Inkluzija 8

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Tamara Kvas

Osmi Star Film Fest

Star Film Fest službeno je otvorio prijave za natjecateljski program. Za sudjelovanje se mogu prijaviti svi mladi filmaši između 18 i 35 godina u godini proizvodnje filma. Prijavljeni filmovi ne smiju biti duži od 25 minuta te moraju biti producirani u protekle dvije godine, najranije 1. siječnja 2019. godine. Osmi zvjezdani festival održat će se u Sisku od 26. do 28. kolovoza 2021. Natjecateljski filmovi mogu se prijaviti u kategorijama dokumentarni, igrani, eksperimentalni, animirani i industrijski film. Osim nagrada u spomenutim kategorijama, dodijeljene će biti i nagrade Specijalna zvjezdica za najbolji film po ocjeni publike, najbolji regionalni film, za najbolju montažu, najbolju fotografiju (kameru) i selektorski najbolji film. Ove godine jedan od pobjedničkih filmova ima priliku osvojiti i Zvjezdanu prašinu – novčanu nagradu koja će dobitnika potaknuti na daljnje stvaranje. Prijave su otvorene do 16. svibnja 2021, a sve uvjete sudjelovanja možete pronaći na službenoj stranici Star Film Festa.

Priznanje Hrvatskoj mreži za beskućnike

Hrvatska mreža za beskućnike dobitnica je Nagrade za građansku solidarnost Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Odano je tako priznanje njezinom projektu pomaganja beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva tijekom pandemije koronovirusa. Inicijativa HMB-a Podrška beskućnicima i koronavirus proglašena je najboljim prijavljenim projektom iz Hrvatske među 23 najbolja projekta iz Europske Unije i Ujedinjene Kraljevine koja su nagrađena za izniman doprinos borbi protiv bolesti COVID-19 i njezinih katastrofalnih posljedica. Tom su inicijativom između ožujka i kraja svibnja, tijekom kojih su pučke kuhinje mnogim potrebitim osobama bile nedostupne zbog vladinih mjera zatvaranja i obustave javnog prijevoza, osigurane tisuće donacija i paketa s hranom za beskućnike u nekoliko hrvatskih gradova. HMB procjenjuje da je svojim humanitarnim akcijama izravno pomogao više od 700 beskućnika. „Poticanjem građana na davanje najisključenijim i najranjivijim pojedincima i na volontiranje, ova nevladina udruga čija je vizija ‘Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške’ istaknula se kao svijetli primjer iznimne solidarnosti i građanske odgovornosti tijekom krize izazvane bolešću COVID-19”, istaknuli su iz EGSO-a. Nakon razornog zagrebačkog potresa u ožujku, u kojem živi polovica od ukupno dvije tisuće ljudi bez krova nad glavom u Hrvatskoj i koji su se tada našli u vrlo teškoj situaciji, HMB se intenzivno zalagao za njihovo zbrinjavanje, osiguravanje hrane i pronalaženje primjerenog smještaja, kao i za njihovu zaštitu od zaraze koronavirusom. Priznanja su dodijeljena na virtualnoj svečanosti 15. veljače.

Preoblikovanje kulture

Objavljen je priručnik Reshape: A Workbook to Reimagine the Art World, rezultat projekta RESHAPE – Reflect, Share, Practice, Experiment. Hrvatski partner projekta, Pogon, jedan je od devetnaest partnera u europskom projektu RESHAPE u sklopu kojeg je priručnik objavljen. Online verzija publikacije dostupna je na stranici projekta – https://reshape.network/. Projekt se temelji na istraživanju i razvoju, a okupio je umjetnike, kulturne radnike i organizacije iz Europe i južnog Mediterana koji su zajednički osmislili nove organizacijske modele i alternativne načine rada i organiziranja. Cilj projekta jest odgovoriti na izazove koje danas susrećemo u području umjetnosti i kulture, dovodeći u vezu pravednost, solidarnost i održivost s ulogom umjetnosti u društvu. Oslanjajući se na znanje i iskustvo onih koji već uključuju alternativne modele i načine rada, ovaj priručnik donosi alate za tranziciju prema novom, pravednijem ekosustavu umjetnosti i kulture.

