Knjige

Guillaume Apollinaire

Le Bestiaire ou cortege d’Orphée / Bestijarij ili Orfejeva pratnja

Preveo Luko Paljetak,ilustrirao Raoul Dufy


"Ovaj Bestijarij nastao je kao savršen spoj Apollinaireovih stihova i drvoreza Raoula Dufyja. Pojavio se godine 1911, dakle, prije negoli što je izišla Apollinaireova zbirka Alkoholi, u samo 120 primjeraka koji su danas prava bibliofilska rijetkost.

Knjiga je to za sladokusce, ali i znalce s profinjenim, gotovo ezoteričnim znanjima, prepuna smisla koji se u suprožimanju stiha i slike, neprestano iznova otkriva, ali i prikriva, obnavljajući time svoj poziv na novi razgled stihova, novo čitanje slike.

Orfej, u pratnji novih kompleksnih životinja, iz višeg, nižeg i srednjeg svijeta, pojavljuje se četiri puta. To je uvijek drukčiji Orfej, i riječju i slikom. Prvi put to je sam pjesnik, Guillaume Apollinaire u svome, tada kubističkom Parizu, zatim to je srednjovjekovni plemić s nekog goblena iz Clunyja, pa onda Orfej koji priziva na sebe lik Dobroga pastira; na kraju to je opet Orfej pjesnik, koji odisejski odlučno gazi između scila i harbida što ih tvore Sirene, Ženka vodomara i Amor, žudeći na svoje strune prizvati pjesmu anđeoskih bića.

Nakon Apollinaireove smrti, godine 1919. objavljena su dva, u Bestijarij neuvrštena četverostiha, koji pripadaju ovoj »faunskoj poemi«, a ona nam potkraj ovog našeg stoljeća donosi i duh drevne Helade i duh početka stoljeća, u višeznačnoj jukstapoziciji vremena i smisla..."
Luko Paljetak

Biblioteka Parnas. Niz Književnost, urednica Jelena Hekman. - Knjiga je opremljena sa 30 drvoreza, bilješkama na kraju teksta i pogovorom prevoditelja.


Le Bestiaire ou cortege d’Orphée / Bestijarij ili Orfejeva pratnja

Klikni za povratak