Inkluzija 6

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Helena Tokić Jurković

Škola glume Ri Teatra

Od 14. do 17. siječnja u Kulturnom centru Kalvarija u Rijeci održale su se izvedbe diplomske predstave 38. generacije škole glume Ri Teatra pod nazivom Teatar i mi u njemu, prema tekstu Jasena Boke 'Kazališni sat'. Predstava je edukativna, ali i kazališna, zamišljena da bude duhovita i zabavna, a da nudi niz zanimljivih informacija iz područja scenske umjetnosti te gledatelju demistificira proces nastanka kazališne predstave. Redatelj je Bojan Lakoš uz asistenciju mladih glumaca Ri Teatra, Tajane Vučenov i Dajana Delića. Ovom predstavom završava 38. generacija škole glume Ri Teatra, koja je protekla 4 mjeseca u vikend radionicama uvježbavala razne glumačke tehnike, pripremala se za upis na Akademiju dramskih umjetnost i za praktični rad u Ri Teatru. Pridružilo im se i troje polaznika iz 37. tzv. “Korona generacije” koja je morala biti prekinuta sredinom ožujka 2020. 39. generacija škole glume Ri Teatra (za starije od 17 godina) počinje s radom 6. veljače 2021, a upisi su nedjeljom - 17, 24. i 31. siječnja 2021. u 17 sati u Kulturnom centru Kalvarija, Rijeka. 

Biblioterapija online

U okviru programa za treću životnu dob Centra za kulturu Trešnjevka 11. veljače u 18.00 sati putem platforme Skype održava se radionica biblioterapije s dijelovima knjige Čarobnjak iz Oza Lymana Franka Bauma te 25. veljače, u istom terminu i na istom mjestu, s kratkom pričom iz knjige Pješčani sat Igora Isakovskog. Biblioterapija se temelji na zajedničkom čitanju književnoga teksta te razgovoru o pročitanome. Razgovorom sudionici uspostavljaju emocionalne poveznice s književnim likovima, odnosno razvijaju određeni stupanj identifikacije s njima. Biblioterapija pomaže poboljšanju komunikacije unutar grupe, potiče smislenije i dublje razgovore te razvija osjećaj zajedništva i suradnje unutar grupe. Svi zainteresirani mogu se javiti na mail vgasparin@cekate.hr. Program Biblioterapije ostvaren je u suradnji s Davorom Piskačem i Kristinom Habuš te klubom Zajedno iz bolnice Sveti Ivan u Jankomiru.

Fašnik i Valentinovo za djecu i mlade u CeKaTe-u

Centar za kulturu Trešnjevka u veljači organizira prigodne online radionice za djecu i mlade, a prema sljedećem rasporedu: pod vodstvom Ane Marije Meniss 11. veljače na programu je Radionica izrade venecijanskih maski, S ljubavlju/u susret Valentinovu 12. veljače i S ljubavlju/budi moj Valentin 14. veljače, a 13. veljače se pod mentorstvom Vesne Šantak organizira Fašnička radionica. Sve radionice  održat će se online, a više informacija i upute za prijavu dostupne su na https://cekate.hr/dob/za-djecu-i-mlade/.

Druga koža, treće žene

15. i 16. siječnja premijerno je izvedena multimedijalna inkluzivna predstava Druga koža, treće žene na programu Hrvatskog kulturnog društva na  Sušaku. To je umjetnička i produkcijska suradnja Plesne grupe Magija iz Rijeke, Divert inkluzivnog plesnog kolektiva iz Zagreba te splitske Kolaborativne izvedbene platforme – KIP, a dio je službenog kulturnog i umjetničkog programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Autorice su plesne umjetnice Iva Nerina Sibila i Gordana Svetopetrić, video i vizualni identitet kreirala je novomedijska umjetnica Tara Ivanišević, a uz njih predstavu izvode Tamara Bračun, Mia Kevo i Karla. Predstava koreografskim i novomedijskim postupcima stvara slijed izvedbenih situacija koje spajaju četiri lokacije - Rijeku, Split, Zagreb i Edinburgh - i šest izvođačica. Publiku vodi kroz dijalog s marginaliziranim ženskim izvedbenim žanrovima prve polovice 20. stoljeća, poput cirkuskog side-showa ili burleske.  

Pandemijska Noć muzeja

Šesnaesta Noć muzeja održat će se 29. siječnja, od 18. do 1. sat iza ponoći pod geslom Zadaće muzeja u uvjetima kriza. Najveći dio programa odvijat će se putem digitalnih medija i prenositi uživo na gradske trgove i prostore te, gdje to bude moguće, u ograničenom broju u stvarnom prostoru muzeja. Kustosi će pokušati odgovoriti na pitanja koja su se nametnula kroz proteklo vrijeme, kada je cijeli svijet stao zbog pandemije korona virusa, a gradove Zagreb, Petrinju, Sisak i Glinu pogodili katastrofalni potresi u kojima je stradala i kulturna baština - muzeji, sakralna baština, škole. Što je muzejima činiti u uvjetima kriza? Koja je zadaća muzeja i muzejskih stručnjaka u kriznom funkcioniranju? Koji su kanali komunikacije? Tehnološka opremljenost za funkcioniranje na daljinu? Što je s publikom? Koje su nove metode komuniciranja s javnostima realizirane preko digitalnih kanala komuniciranja? Što je s misijom muzeja, da li se ona ostvaruje u uvjetima kriza u užem i širem okruženju? Da li je održivost muzeja moguća najvećim dijelom, ako je povezana s lokalnom zajednicom? Koliko je Internet utjecao na promjene marketinških strategija i PR aktivnosti? Primjeri dobre prakse komuniciranja s javnostima u uvjetima lockdowna? Kako muzej može ostvarivati dodatne prihode? Temeljni ciljevi manifestacije Noć muzeja je poticanje i ukazivanje javnosti na važnost utjecaja muzeja na razvoj zajednice, kao i utjecaja zajednice na formiranje muzejskih programa i njihovu održivost, daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost, a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i održivi razvoj muzeja i zajednice.

Nagrada Nova prilika

Do 31. siječnja 2021. otvoren je natječaj Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja udruge Pragma u  kategorijama  najbolji radijski, televizijski ili tiskani (online) prilog.  Nagrada, pod nazivom Nova prilika, tematski podsjeća na školski kalendar koji je početkom školske godine upućen u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. On na popularan i jednostavan način progovara o temama poput osjećaja, siromaštva, komunikacije, ovisnosti, samopoštovanja, nesanice, bliskosti, privrženosti, asertivnosti, ali i gubitka voljene osobe i žalovanja. Kalendar je poseban po tome što pokazuje kako je i roditeljima potrebna pomoć, oslonac i edukacija kako bi mogli odgovoriti na suvremene izazove odgoja djece. Prihvatljivi su novinarski radovi emitirani/objavljeni od 1. 11. 2019. do 31. 10. 2020. Pravila i prijavni obrazac su dostupni na www.udruga-pragma.hr. Pristigle novinarske radove, nakon provjere formalnih uvjeta, zajedno ocjenjuju učenici, nastavnici, stručni suradnici i roditelji prema načelu „jedna ustanova – jedan glas“. Svečana dodjela nagrade je u svibnju ili lipnju 2021. Ove godine u Pragmi žele skrenuti pozornost na važnost socijalne podrške u području obrazovanja: u potrazi su za novinarskim radovima koji prikazuju osobe (učenike, nastavnike, roditelje, ravnatelje, stručne suradnike…) koje aktivno traže potrebnu podršku te ispituju zadovoljstvo socijalnom podrškom - bilo da je doista primaju ili doživljavaju kao potencijalno raspoloživu; pokazuju primjere različitih situacija u kojima je bila potrebna socijalna podrška - emocionalna, instrumentalna, informacijska i drugo -  te da postoji stabilan izvor socijalne podrške (obitelj, prijatelji, susjedi). Pragma nagradom želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju. Projekt je do sada proveden na području cijele RH, a doprinio je provedbi građanskog odgoja u školama. Nagrada se dodjeljuje uz potporu Grada Zagreba te uz partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK). Kontakti: Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik, 098 1759390, markovic@udruga-pragma.hr.   

Otvoreni poziv za mlade umjetnike

Platforma Culture Hub Croatia poziva umjetnike od 18 do 30 godina da se prijave na otvoreni poziv za mlade umjetnike u sklopu projekta Refresh+: “Young artists refreshing heritage sites and legends”. Odabrani umjetnici postat će dijelom Refresh+ tima tijekom trajanja projekta (2021-2022) i raditi na inovativnim pristupima interpretaciji baštine i legendi. Sudjelovat će s 13 drugih umjetnika iz Rumunjske, Slovenije, Finske i Španjolske u petodnevnom bootcampu u Splitu u travnju i svibnju 2021. uz pokrivene troškove puta i smještaja. Također će sudjelovati u tjednima produkcije u Sloveniji u listopadu ove godine i Rumunjskoj u veljači 2022. pri čemu su troškovi puta, smještaja i produkcije pokriveni. Dobit će poduku i mentorstvo tijekom čitavog procesa, uključujući osposobljavanje u području marketinga u Španjolskoj u lipnju 2022. Svoj rad će predstaviti i promovirati na međunarodnoj razini te biti dio međunarodne mreže i steći nove kontakte. Zainteresirani kandidati detaljne informacije mogu pronaći na mrežnoj stranici www.culturehubcroatia.hr. Rok za prijavu: 10. veljače 2021. „Young artists refreshing heritage sites and legends” (ReFresh+) europski je projekt sufinanciran u okviru programa Kreativna Europa, a koordinira ga Udruženje povijesnih gradova Slovenije uz podršku partnera iz Rumunjske, Španjolske, Finske i Hrvatske. Glavni cilj je poticanje razvoja kulturnog i kreativnog sektora. Fokus projekta je doprinijeti usmjeravanju novih generacija europskih umjetnika u jačanju za neovisnu međunarodnu umjetničku karijeru i pozicioniranje na tržištu.

Inkluzija 6

6 - 28. siječnja 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak