Inkluzija 5

Inkluzija

SPORTSKI ŽIVOT

Nismo željeli biti zadnji

Martin Labaš

Razgovor s Matijom Grebenićem i Petrom Brletić koji su pokazali da se može biti i uspješan student i uspješan sportaš

“Situacija u parasportu nevjerojatno je bolja nego kada sam ja počinjao”, kaže Matija Grebenić, bivši hrvatski paraolimpijac, zaposlen kao brend koordinator u Međunarodnom paraolimpijskom odboru u Bonnu, u Njemačkoj. Rođen je 1992. u Zagrebu, na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu 2016. stječe bakalaureat iz komunikologije, a 2019. i magisterij. Trenirati je počeo 1998. sa Zoranom Draženovićom u Zagrebačkom plivačkom klubu, prvim trenerom koji je s njim želio raditi. “Kada sam kretao”, sjeća se Grebenić, “nijedan drugi klub nije me želio primiti zato što sam osoba s invaliditetom – tvrdili su ili da ću biti prespor ili da uopće ne znam plivati.” Dijagnosticirane su mu tibia aplasia, malformacije ekstremiteta i astma, a natjecao se u klasi S5. Kompetitivnu plivačku karijeru započinje prelaskom u plivački klub Natator 2004. na bazenu na Utrinama. Prvi se put natjecao 2000, a osvojio je više od 150 medalja. 

Hrvatska parajahačica i paraplivačica Petra Brletić/ Snimio Igor Kralj, Pixsell

Formiranje i razvoj

“Sada ima više klubova u Hrvatskoj za parasportaše”, kaže Grebenić, “iako Natator nije klub samo za osobe s invaliditetom, već je inkluzivan klub koji prima sve. Kristijan Vincetić i ja bili prvi koji su započeli s organiziranim plivanjem, a prije nas bili su Ana Sršen i Mihovil Španja, koji su bili pojedinci. Kristijan i ja prošli smo sustavni proces, guralo nas se da plivamo s osobama koje su bez invaliditeta – to nas je formiralo i razvilo. Nismo željeli biti zadnji, stalno smo željeli smanjiti razliku. Sve smo postigli jer smo se u mlađim kategorijama natjecali s plivačima koji nemaju nikakav invaliditet. Sada je bazena sve više – Vinkovci, Vukovar, Rijeka, Zagreb, imamo dobru infrastrukturu, no nedostaje trenera. U Zagrebu možeš trenirati ili u Dubravi ili u Natatoru – ili nema dovoljno trenera ili nema interesa za rad s osobama s invaliditetom. Ja ih pak potpuno razumijem: dok ne upoznaš plivača i njegov invaliditet, ne znaš kako će reagirati u kojoj situaciji. No drago mi je da rad s paraplivačima ulazi i u obrazovni sustav – postoji i kolegij na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu gdje studenti imaju praksu rada s paraplivačima.”

Grebenić je bio hrvatski državni prvak u četiri discipline te državni rekorder u disciplini na 50, 100, 200 i 400 metara slobodno, kao i u disciplinama 40 i 100 metara dupin, 50, 100 i 200 metara leđno te 100 i 200 metara mješovito. Najdraža disciplina bila mu je kraul. Lista uspjeha uključuje i finale Europskog paraplivačkog prvenstva u Reykjaviku te četvrto mjesto na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu u Riu de Janieru 2009. Godine 2010. bio je finalist na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu u Eindhovenu, 2012. finalist Paraolimpijskih igara u Londonu, 2013. finalist na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu u Montrealu, a 2014. finalist Europskog paraplivačkog prvenstva u Eindhovenu. Zadnji službeni nastup bio mu je 2015. na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu u Glasgowu. „Na kraju dana“, kaže Grebenić, „treninzi paraolimpijaca i olimpijaca u plivanju su gotovo jednaki. Plivamo gotovo jednake kilometraže, 3-6 km po treningu, imamo dvosatne treninge s težinama pa ponovno plivanje dionica 3-6 km. A prema rezultatima je paraolimpijsko plivanje godinama ispred regularnog plivanja, i to zadnjih 10-15 godina.”

Matija Grebenić (sjedi sasvim desno) s kolegama paraolimpijcima po povratku sa Svjetskog prvenstva u Rio de Janeiru/ Snimio Slavko Midžor, Pixsell

Plivanje mi je ojačalo samopouzdanje, moral, pomoglo mi pomaknuti svoje granice

Tijekom studija radio je u hrvatskoj podružnici britanske agencije Deegeetal u Zagrebu, kao član tima za odnose s javnošću u eSTUDENT-u te na asistentskim pozicijama u još dvije agencije za odnose s javnošću – Vetturelli i Hauska & Partner. Kao student održavao je društvene mreže i vodio odnose s javnošću klubu Natator. U ožujku 2020. postaje brend koordinator Međunarodnog paraolimpijskog odbora, u dinamičnoj organizaciji od 150 članova iz 49 različitih zemalja. Trenutačno radi i na službenom edukativnom projektu Međunarodnog paraolimpijskog odbora nazvanom I'mPOSSIBLE, u sklopu kojeg sudjeluje u obrazovanju učenika, učitelja i javnosti o sadržajima i važnosti sportskih vrijednosti za osobe s invaliditetom. “Kao osoba s vidljivim invaliditetom”, kaže Grebenić, “doživio sam da djeca upiru prstom u moje proteze, a stariji ih odmiču i zaklanjaju im pogled. To je zbilja najgora stvar koju mogu napraviti. Drago mi je kada djeca pitaju i kada su radoznala, rado bih s njima o tome razgovarao, objasnio im da sam drukčiji, ali svejedno njihov ili naš. Također, rijetko kada se u pozitivnom medijskom kontekstu prikazuju osobe s invaliditetom. Izgleda kao da je medijski prostor za invalide rezerviran za socijalne slučajeve, donacije i humanitarne akcije. U Hrvatskoj sam još uvijek prvo invalid i potencira se moj invaliditet, a tek sam onda sportaš s nekim uspjesima. No to se pomalo mijenja – dobar primjer tome je Dino Sinovčić i njegova nova medijska inkluzija.”

Paraplivačica i parajahačica 

Petra Brletić bivša je hrvatska paraplivačica i parajahačica nagrađena priznanjem Hrvatskog paraolimpijskog odbora kao mlada perspektivna sportska nada. “S plivanjem sam počela zbog dječjeg nemira”, kaže Petra Brletić i nastavlja: “Uvijek sam se željela baviti s još nečim, još pri samom početku osnovne škole nije mi bilo dosta. Tako sam se, nakon provjere plivanje u trećem razredu osnovne škole, priključila plivačkom klubu Natator. Tamo sam ostala sve do kraja svoje službene sportske karijere u plivanju 2016. Plivanje mi je ojačalo samopouzdanje, moral, pomoglo mi pomaknuti svoje granice, upoznala sam druge poput sebe, ali imalo je i terapijsku ulogu. Isprva nisam uopće razmišljala o natjecanjima, no vrlo je brzo krenulo.”

Rođena je 1995. u Zagrebu. Jednopredmetni studij povijesti na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu završava 2019, nakon čega upisuje nastavnički diplomski smjer povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje još uvijek studira. Tijekom studija radi kao stručni vodič u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a u budućnosti se nada radu s djecom – kroz muzejsku djelatnost ili nastavu u školi. Plivačku karijeru započinje 2005. u klubu Natator s trenerom Ferdinanda Majora, gdje se natjecala sve do kraja službene plivačke karijere 2016. Natjecala se u disciplinama leđno, prsno i kraul na 50, 100 i 400 metara. Dijagnosticirana joj je spastična dipareza, a unatoč tome nastupila u finalima gotovo svih velikih svjetskih i europskih natjecanja od 2006. do 2016. Natjecala se u Spitalu, Bresciji, Brnu, Sheffieldu, Ljubljani i Berlinu. U svojoj klasi S8 2006. postala je državna prvakinja, a 2011. HPO dodijelio joj je priznanje za mladu sportašicu. U Brnu je 2012. zauzela četvrto mjesto na Europskim igrama mladih, a 2013. treće. Na svojem posljednjem službenom plivačkom natjecanju 2016. osvaja tri srebrne medalje na Europskim sveučilišnim igrama u Zagrebu i Rijeci u tri različite discipline – 50 metara prsno, leđno i slobodno. Iste godine dobiva rektorovu nagradu i dekanovo priznanje za iznimne sportske uspjehe. 

“Jahati sam počela još kao djevojčica”, kaže Petra Brletić. “Isprva na leđima ponija tijekom ljetnih mjeseci, a zatim sam se priključila programu terapijskog jahanja. Međutim, terapijsko jahanje nije mi bilo dovoljno dinamično pa sam pristupila školi jahanja u Konjičkom Klubu Agramer, gdje sam upoznala trenericu Sanju Farkaš koja me naučila svemu. Jahala sam i na Vihorovom memorijalu 2016, što mi je bilo prvo jahačko natjecanje. Nakon tog trenerica je prepoznala potencijal i gurnula me u vatru. Pristupila sam ozbiljnim pripremama za daljnja natjecanja na kojima sam se s određenim elementima susrela prvi put u životu. S obzirom na to da je taj program treninga i elemenata koje je potrebno izvesti bio namijenjen paraolimpijcima, nije mi ih imao tko pokazati, već sam ih dokučila samostalnim radom. Te 2016. natjecala sam se u Krilima na državnom prvenstvu i osvojila ga.” Petra Brletić tako je postala državna prvakinja u dresurnom jahanju kao prva članica Konjičkog Kluba Agramer s invaliditetom koja je nastupila na natjecanju. “Ne ustručavajte se ničega, uključite se u sportove”, kaže ona. “To će vam pomoći kako za fizičko tako i za mentalno zdravlje. Uz sport upoznat ćete brojne različite ljude, steći nova poznanstva, prijateljstva i iskustva, razviti karakter i steći novu dozu samopouzdanja!”

Ljepota plivanja

Što se uvjeta treniranja u Hrvatskoj tiče, a također i ljepote plivanja, Matija Grebnić kaže sljedeće: “Za klasu S5 u kojoj sam se natjecao ne trebaju posebni uvjeti. Klase od S1 do S4 najčešće trebaju posebna dizala ili pomoć, no to u mojem slučaju nije bilo nužno. Ipak, bilo je sjajno trenirati na bazenu u Utrinama jer je sve u prizemlju, na Mladosti je puno stuba, što je bilo izazovno za mene kada sam u kolicima. Međutim, na toj noti – to je ljepota plivanja – neovisno o invaliditetu i dijagnozi generalno se možeš baviti plivanjem, baš zato što je vrlo inkluzivan sport i prihvaća apsolutno sve.” 

Nagrađivani hrvatski paraplivač Matija Grebenić/ Izvor: Plivački klub Natator

Matija Grebenić: ‘Uživajte u životu’

Svoju energiju i optimizam Matija Grebenić želi prenijeti i na druge: “Mislim da je bitno napomenuti da su brojne osobe s invaliditetom u Hrvatskoj pasivne i da ni na koji način ne rade na tome da imaju kvalitetniji život. Želio bih ih pozvati da rade na sebi, da se kreću, da uživaju u životu, da pronađu nešto u čemu uživaju i da budu zdraviji. Jedino ćemo tako skinuti stigmu s invaliditeta.”

Inkluzija 5

5 - 14. siječnja 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak