Inkluzija 43-44

Inkluzija

U PRVOM PLANU - ČOVJEK

Inkluzija je prepoznata kao mjesto drukčijeg novinarstva

Goran Galić

Piše Goran Galić, glavni urednik Vijenca i voditelj projekta

Dragi čitatelji,

pred vama je posljednji broj Inkluzije, priloga Vijenca za promicanje socijalne uključenosti, koji je nastao u okrilju dvogodišnjeg projekta Matice hrvatske Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca. Kad sam osmišljavao cijeli projekt i ovaj prilog, naslov Inkluzija odmah mi se nametnuo kao logično rješenje. I uistinu, tijekom posljednjih dviju godina Inkluzija je prepoznata kao mjesto drukčijeg novinarstva koje u prvi plan stavlja čovjeka – i na to smo ponosni. Stranicama Inkluzije prodefiliralo je 20 vrsnih novinara, predvođenih urednikom Borisom Beckom, koji su sada specijalizirani i certificirani za ovaj tip novinarstva. Posebno ističem i zasluge profesora Danijela Labaša i Igora Kanižaja iz partnerskog Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, koji su dali velik doprinos ovom pothvatu. Zahvaljujem i Ministarstvu kulture i medije te Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva bez kojih ovoga projekta ne bi bilo.

Prvi veći projekt Matice hrvatske, sufinanciran iz sredstava EU, podizali smo i provodili u godinama pademije i potresa, koji je teško oštetio našu redakciju u Matičinoj 2. Zbog toga je veći dio aktivnosti u prvoj godini projekta pripreman na daljinu. Ipak, uspjeli smo ekipirati tridesetak stalnih suradnika, mahom novinara i urednika, i unatoč otegotnim okolnostima ostvarili smo sve zacrtane aktivnosti. U okviru projekta vrijedna gotovo 1.400.000 kuna objavljeno je ukupno 44 broja Inkluzije na 352 stranice novinskog formata, s 263 članka veličine 5 kartica. Održano je i 12 cjelodnevnih edukacija za novinare, okrugli stol, webinari… Nositelj je projekta bila Matica hrvatska, a partneri Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i Udruga Pragma. 

Kako je u uvodniku prvog broja Inkluzije zapisao urednik našeg priloga Boris Beck, „svaki je peti naš sugrađanin umirovljen, svaki sedmi s invaliditetom, svakom drugom nezaposlenom prijeti siromaštvo“, zbog čega su oni, a i mnogi drugi, od djece i studenata, do beskućnika, hrvatskih branitelja ili mladih isključeni i iz hrvatskoga društva i iz kulture. O njihovim su potrebama pisali naši vrsni reporteri i stručnjaci, koji su na stranicama Inkluzije obišli Hrvatsku uzduž i poprijeko, od nakon potresa razrušene Banovine i opustošene Slavonije do hrvatskoga sjevera i obale. Donosili su reportaže, portrete, izvještaje, razgovore, pisali o aktualnim problemima koje muče mlade na putu do zapošljavanja, o izazovima s kojima se u virtualnom svijetu susreću djeca i školarci, o životima osoba treće dobi, o birokratskim zavrzlama koje koče napredak i razvoj. Izbjegavali smo pritom plitko kritizerstvo, a tragali za konstruktivnim i ostvarivim rješenjima. Izvještavali smo u Inkluziji i o studentskoj kulturi, knjižnicama i kazalištima za slijepe, aktivnostima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, razgovarali s mladim umjetnicima i s doajenima. Inkluzija je pokazala da unatoč društvenoj i medijskoj marginalizaciji, mnogi pripadnici ranjivih skupina u našem društvu provode uspješne i kvalitetne kulturno-umjetničke projekte, čime svjedoče da dob, spol, bolest ili dislociranost ne moraju biti ograničenje. 

Nakon dvije godine projekta s pravom možemo reći da smo našim prilogom za promicanje socijalne uključenosti u hrvatskom novinarstvu inaugurirali nov tip inkluzivnog novinarstva koji će 20 certificiranih novinara dalje nasljedovati i razvijati. Vjerujemo da ćete i u ovom posljednjem (dvo)broju pronaći korisne priloge koji će vam proširiti vidike.     

Inkluzija 43-44

43-44 - 22. rujna 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak