Inkluzija 5

Inkluzija

 

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Helena Tokić Jurković

Ibsenova Nora u izvedbi kazališta slijepih i slabovidnih

Kazalište slijepih i slabovidnih osoba Novi život 15. prosinca 2020. premijerno je prikazalo predstavu Nora prema djelu Henrika Ibsena, na Sceni Vidra. Prema riječima redatelja Maria Kovača, predstava govori o slobodi pojedinca da se odvoji od zacrtane linije, da izađe iz „zlatnog kaveza“ i kreira vlastitu sudbinu. U izvedbi kazališta Novi život, Nora to radi kroz slobodu pokreta, kroz ples. Noru glumi Dajana Biondić, a uz nju nastupaju Nikša Marinović, Ružica Drenski, Milenko Zeko, Marijo Glibo, Anita Matković, Ružica Domić – Lalović i Gabrijela Lalović. Misija dramskog studija Novi život jest razbijati predrasude prema slijepim i slabovidnim osobama, odnosno senzibilizirati javnost za mogućnosti i umjetničke kreacije slijepih i slabovidnih osoba, što podrazumijeva aktivno sudjelovanje u javnom i kulturnom životu Hrvatske ozbiljnim bavljenjem kazališnom umjetnošću, odnosno aktivnim participiranjem u otvorenom kulturnom tržištu.

Umjetnost dostupna svima

Od 18. prosinca 2020. do 25. siječnja 2021. u splitskoj galeriji Studio-21 održava se izložba multimedijalne umjetnice Vesne Mačković. Izložba pod nazivom Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice predstavit će seriju digitalnih slika otisnutih na platna velikih formata te animirani videorad koji prati i autorska glazba umjetnice. Izložba je nastala u suradnji s ARKTIK – Institutom za budućnost i dio je inicijative Umjetnost dostupna svima. Izložbu prati dvojezična monografija s reprodukcijama svih slika s izložbe, autoričinim poetskim riječima i predgovorima šestero autora/akademskih slikara/kustosa te pogovorom umjetnice. Osim knjige koja će se moći preuzeti uz skromnu donaciju, posjetitelji će uz donaciju moći ponijeti kući i slike s izložbe tiskane na manja i srednja platna te razne suvenire iznenađenja s motivima izloženih slika. Donacijama će se podržati budući projekti umjetnice Vesne Mačković te inicijativa Umjetnost dostupna svima. Inicijativa je nastala iz želje autorice da umjetnost učinim dostupnom onima koji nemaju novca i onima koji oklijevaju u otkrivanju novih stvari.

Bakice

Dokumentarna predstava Bakice nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče? Premijera riječkog Kolektiva Igralke održala se 21. prosinca u 20 sati, u Filodrammatici, a popratna izložba dokumentarnih stripova od 17. do 20. prosinca u Galeriji SKC u Rijeci. Ovaj projekt međunarodnog je karaktera, nastao je u produkciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke, u partnerstvu s Kulturno-umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane i slovenskom redateljicom Tjašom Črnigoj, a dio je službenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Kolektiv Igralke čine diplomantice studija Glume i medija u Rijeci Sendi Bakotić, Vanda Velagić, Anja Sabol i Ana Marija Brđanović. Dokumentarna predstava Bakice, u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, njihov je drugi autorski projekt nakon kazališnog crtića s radionicom Plastika fantastika iz 2019. godine. Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena – Albine, Ljudmile, Marte i Suzane. Na osnovi sakupljenih priča autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih baka i drugih žena koje poznaju. Uz predstavu nastaje i izložba dokumentarnih stripova nastalih u okviru kolegija Ilustracija i strip pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, uz podršku nositelja kolegija izv. prof. art. Damira Stojnića i mentorstvo asistentice Korine Hunjak. Stripove su izradili studenti 1. godine diplomskog studija slikarstva na temelju iskustava autorica predstave tijekom etnografskog istraživanja života skupljačica boca. Ovi mladi umjetnici uzeli su njihove priče kao polazište i inspiraciju kako bi u žanru „dokumentarnog” stripa istražili i izrazili vlastite doživljaje ove tematike. 

70. godina djelovanja za djecu 

Posebnom projekcijom na zagrebačkim fontanama i postavljanjem online izložbe Igra je dječje pravo 16. prosinca 2020. svečano je zaključena proslava 70. rođendana najveće i najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj – Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Slavljeničku izložbu čini više od 500 kreativnih radova s motivom broja 70, od crteža i pjesmica do pekarskih proizvoda i Lego-kockica, a građani ju mogu posjetiti i razgledati na internetskoj stranici savez-dnd.hr. Sve generacija građana, od predškolaca do baka i djedova iz više od 60 velikih i malih mjesta širom Hrvatske, sudjelovale su u rođendanskom javnom natjecanju u stvaralaštvu koje je trajalo do kraja studenog prošle godine. Svi će dobitnici primiti osobni dar hrvatskih umjetnika među kojima su Mia Dimšić, Zoran Ferić, Damir Hoyka, Željka Klemenčić, Ivanka Mazurkijević, Ida Prester, Mario Kovač, Kristian Novak, Roman Simić, Sanja Pilić, Silvija Šesto, Zijah Sokolović, Božidar Prosenjak te Radojka Šverko. Savez društava Naša djeca djeluje od 1950. godine u cilju jačanja brige o djeci predškolske i školske dobi. Utjecao je na poboljšanje života brojnih generacija djece u Hrvatskoj. Na području Hrvatske, pod okriljem krovne organizacije, djeluje 100 aktivnih društava Naša djeca u kojima radi 4 000 volontera za djecu i s djecom, a u čijim programima godišnje sudjeluje oko 10 000 djece.

Pomoć stradalima u potresu

Cijela se Hrvatska angažirala kako bi pomogla ljudima koji su u nekoliko sekundi izgubili sve u razornom potresu koji je pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta. Niknuo je niz humanitarnih akcija kojima možemo doprinijeti što bržem oporavku mjesta i obiteljskih kuća. Izdvajamo neke od fondova preko kojih na siguran način možete donirati i znati da će vaša pomoć doći do najugroženijih.

HRVATSKI CRVENI KRIŽ: Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji žele i mogu pomoći stradalima novčanom donacijom da donacije uplate na sljedeći račun: Privredna banka Zagreb d.d.; IBAN: HR6923400091511555516; model: 00; poziv na broj: 770; za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2. Za sve građane koji žele donirati materijalna sredstva objavljen je popis artikala koji su potrebni i podsjećamo da se donacije obavljaju u Gradskim društvima Crvenog križa. Detaljan popis potražite www.hck.hr. Želite li donirati opremu, mehanizaciju ili slično mole da se obratite na: potres@petrinja.hr što je službena adresa Nacionalnog stožera civilne zaštite. Želite li osobno volontirati, registrirajte se u bazu volontera na poveznici: https://www.hck.hr/kako-pomoci/volontirajte/29

HRVATSKI CARITAS: Novčane donacije možete uplatiti na račun: Hrvatski Caritas;  Privredna banka Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; poziv na broj: 12-20; za uplate iz inozemstva: SWIFT: PBZGHR2X

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE: Donacije sredstava za obveznike iz Republike Hrvatske uplaćuju se na sljedeći račun: HR12 1001 0051 8630 0016 0 (Hrvatski državni proračun); poziv na broj odobrenja: HR68 5444 – PDV ID uplatitelja

GRAD PETRINJA: U Hrvatskoj poštanskoj banci otvoren je račun za donacije Gradu Petrinji: IBAN: HR28 23900011500198069; poziv na broj: HR68 PNB 7765-OIB; za plaćanja iz inozemstva SWIFT HPBZHR2X. 

GRAD GLINA: Grad Glina otvorio je poseban račun u Hrvatskoj poštanskoj banci :IBAN: HR8723900011500198462; model: HR68; poziv na broj: 7765 – OIB platitelja; za plaćanja iz inozemstva: SWIFT: HPBZHR2X

GRAD SISAK: Grad Sisak otvorio je račun za donacije: OTP Bank; IBAN: HR9724070001500013097; model: HR68; poziv na broj: 7706-OIB

OPĆA BOLNICA DR. IVO PEDIŠIĆ SISAK: Svi koji žele napraviti novčanu donaciju za OB Sisak mogu to napraviti na broj računa HR3724070001100462447. Kod uplate treba navesti da su sredstva namijenjana za pomoć kod obnove od potresa.

Fotografija koja zbližava

Našom fotografijom za bolji grad naziv je novog zajedničkog projekta Udruge sindrom Down 21 Split i Prokulturine Kuće jezika i kulture Peristil koji je predstavljen 21. prosinca u Splitu, a riječ je o izložbi fotografija. Koordinator projekta Ante Matulić kaže da je projekt do sada podržala Splitsko-dalmatinska županija, a u njemu sudjeluju članovi obiju udruga, građani drukčijih sposobnosti među kojima su osobe sa sindromom Down kojima je projekt i posvećen. Svi sudionici svojim su fotografskim objektivima uhvatili trenutke, ulomke kulture i povijesti grada Splita uz vodstvo velikog imena splitske fotografije, Ive Pervana. Vizija nositelja projekta jest da on zaživi i u ostalim gradovima Hrvatske te predstavi Hrvatsku i u inozemstvu. Projekt se realizirao kroz tri fotošetnje, a kulminirao je izložbom u samom srcu Splita, na Peristilu. 

Besplatne kazališne predstave za umirovljenike

Kazalište Planet Art darovalo je umirovljenicima ovih blagdana predstavu Ritina škola. Ona se u izravnom online prijenosu mogla 20. prosinca pogledati u 600 domova diljem Hrvatske. Komedija Ritina škola govori o inteligentnoj i britkoj frizerki Riti koja želi promjenu u životu pa upisuje tečaj književnosti koji mijenja život i njoj i zanimljivom profesoru kojeg susreće na tečaju. Ritina škola jedna je od najizvođenijih predstava u Hrvatskoj u posljednjih sedam godina. Izvedena je više od 150 puta, a glavne uloge igraju Vanda Winter i Marko Torjanac koji je predstavu i režirao. Predstave online kazališta održavaju se svake nedjelje u 20 sati i prenose se uživo iz kazališta Mala scena u Zagrebu s četiri kamere i profesionalnim ozvučenjem. Adaptirane su za novi medij, zbog čega ih gledatelji nazivaju kombinacijom kazališta i filma. U ovoj akciji Planet Artu se pridružilo Povjerenstvo za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Inkluzija 5

5 - 14. siječnja 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak