća mjesta u povijesnome razvoju Hrvata od srednjega vijeka pa sve do početka 20. stoljeća odigrali nenadomjestivu ulogu simbola integracije i kulturne identifikacije Hrvata? Zašto su i kako su nastajali najvažniji ideološki, povijesni, kulturni, književni i politički procesi u Hrvatskoj?...

Prvi rječnik tradicije u Hrvata kojemu je temeljno štivo upravo sinteza odgovora na gore postavljena pitanja, vjerojatno je najznačajnija knjiga koja pokušava rastumačiti glavne kulturološke procese u hrvatskoj povijesti i otkriti što je zapravo hrvatski kulturni identitet. A to što je ovaj leksikon djelo jedne strankinje, premda najbolje europske kroatistice, dovoljno govori o težini i opsegu posla, ali ponajprije o hrabrosti da se netko uopće upusti u pisanje sinteze hrvatske kulturne tradicije.

Poljakinja Joanna Rapacka (Varšava, 1939-2000) svakako je bila osoba s pravim kompentencijama za takav poduhvat: slavna znanstvenica, slavistica, kroatistica, vrsna poznavateljica hrvatske književnosti i kulture, kulturna povjesničarka i komparatistica, zadužila je svojim znanstvenim djelom podjednako i hrvatsku filologiju i hrvatsku povijest i hrvatsku kulturologiju, a ovim djelom posebice i hrvatsku leksikografiju.

Biblioteka Posebna izdanja, urednica izdanja Jelena Hekman, pogovor Dunje Fališevac, biobibliografske bilješke, bibliografija, imensko i pojmovno kazalo (sastavio Josip Brleković), 129 ilustracija (52 u koloru)


Leksikon hrvatskih tradicija

Klikni za povratak