Otvoren poziv na natječaj First Films First

Goetheova filmska akademija za mlade redatelje iz jugoistočne Europe First Films First otvorila je poziv za šesto izdanje programa. U programu može sudjelovati samo osmero polaznika, za koje je sudjelovanje besplatno. Rok za prijavu je 1. ožujka 2021 First Films First jest intenzivni edukacijski program za mlade redatelje iz jugoistočne Europe koji je Goethe-Institut pokrenuo 2016. godine. Radi se o inovativnom programu stručnog usavršavanja, čiji je cilj mladim filmskim stvarateljima iz jugoistočne Europe pomoći u pripremanju prvog dugometražnog igranog filma. U programu First Films First sudjeluje osmero mladih redatelja iz jugoistočne Europe koji zahvaljujući programu dobivaju priliku ostvariti svoj profesionalni san. Program First Films First sastoji se od četiri modula koji se realiziraju tijekom godine dana, a sudionici će sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom u tom razdoblju proći kroz sve faze razvoja filmskog projekta. U fokusu su pritom teme i zadaci poput rada na scenariju, razvoja karakterističnog vizualnog filmskog stila, rada s glumicama i glumcima, produkcije, pitchinga i packaginga debitantskog dugometražnog filma. Mentori su vodeći europski stručnjaci i filmaši. Više informacija o programu možete vidjeti na poveznici: https://www.goethe.de/ins/hr/hr/kul/ser/aus/fff.html.

Umjetnost i kultura za seniore i mlade

Ministarstvo kulture objavilo je u svibnju 2020. natječaj pod nazivom Umjetnost i kultura online. Natječaj se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima putem interneta. Financirat će se aktivnosti pripreme i provedbe online participativnih umjetničkih i kulturnih aktivnosti usmjerenih na socijalno uključivanje pripadnika ciljnih skupina. Prihvatljivi prijavitelji su organizacije civilnog društva – umjetničke organizacije i udruge koje djeluju u području kulture i umjetnosti. Donesena je prva odluka o financiranju i uskoro će započeti provedba sedamnaest projekata namijenjenih djeci i mladima te starijim osobama kroz koje će se organizirati kreativne online radionice. Svi će programi, osim putem kanala udruga koje projekte provode, biti oglašeni na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija te tako dostupni široj javnosti. Ovaj natječaj nastavak je uspješnih operacija Europskog socijalnog fonda Umjetnost i kultura 54+ i Umjetnost i kultura za mlade u okviru kojih su se projekti provodili na području cijele Hrvatske tijekom 2018. i 2019. godine.

Potencijal obnove Siska

Jedan od mogućih putova obnove Siska koji je stradao u potresu vidi se u izložbi Industrijska baština Siska – prošlost i sadašnjost, postavljenoj u knjižnici Božidara Adžije u Zagrebu, od 16. veljače do 16. ožujka 2021. u suradnji s Gradskim muzejom Sisak i fotogalerijom Siscia Obscura. Autor izložbe Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak i četiri fotografa – Stanko Abadžić, Damir Matijević, Janko Belaj i Miroslav Arbutina, predstavili su industrijsku baštinu grada. Ovi vrhunski fotografi, od kojih je svaki do sada ostvario osobni stil fotografiranja, stavljeni su u jedno sasvim novo okruženje, njima nepoznato, u kojem su primijenili svoj prepoznatljiv fotografski rukopis ocrtavajući na plakatima i fotografijama povijesnu priču. Iz aktova, reklama, dokumentarnih i street fotografija, prebacili su se u tamne prostore hala i tako nastojali senzibilizirati mogućnost iskorištavanja industrijske baštine kao mogućeg generatora razvoja grada Siska. Izložba spaja povijesni kontekst razvoja grada i njegove baštine s umjetničkim pristupom koji analizira postojeće stanje. Prvi put izložba je postavljena u Zagrebu, a do sada je gostovala u Osijeku, Karlovcu, Rijeci, Bruxellesu i Labinu.

Uključivanje u književnost

Program biblioterapije Centra za kulturu Trešnjevka nastavlja se i u ožujku prema sljedećem programu: 11. 3. 2021. u 18 sati, putem Skypea, prema priči Davora Slamniga Neobično lijepa misao i 25. 3. 2021. u 18 sati, putem Skypea, prema odlomcima iz romana Candide Voltairea. Inkluzivni karakter biblioterapije temelji se na zajedničkom čitanju književnog teksta te razgovoru o pročitanom. Razgovorom sudionici uspostavljaju emocionalne poveznice s književnim likovima, odnosno razvijaju određeni stupanj identifikacije s njima. Tako sudionici s posve emocionalno sigurnog mjesta daju i dobivaju povratne informacije o svojim tumačenjima onoga što likovi misle, osjećaju i kako djeluju. Kolateralno biblioterapija pomaže poboljšanju komunikacije unutar grupe, potiče smislenije i dublje razgovore te razvija osjećaj zajedništva i suradnje unutar skupine. Biblioterapija će se održati online putem Skypea i svi zainteresirani mogu se javiti na mail vgasparin@cekate.hr. Program biblioterapije ostvaren je u suradnji s Davorom Piskačem s Fakulteta Hrvatskih studija i Kristinom Habuš te klubom Zajedno iz bolnice Sveti Ivan u Jankomiru.

Izvor: Pixaby

Inkluzija 8

8 - 25. veljače 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak