Inkluzija 9

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Tamara Kvas

Radionice za jednoroditeljske obitelji

Centar za djecu, mlade i obitelj Modus organizira besplatne radionice po­drš­ke za djecu i roditelje iz jednorodi­telj­skih obi­telji koje često ne nailaze na dovoljnu podršku u ostvarenju svoje odgovorne ro­diteljske uloge, zbog čega ne­ke potrebe dje­ce mogu ostati nezado­vo­ljene ili ne­pre­poznate. Na grupnim radionicama razgova­rat će se, pronalaziti korisna rješenja kroz igru, crtati, slušati pri­če i gledati filmove. Grupne su to radionice za roditelje na kojima će se raditi na osnaživa­nju roditelja u njihovoj rodi­teljskoj ulozi te usvajanju znanja i vještina koje će im omogućiti kvalitetniji odgoj djece i veći stupanj zadovoljstva u roditeljskoj ulozi. Grupni program za djecu i roditelje uključu­je 12 susreta, jednom tjedno, u trajanju od 120 minuta. Na inicijalne razgovore mogu se javiti djeca u dobi od 6 do 14 godina i njihovi roditelji. Programom je predviđeno istodobno (usporedno) uključivanje roditelja i djeteta. Program počinje od ožujka 2021, a sve informacije mogu se dobiti u Centru za djecu, mlade i obitelj Modus.

Volonteri za pomoć Banovini

Volonterski centar Zagreb traži volontere koji će odlaziti u Banovinu na volonterske akcije pomoći građanima u potrebi. Rad na terenu je raznolik, a obuhvaća pomoć u sortiranju i pakiranju donacija u skladištu, pakiranje obroka, obilazak obitelji, pomoć u ispunjavanju birokratskih obrazaca i sve ostalo što će biti potrebno tijekom narednih mjeseci kako bi se olakšao život ljudima u području Sisačko-moslavačke županije. Volonterske akcije najčešće su petkom, katkad i vikendom. Volonterski centar Zagreb refundira putne troškove. Zainteresirani sve informacije mogu naći na služenoj stranici Volonterskog centra Zagreb.

Razvijanje socijalnih vještina osoba s invaliditetom

U sklopu projekta Društveno poduze­­će KopriVITA kao izazov za moder­no vri­je­me, kojem je nositelj Udruga oso­ba s in­validitetom Bolje sutra Grada Kopriv­ni­ce, održavaju se radionice i edukacije či­ji su polaznici osobe s invaliditetom i dugotraj­no nezaposlene osobe. Dvije ra­di­o­nice iz ciklusa Pedagogija i socio­lo­­­gija za rad s osobama s invaliditetom pod vod­stvom Ksenije Krušelj, voditelji­ce obra­zovanja Puč­kog otvoreno učilišta Ko­priv­­nica odr­žale su se u veljače 2021, u prostorima COOR Podravsko sunce. Tema radioni­ca bila je zapošljavanje osoba s invalidi­tetom. Održane su i dvije edukacije iz ciklusa Edukacija o mekim vještinama. Tema su bile situacije s kojima se oso­be s invaliditetom svakodnevno susreću, a prikazalo ih se metodom forum teatra, odnosno teatra potlačenih. Forum teatar sustav je interaktivnih radionica u koji­ma se odigravaju situacije iz stvarnog života s elementima naših odnosa, a sudjeluju i „glumci“ i gledatelji koji zajedno traže rješenja za potlačeni lik na sceni. U forum teatru sudionici su preuzeli uloge maj­ke, oca i sestre/brata, a jedno od njih bila je osoba s invaliditetom koja je dobila posao u drugom gradu i želi se odseliti iz roditeljskog doma. Sve se to događa na nedjeljnom ručku. Roditelji se protive selidbi zato što njihovo dijete ima invalidi­tet i napravit će sve u svojoj moći kako bi ga zaštitili od svega na svijetu. Situacija je prouzročila razne emocije i nije ju bilo lako odglumiti, pogotovo zato što je vrlo bliska stvarnosti. Sudionici koji su bili u ulozi osobe koja želi samostalan život dali su sve od sebe kako bi uvjerili rodite­lje da se mogu brinuti za sebe i biti samostalni, dok su roditelji bili zabrinuti, oštri i strogi, no na kraju su bili suočeni s time da svatko mora naći svoju sreću i mjesto u svijetu – pa tako i njihovo dijete koje ima invaliditet.

Ciklus radionica udruge Pragma

Udruga Pragma organizirala je ci­klus besplatnih online radionica za rodite­lje i stručnjake koje provodi u sklo­pu progra­ma Podrška obitelji u zajednici. Nizom aktivnosti (predavanja, radionice, grupe za podršku, savjetovanje, kampa­nje, promociju i dr.) osnažuju se obite­lji kako bi poboljšale razvojni ishod kod dje­ce. Nakon održanih radionica Ti i ja – temperamenta dva, Darovita djeca i Kvalitetno vrijeme s djecom, drugi ciklus radionica za­tvoren je glazbeno-edukativnom radio­ni­com Glazbe­no djetinjstvo. Razgovaralo se o temama očuvanja mira unatoč broj­nim izazovima roditeljstva, usklađiva­nju slič­­nosti i razli­ka u tempera­mentima, osmiš­­ljavanju aktivnosti za kva­litetno pro­vođenje vremena s djecom, ra­zu­mije­va­nju emocionalnog razvoja dje­te­ta, jača­nju povezanosti s dje­tetom te kako u svemu tome može pomoći i glazba. Iskazano je veliko zanimanje roditelja i stručnjaka, a svi zainteresirani informacije o projektu i radionicama i dalje mogu naći na službe­nim stranicama Udruge Pragma.

Socijalno uključivanje u Svetom Ivanu Zelini

Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Ze­li­na kreće s projektom Od 15 do 115 – program socijalnog uključivanja mladih i osoba starijih od 54 godine na području Grada Sveti Ivan Zelina. Partneri na projektu su Grad Sveti Ivan Zelina i Srce – Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obite­lji. Namjera je da u projektu sudjeluje 130 osoba, mladih i starijih, slabijeg imovin­skog stanja, oso­ba s invaliditetom, osoba s ruralnog po­­­­druč­ja i dugotrajno nezapo­slenih osoba ko­jima će se omogućiti socijalno uključiva­­­nje u lokalnu zajednicu. Cilj je da u programi­ma socijalne inklu­zi­je kroz različite aktiv­nosti vezane uz zapo­­šljava­nje, obrazova­nje, kulturu, sport, me­đugene­racijsku su­­radnju, volontiranje i pri­jevoz su­djelu­je minimalno 25 dodatnih osoba starijih od 54 godi­ne. U projektu će su­djelova­­ti najma­nje 30 osoba s inva­lidi­te­­tom za ko­je će se organi­zi­rati provedba aktivnosti u sklopu Kluba za mlade za dugotrajno nezaposle­ne oso­be razvojem vješ­tina za aktivno traže­­nje posla, obra­zova­nje za stjecanje traže­nih vje­ština na lokalnom tržištu rada, socijalno uklju­či­va­nje kroz kulturne i sport­ske aktivnosti, stjeca­nje iskustva i zna­nja sudjelova­njem u volonterskim aktiv­nostima te će se organizi­rati prijevoz za osobe iz rural­nih mjesta i osobe s invaliditetom. Tako­đer, minimalno 50 djece i mladih osoba aktivno će sudjelovati u programima socijal­nog uključivanja putem spo­menutog Klu­ba za mlade. Cilj je pomoći dugotraj­no ne­zaposle­nim osobama u aktivnom traže­nju po­sla i uključivanju na tržište rada te so­cijal­nom uključiva­nju kroz kulturne i sport­ske aktiv­nosti, stjeca­nje iskustva i zna­nja sudjelovanjem u volonterskim aktiv­­no­sti­ma i organiziranjem prijevoza za oso­be iz ruralnih mjesta.

Ozalj: Aktiviraj se u mirovini

U sklopu projekta Aktiviraj se u mirovini Gradsko društvo Crvenog Križa Ozalj počelo je s provođenjem U sklopu projekta Aktiviraj se u mi­ro­­vini Gradsko društvo Crvenog Križa Ozalj počelo je s provođenjem kreativnog pro­gra­­ma, programa ručnog rada, kulinarskog program, ali i kulturno-umjetničkog programa, predavanjem o Ivanu Belostencu, hrvatskom jezikoslovcu i leksikografu. Tijekom veljače reproduciran je film Neprijatelj naroda, dokumentarni film autorice Višnje Starešine i Lamanje i lupljenje kukuruze iz produkcije KUD Katarina Zrinski, a ovakve aktivnosti nastavit će se u narednim mjesecima. Sve aktivnosti besplatne su za umirovljenike, a svi oni koji se do sa­da nisu prijavili mogu se javiti u Crveni Križ Ozalj. Tijekom projekta organizirat će se razne aktivnosti za 250 umirovljenika, a predviđeno je minimalno 120 aktivnosti po godini. Crveni križ zadužen je za kreativne radio­nice, radionice ručnog rada, zdravstveno obra­zovanje starijih osoba i psihosocijalnu podršku. Lag Vallis Colapis odrađivat će aktivnosti međugeneracijske surad­nje i podizanja svijesti o aktivnom starenju. Taekwon­do klub Ozalj provodit će tjelesne aktivnosti, a Matica umirovlje­ni­ka Ozalj bit će uključena s organizacijom izleta. Projekt je financiran iz Europ­skog socijalnog fonda i trajat će dvije godine.

Glazbene radionice za osobe s invaliditetom

Kulturno umjetničko društvo Čiče prije pola godine počelo je provoditi aktivnosti u sklopu projekta Društveni centar Novo Čiče. Riječ je o projektu namijenje­nom osobama s invaliditetom, a KUD ga provodi u partnerstvu s Udrugom Zamisli i Gradom Velika Gorica. Trenutačno se u sklopu projekta provodi pet radionica, a među njima su i folklorno-pjevačke i fol­klor­no-tamburaške radionice za oso­be s inva­liditetom. Organizatori pozivaju sve osobe s invaliditetom da se pridruže ovim radionicama. Predznanje nije potreb­no jer je tempo programa prilagođen po­čet­nici­ma. U sklopu radionica osigurani su i instrumenti. Kako bi olakšali pristup po­laznicima, izgrađena je prilazna rampu. Radionice su osmišljene tako da uz kre­ativno izražavanje u glazbi omoguće i vrijeme za nova poznanstva, što pozitivno utječe na društveni život osoba s invaliditetom. Tamburaške radionice za osobe s invaliditetom održavaju se svakog utorka od 19 do 20 sati, a pjevačke radionice svake srijede od 19 do 20 sati. KUD Čiče djeluje od 2005, iz godine u godine prihvaća nove izazove, a projekt Društveni centar Novo Čiče predstavlja svojevrsnu nagradu za dugogodišnji volonterski rad. Svi zainteresirani potrebne informacije mogu naći na službenim stranicama Kulturno umjetničkog društva Čiče.

Inkluzija 9

9 - 11. ožujka 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak