Inkluzija 9

Inkluzija

SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO

Za one koji žele raditi i učiti

Klara Jakobović

Uz Svjetski dan osoba s Downovim sindromom donosimo priču o Buba baru u Vinkovcima i razgovor s njegovim pokretačem Tomislavom Velićem

Povodom Svjetskog dana osoba s Dow­no­vim sindromom, 21. ožujka, ali i aktualnih zbivanja oko otvaranja ugostiteljskih objekata nakon poboljšanja epidemiološ­ke situacije, donosimo priču o ugostitelj­skom objektu u kojemu su zaposlene osobe s različitim stupnjem invaliditeta te poteškoćama u razvoju. Vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom Bubamara u svom 35-godišnjem radu okuplja više od 1500 osoba iz Vukovarsko-srijemske županije, a u fokus javnosti došli su prije nekoliko godina kada su započeli s idejom otvaranja Buba bara, kafića u kojemu bi radile osobe s invaliditetom. Projekt je s realizacijom krenuo u prosincu 2016, a konačno ostvarenje postigli su u srpnju 2020. Zahvaljujući Buba baru, ova je Udruga postala začetnik i predvoditelj socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj.

Tomislav Velić, predsjednik Udruge za osobe s invaliditetom Bubamara/ Snimio: Davor Javorović, PIXSEL

Protiv birokracije

Poticaj za otvaranje Buba bara došao je tijekom provedbe jednog Erasmus progra­ma u sklopu kojega su članovi Udruge Bu­bamara razmjenjivali iskustva s nekoliko predstavnika država s područja Europske Unije. Tada su se upoznali s posto­janjem caffe slastičarnice u Škotskoj u ko­­joj su zaposlene osobe s intelektualnim teškoćama. Otvorenje tog objekta izazvalo je veli­ko oduševljenje javnosti, a sve je rezulti­ralo smanjenjem prometa kod drugih ugo­stiteljskih objekata što je, naknadno, po­taknulo i ostale ugostitelje na zapošljavanje osoba s intelektualnim poteškoćama kako bi vratili posjetitelje u svoje pro­­store. „Stoga smo nešto slično željeli pokrenuti i u Vinkovcima, ali škotski model nije mogao biti potpuno primjenjiv i na naše prostore zbog drukčije zakonske regulative, nepostojanja jasno definiranog socijalnog poduzetništva te naposljetku i zbog sasvim drukčijeg mentaliteta“, objaš­njava Tomislav Velić, predsjednik Udruge za osobe s invaliditetom Bubamara.

Unatoč tim preprekama, Udruga nije odustala od svoje ideje te su započeli s njezinom prezentacijom, a odličan odaziv javnosti te još veća medijska pokrivenost bili su samo potvrda kako je njihov pokušaj uvođenja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj inovativan i stoga vrijedan truda. Projekt je započeo s manjim aktivnostima, odnosno zakupom drvenih kućica u kojima se Buba bar javnosti predstav­ljao na velikim manifestacijama kao što su Vin­kovačke jeseni te Advent u Vinkovcima, a sve im je to pomoglo u promovira­nju njihove ideje te ostvarenju konačnog cilja – otvaranja Buba bara u prikladnom i uređenom prostoru. Međutim, ostvare­nje tog cilja nije bilo nimalo lako. Pred­sjednik Udruge ističe kako je put otvaranja Buba bara nerijetko bio obilježen frustracijom, a razlog tomu je troma i neučinkovita administracija zbog koje su dugo čekali na dobivanje radne dozvole. Usporedbe radi, plan otvaranja Buba bara bio je kraj ljeta 2019, a na kraju je otvoren godinu dana kasnije.

Buba bar, kafić u Vinkovcima koji zapošljava osobe s intelektualnim poteškoćama/ Snimio: Davor Javorović, PIXSELL

Osim iscrpljujuće administracije, Tomi­­slav Velić ističe da su se pokretanjem ovog projekta „upustili u avanturu socijalnog poduzetništva koje zapravo nije jasno de­finirano i, osim strategije razvoja socijalnog poduzetništva, u Republici Hrvatskoj jednostavno ne postoji zakonska regulativa koja bi na tom području diktirala pravila igre“. U tom kontekstu, veliki niz zakonskih nejasnoća predstavljao je i upuštanje u rizik, a pitanje je bilo kako će sve to pri­hvatiti državni sustav. Postojali su i rizici interne prirode, „a kao primjer navest ću moguću situaciju: ako naš zaposlenik, osoba s intelektualnim poteškoćama, uloži novac u blagajnu, a da pritom nije izdao račun, jer neki nikada neće naučiti raditi s blagajnom iako savršeno poslužuju kavu, postavlja se pitanje hoće li taj višak u blagajni rezultirati kaznama? Hoće li nas kazne dovesti do propasti iako su nena­mjerne i uvjetovane stanjem zaposlenika?

Zakon o socijalnoj skrbi izmijenjen je upravo zahvaljujući aktivnostima Udruge Bubamara pa osobe s invaliditetom sada imaju pravo na rad

Sve su to bila pitanja i problemi s koji­ma smo se susretali prilikom provedbe i osmišljavanja našeg projekta“, isti­če predsjednik Bubamare. Međutim, sve su nabrojane prepreke uspješno rješavali jer je u realizaciju projekta bio uključen čitav tim – profesionalni ugostitelji, koktel maj­stori te barmeni, Udruga UNUO iz Zagreba koja je osnovana upravo u ci­lju edukacije osoba s invaliditetom za rad u ugostitelj­stvu, Grad Vinkovci te su veliku ulogu u svemu odigrali i mediji koji su samoini­cijativno izvještavali o osnivanju Buba ba­ra, što je utjecalo i na bolje prikuplja­nje sredstava potrebnih za otvaranje kafi­ća. Poslovni prostor u kojem se danas nalazi Buba bar ustupio je Grad Vinkovci, a u sklopu kafića nalazi se i kuglana čime je obogaćena ugostiteljska i zabavna ponuda u cijelom gradu. Ipak, najveća nagrada, ističe Tomislav Velić, jesu promjene i izmje­ne postojećeg Zakona o socijalnoj skrbi jer se upravo zahvaljujući aktivnostima Udruge Bubamara omogućilo da osobe s invaliditetom imaju pravo na rad, a da pritom ne gube pravo na osobnu invalidninu. To je bitno jer se postigao „značajan motivacijski efekt za osobe s invaliditetom u smislu aktivnijeg uključivanja na tržište rada“. Nadalje, Udruga se usko povezala i s drugim profitnim organizacijama, a dobili su i upit od jednog poslovnog subjekta koji u svoje poslovanje želi uključiti upravo zaposlenike Buba bara. To daje nadu da će se osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj sve više uključivati na tržište rada i ostvariti svoje pravo na rad koje im pripada kao i svim ostalim građanima.

Zaposlenici Buba bara koji pokazuju da za zapošljavanje isključenih ima mnogo mogućnosti/ Snimio: Davor Javorović, PIXSELL

U konačnici, to i jest cilj osnivanja Buba bara, a upravo je misija njihova djelova­nja integrativna i inkluzivna. Predsjednik Udruge Bubamara ističe kako su im glav­ni zadaci postali promjena percepcije javnosti o potencijalima osoba s invaliditetom, osiguravanje prava na rad i prava na plaću, a samim time i poboljšanje životnog standarda osoba s invaliditetom te pritisak na zakonodavnu vlast u smislu nastanka učinkovitog zakonskog okvira koji će poticati i štititi ideju socijalnog poduzetništva. Većinu tih ciljeva već su ostvarili, a osobito raduje činjenica da je ovaj projekt već odavno prešao hrvatske grani­ce. Naime, ovaj vinkovački primjer potaknuo je i druge na osnivanje sličnih ugostiteljskih objekata u ostalim gradovima u Hrvatskoj te u Srbiji, a imali su i posjete predstavnika iz Budimpešte, Varšave i Ljubljane koji pokušavaju započeti sa sličnim projektima u svojim zajednicama.

Postoji velika potreba u društvu za daljnjim razvojem socijalnog poduzetništva 

Tomislav Velić pritom ističe kako Buba bar nipošto nije osmišljen kao rehabilita­cijski centar u kojem mogu raditi baš svi. Priliku za poslom dobiju oni koji iskazuju interes za radom i učenjem, a potom se u skladu s njihovim psihofizičkim sposob­nostima određuje i složenost zadataka ko­ji obavljaju u sklopu ovoga ugostitelj­skog objekta. Osobe s invaliditetom rade u skladu sa svojim mogućnostima, a rade koliko tko i kada može te za svoj rad dobiju dogovorenu i isplaćenu satnicu. Isto tako, Buba bar je fleksibilan te osobama s invaliditetom osigurava potreban odmor i bolovanje, ali i radno vrijeme u skladu s njihovim psi­hofizičkim stanjem. Broj zaposlenih u pr­voj godini poslova­nja određen je na 15 ljudi, a nadaju se da će se taj broj tijekom dvije godine udvo­stručiti. S obzirom na to da je osnivač Buba bara upra­vo Udruga osoba s invaliditetom Bubamara, svi potencijalni zaposlenici potječu iz te Udruge. Problem je što je članstvo ove vinko­vačke Udruge uistinu brojno te je broj zainteresiranih za rad mnogostruko veći od potrebe novoosnovanog ugostiteljskog poduzeća. Navedeno dokazuje kako posto­ji velika potreba u društvu za daljnjim razvojem socijalnog poduzetništva kako bi ovaj vinkovački pri­mjer postao samo jedan u nizu koji za­pošlja­va osobe s invaliditetom.

Usprkos birokratskim poteškoćama zaposlenici Buba bara stekli su novu perspektivu/ Snimio: Davor Javorović, PIXSELL

Nova nada

Kako bi barem malo povećali broj za­poslenih te osigurali i drugim članovima Udruge pravo na rad, tim okupljen oko Buba bara namjerava otvoriti i pizzeriju, pikado bar te hostel čime bi se udvostručila radna mjesta. Korisnost od tih novih sadržaja bit će obostrana. S jedne strane osobe s inva­liditetom dobit će priliku za rad, a s druge strane građani će dobiti dodatne sadržaje kojih u Vinkovcima svakako nedostaje. Međutim, o tim daljnjim planovima ovi­sit će i uspješnost poslovanja Buba bara, a u tomu će veliku ulogu odigrati i trenuta­čna epidemiološka situacija prouzrokovana koronavirusom. Kada je nakon prvog vala ko­rone došlo do popuštanja mjera, Buba bar je radio uz pridržavanje i provedbu svih epidemioloških mjera, a osobe s inva­­liditetom radile su u doba manje po­sjeće­nosti te uz skraćeno radno vrijeme kako bi se sačuvalo njihovo zdrav­lje. Ipak, kraj godine sa sobom je donio ponov­no zatvara­nje ugostiteljskog objekta što je poslje­dič­­no ugrozilo i uspješnost poslo­vanja tek ne­davno otvorenog Buba bara, ali preostaje za nadati se kako će se aktualna epidemiološka situacija poboljšati, a ovaj jedinstveni kafić u Hrvatskoj konačno zasjati u svom punom sjaju.

Ključna je motivacija

Buba bar ima raznoliku radnu snagu. U njegovo funkcioniranje uklju­čene su osobe s i bez invaliditeta, pri čemu su osobe bez invaliditeta i svojevrsni mentori te nadziratelji rada. U odabir zapošljavanja osoba bez invaliditeta bio je uključen i psiholog jer se empatija prema osobama s invalidi­tetom puno više vrednovala od iskus­tva te sposobnostima i vještinama rada u ugostiteljstvu. S obzirom na taj kriterij, svi su zaposlenici morali proći motivacijski razgovor, a upravo je motivacija ključan element i pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Inkluzija 9

9 - 11. ožujka 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak