Inkluzija 7

Inkluzija

 

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Helena Tokić Jurković

Ciklus višeosjetilnih izložbi: Lokve

U Tiflološkom muzeju 22. 12. 2020. ot­vorena je izložba Lokve, druga iz Ciklusa višeosjetilnih izložbi s četverogodišnjom temom Netaknuta priroda. Koncepcija ove izložbe podrazumijeva stvaranje jedinstve­nog višeosjetilnog iskustva za sve posje­titelje i poziva na aktiviranje svih osje­tila kako bi se povezali s prirodom ovog čarobnog kraja. Izložba je tematski podije­ljena u tri cjeline: Park­šuma Golubi­njak, špilja Lokvarka te akumulacijsko Lokvarsko jezero. Vizualni doživljaj pred­ meta i prirode mjesta Lokve upotpunje­na je elementima koji se mogu dodirnu­ti, pomirisati, okusiti i čuti. Ova izložba podsjeća na važnost čovjekovog doticaja sa zemljom i podzemljem, vodom, nebom, stablima, travom i drugim bićima. Izlož­ba se može posjetiti do 1. ožujka, a rezultat je autorskog rada Željke Bosnar Salihagić, Nevenke Ćosić i Ileane Kurtović. Tiflološki muzej krovna je muzejska ustanova koja u Hrvatskoj sakuplja, čuva, proučava, doku mentira i komunicira građu vezanu uglav­nom uz osobe oštećenog vida.

Knjižnica starih naslova

U Svetom Filip i Jakovu najavljeno je otvorenje prve javne knjižnice koja će svojim sadržajem nuditi pregršt naslova različite stručne literature, kolekcionar­skih primjeraka, ali i autora domaće i stra­ne književnosti. Inicijativa je to koju je pokrenula udruga Stara škola i predsjed­nik udruge Ivice Eškinja Lantana te dvi­je entuzijastične umirovljene učiteljice, Katica Eškinja i Mihovilka Prtenjača, ko­je već nekoliko godina neumorno rade na prikupljanju i arhiviranju raznih naslova za koje smatraju da ih je vrijedno sačuva­ti za buduće naraštaje. Ideja se rodila pri­kupljanjem knjiga koje je počelo prije šest godina, otkrivanjem velike i relativno do­bro očuvane biblioteke koja se sve ove go­dine nalazila u jednoj kući u staroj jezgri u Sv. Filip i Jakovu. „Biblioteka čiji naslovi potječu još iz prijelaza iz 19. u 20. sto­ljeće nekoć je pripadala tada uglednom in­telektualcu i svećeniku don Ivanu Eškinji i njegovoj braći, profesoru biologije i kemi­je Tomažinu Eškinji i trgovcu Anti Eškinji koji je bio oženjen za šijoru Venku, koja je nakon njihove smrti uredno arhivira­la te sačuvala kompletnu biblioteku koja sadržava više od 300 naslova iz područja prirodnih znanosti poput kemije, biologi­je, fizike, matematike, ali i vrijednih i ri­jetkih te kolekcionarskih izdanja poput talijanskih leksikona iz 1841. i 1886. godi­ ne i izdanja Biblije na hebrejskom jeziku iz 1909. godine”, rekla je Katica Eškinja, umi­rovljena učiteljica hrvatskog jezika te ne­kadašnja ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov. Upravo ta tri naslova ujedno čine i naj­starije očuvane primjerke ove biblioteke koje će se jednog dana naći u ovoj knjiž­nici. U biblioteci su pronađeni i brojni crkveni zapisi i knjige koji su predani žup­nom uredu na čuvanje. Otvorenje knjiž­nice koja će ujedno biti i čitaonica i koja će najvjerojatnije raditi nekoliko puta tjedno, planirano je otprilike uoči ljeta. U planu je i objavljivanje popisa svih knjiga na budu­ćoj službenoj mrežnoj stranici knjižnice. Također, svi koji imaju knjige koje bi htje­ li donirati, mogu ih ostaviti u Staroj školi gdje će zasigurno pronaći svoje mjesto u ovoj simpatičnoj budućoj knjižnici.

Trešnjevka za 10!

Tijekom veljače možete pogledati izlož­bu fotografija Trešnjevka za 10! u Galeri­ji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka. Radi se o fotografijama iz arhive galerije, nastalim tijekom zadnjih desetak godina djelovanja. Fotografije su nastale u okvi­ru raznih foto­radionica ili natječaja u or­ganizaciji Cekatea, koji organizira brojne radionice za djecu, mlade, nezaposlene i umirovljenike. Njihovi su autori najčešće i sami stanovnici Trešnjevke, ali i drugih dijelova grada. Među njima ima i profe­sionalaca i onih koji to nisu. Namjera organizatora bila je prije svega potaknuti stanovništvo na neko dublje promišljanje o dijelu grada u kojem žive. Autori izložbe Saša Martinović Kunović i Luka Mjeda pozivaju nas da budemo što više uključeni u krvotok grada. Izložba se može pogleda­ ti do 20. veljače, svakog radnog dana od 10 do 14 sati.

Umjetnost u zajednici

Inicijativa bashART poziva učitelje i nastavnike Likovne kulture da se sa svo­jim učenicima priključe inicijativi Umjetnost u zajednici. Cilj je potaknuti učenike u stvaranju vlastitih likovnih djela (ili pla­kata, instalacija, vizualno­likovnih dje­la…) koja će u konačnici na neki način biti uključena u njihovu društvenu zajednicu. Važno je da djela potiču druge na solidar­nost, moral i osviještenost o pripada­nju društvenoj zajednici. Likovna djela i njihovo uključivanje u društvenu zajedni­cu bit će objavljeni na stranici bashART u vidu online izložbe. Natječaj je otvoren do18. ožujka 2021. Cilj inicijative bashART jest osvještavanje uloge umjetnosti i nje­zino uključenje u širu društvenu zajedni­cu, omogućavanje svim učenicima da vi­zualno izraze svoje emocije s obzirom na novonastale okolnosti u zemlji, a u skladu s tim i razvijanje svijesti, razumijevanja i tolerancije. U natječaju mogu sudjelovati učenici od 1. do 8. razreda osnovnih ško­la i učenici od 1. do 4. razreda srednjih škola. Više o natječaju, uvjetima i pravili­ma može se pročitati na mrežnoj stranici: bashart.info/inicijativa­umjetnost­u­za­jednici/.

Sićušni zagrebački salon u Galeriji Forum

Galerija Forum od 29. siječnja do 20. veljače predstavlja izložbu Sićušni zagrebački salon, koncipiranu kao mali pregled recentnih radova hrvatskih umjetni­ka svih generacija, koji imaju zajedničku poveznicu – pokušaj samorefleksije kroz umjetničko stvaralaštvo. Izložba kroz me­đugeneracijsku perspektivu propituje umjetničko stvaralaštvo kao element mo­guće samospoznaje, što je poveznica svih radova izložbe. Od starijih autora izlaže doajen hrvatskog slikarstva, Đuro Seder, s radom koji „pokazuje njegovu neumr­lu živost i neugaslu strast prema slikarst­vu, njegovu jednostavnost i razigranost, pronašao u ekspresivnoj apstrakciji.» Ki­par Ivan Fijolić izlaže pastel na kartonu u kojem duhovito komentira pojedinca pred zavodljivim svijetom umjetnosti, dok se fotografi Ivan Posavec i Mio Vesović pred­stavljaju u žanru akta. Davor Krelja i Nenad Perković donose novu tablu iz svojeg zen stripa Zlatousti. Od mlađih autora Helena Ohnjec izlaže skulptorsku instalaciju ko­ja prikazuje nudističku plažu, mjesto bije­ ga od konvencija i svakodnevice, Domagoj Rogina u dva manja platna ispituje vlas­titu poziciju u umjetnosti i vlastitu krea­tivnu ličnost, Luka Kušević teži odma­ku od zbilje kojom je okružen s pomoću intenzivnih boja, a Petra Šabić s pomo­ću snažne ekspresije kojom pokušava do­čarati budistički pojam Śūnyatā, jedinst­va iz kojeg proizlaze sve pojedinačnosti. Ovakav pristup umjetničkom stvaralaštvu – kao elementu moguće samospoznaje – zajednički je svim radovima ove izložbe.

Međunarodni studentski filmski festival

STIFF – Međunarodni studentski film­ski festival poziva autore da prijave svo­ je filmove na osmo izdanje festivala koje će se održati od 4. do 7. studenog u Rijeci. Za natjecateljski program festivala do 30. svibnja 2021. mogu se prijaviti student­ski igrani, dokumentarni i animirani fil­movi u trajanju do 60 minuta, a nasta­li nakon 1. siječnja 2018. godine. Prijaviti se mogu filmovi različitih tematskih pre­okupacija, no ove se godine posebna po­zornost pridaje tijelu jer organizatori žele produbiti razumijevanje odnosa tjelesno­sti i pokretne slike kroz promišljanje ti­jela autora, tijela filma, tijela gledatelja i tijela u filmu. Prijave su otvorene i za debitantske radove bivših studenata fil­ma te eksperimentalne filmove. Filmovi moraju biti na engleskom jeziku ili ima­ti prijevod na engleskom jeziku te se pri­ maju isključivo putem Film Freeway plat­ forme. Žiri festivala birat će najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, a i publika će imati priliku izabrati svojeg fa­vorita. Posebna priznanja mogu biti dodi­jeljena iznimnim talentima. STIFF je pr­vi hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom filmu te osnaživanju filmske i videoprodukcije u Hrvatskoj i u regiji. Pokrenut je u produk­ciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.

Online Snjeguljica

Centar za kulturu i obrazovanje Sused­grad na inovativan način donosi priču, glazbu i ples u mališana, usprkos epidemiološkim ograničenjima javnih okupljanja. Kako se ne mogu družiti i ple­sati u prostorima Centra, roditelji su poz­vani svojem djetetu pročitati priču Snjeguljica. Priču prati osam plesnih zadataka uz poveznice na glazbu koja će potaknu­ ti djecu na plesnu improvizaciju. Pre­ma želji i afinitetima roditelji se mogu i sami uključiti u priču i preuzeti neki lik, tj. podijeliti likove između sebe ili zajed­no realizirati likove i s drugim članovima obitelji. Sve informacije i upute dostupne su na mrežnoj stranici Centra: www.cz­kio­susedgrad.hr/. Radionicu je priredi­la voditeljica ritmike i plesa Centra, Sanja Jurić.

Povezani čitanjem

Knjižnica August Cesarac na zagrebač­kim Ravnicama organizira akciju dari­vanja slikovnica pod geslom Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj koja se provodi u povodu Međuna­rodnog dana darivanja knjiga koji se obi­lježava svake godine 14. veljače, a čiji je cilj ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da djeci daruju knjigu ili slikovnicu. Akcija se organizira u okviru kampanje Čitaj mi!, a njome su građani pozvani da u košaru ko­ja se nalazi na dječjem odjelu knjižnice donesu nove ili rabljene, ali očuvane sli­kovnice i knjige za djecu koje će se potom darovati Centru za autizam u Zagrebu.

Inkluzija 7

7 - 11. veljače 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak