Inkluzija 42

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Tamara Kvas

Nezaposlenost i mladi

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) krajem kolovoza organizirao je okrugli stol pod nazivom Nezaposlenost i mladi u Hrvatskoj. Predstavljanje projekta i okrugli stol održali su se u Zagrebu. Na okruglom stolu sudjelovali su Irena Bačelić, načelnica Sektora za tržište rada Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, zatim Boris Beck, docent na Fakultetu političkih znanosti, publicist i književnik, Kristina Fleischer, rukovoditelj Odsjeka za rad s nezaposlenim osobama Središnjeg ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ante Lučić, stručnjak za ljudske potencijale. Kroz projekt se nastoji upoznati informacijske potrebe mladih koji se suočavaju sa statusom nezaposlenosti te tako podići razinu vidljivosti ranjivih skupina, posredno pomažući njihovu reintegraciju u društvo. Partneri na projektu su Filozofski fakultet Osijek i Generacija.hr – Udruga za promicanje medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika. Mladi koji se suočavaju sa statusom nezaposlenosti u medijskom su prostoru nerijetko prikazani kao statistički alarmantna, ali i pasivna društvena skupina. Primijećeno je i da zbog nedostatka kvalitetnog istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, mediji često prebacuju odgovornost problema nezaposlenosti na javne vlasti. Kao odgovor na taj problem SSMH je osmislio projekt mimladi.hr – novo lice naslovnice.

Za treću dob u Koprivnici i okolici

Klub za starije osobe Mariška udruga je koja djeluje na području Koprivničko-križevačke županije, a osnovali su je zaposlenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, u čijim prostorima Klub djeluje 20 godina. U sklopu Kluba provode se brojni programi i projekti usmjereni na poboljšanje kvalitete života starijih osoba i drugih skupina u riziku od socijalne isključenosti te različiti sadržaji i aktivnosti vezani za organizirano korištenje slobodnog vremena; od sportsko-rekreativnih, kulturno-umjetničkih, kreativnih, društvenih aktivnosti. Jedan od važnih segmenata u radu Kluba od njegovih samih početaka djelovanja svakako je onaj vezan za kulturu i umjetnost, uključivanje i unapređenje kulturnog života u lokalnoj zajednici, očuvanje i njegovanje tradicije i narodnih običaja te poticanje na umjetničko izražavanje. U sklopu Kluba djeluje literarna sekcija koja okuplja članove koji se žele ostvariti u području stvaranja poezije i kraćih literarnih radova, izražajnog čitanja i umijeća čitanja poezije te kreativna radionica i radionica ručnih radova koje imaju za cilj okupljanje starijih osoba radi razmjene znanja i iskustva u očuvanju tradicije, prikupljanja ručnih radova, ali i stjecanja novih znanja i učenja novih tehnika izrade i ukrašavanja predmeta. Navedene sekcije sudjeluju na brojnim kulturno-umjetničkim i drugim događanjima i manifestacijama na području Županije, ali i šire. Isto tako tijekom godine organiziraju se književni susreti, likovne radionice, izložbe, glazbeni nastupi, posjete galerijama i muzejima, kazališnim predstavama, kulturnim znamenitostima. Djelovanje Kluba prepoznato je i priznato od strane lokalne zajednice te godišnje okuplja više od dvijesto članova, a surađuje s brojnim ustanovama i udrugama iz područja kulture, odgoja i obrazovanja, sporta, zdravlja i socijalne skrbi. U narednom periodu u planu imaju ponovno oformljivanje Mješovitog pjevačkog zbora umirovljenika Koprivnice, koji je nakon dvadeset godina djelovanja te brojnih nastupa i priznanja bio primoran privremeno obustaviti rad. U pripremi su i novi projekti u sklopu kojih će se organizirati čitateljski klub 50+, čitanje Stari za mlade, tečajevi kreativnog pisanja i druge aktivnosti s ciljem razvoja i unapređenja kulture čitanja.

Za mlade u Vinkovcima i okolici

Edukacijom Management volonterskih programa započeo je projekt Osnaživanjem partnerstva i znanja razlika je manja. Udruga Mladi protiv gladi, kao nositelj projekta, poziva sve volontere, i one koji to žele postati, da se prijave na petodnevno učenje o volontiranju. Edukacije su besplatne, a projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Treneri i voditelji iz organizacije za društveni razvoj DKolektiv omogućit će upoznavanje s najvažnijim temama vezanim za volontiranje kroz rad u paru, razne igre i simulacije, rad u malim skupinama te kroz ostale zanimljive metode i tehnike podučavanja. Prva edukacija na temu Uvod u menadžment volonterskih programa održana je početkom rujna. Pozivaju se svi zainteresirani, a već prva prilika za sudjelovanje na edukaciji Standardi kvalitete za volonterski rad  bit će 21. i 22. rujna ‒ učit će se o postavljanju temelja za razvoj volonterskog programa, koracima k uključivanju volontera te o kreiranju motivirajućeg okruženja za volontere.

NATJEČAJI

Kultura i umjetnost u Zagrebu

Grad Zagreb objavio je posebni javni poziv za financiranje programa kulture i umjetnosti u zajednici. Radi se o specifičnim kulturnim sadržajima koji su važni za gradske četvrti. Prijaviti se mogu fizičke i pravne osobe s prebivalištem i sjedištem na području Grada Zagreba, i to za programe koji će se provoditi najduže do 30. 4. 2023. Ciljevi programa su povećana dostupnost kulturnih i umjetničkih sadržaja u gradskim četvrtima Grada Zagreba, snažniji angažman lokalne zajednice i civilnoga društva u kulturnom životu grada, iniciranje pilot-projekata u svrhu razvoja dugotrajne suradnje između udruga, umjetničkih organizacija, gradskih ustanova u kulturi te drugih aktera lokalne zajednice, aktiviranje različitih kulturnih i društvenih te javnih prostora u gradskim četvrtima. Poziv je otvoren do 15. rujna. Sve informacije mogu se naći na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba. 

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva 

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva raspisala je pet natječaja za dodjelu institucionalnih podrški udrugama koje svojim djelovanjem doprinose demokratizaciji i razvoju civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, udrugama koje u prethodnim razdobljima nisu koristile institucionalnu podršku Nacionalne zaklade, udrugama iz Domovinskoga rata, udrugama osoba s invaliditetom te udrugama za zaštitu potrošača. Institucionalne podrške specifičan su oblik ulaganja Nacionalne zaklade u stabilizaciju i razvoj isključivo udruga registriranih u Republici Hrvatskoj, a ostvaruju se na rok od 3 godine. Rok za prijavu je do 16. rujna. Sve informacije mogu se naći na mrežnim stranicama Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. 

Natječaj Goethe-Instituta 

Goethe-Institut osnovao je Stabilizacijski fond za kulturu i obrazovanje kako bi podržao kulturne i obrazovne organizacije u istočnoj i jugoistočnoj Europi i srednjoj Aziji na čiji je rad utjecao rat u Ukrajini. Novoosnovani Stabilizacijski fond Goethe-Instituta usmjeren je na kulturne organizacije u zemljama istočne Europe i središnje Azije čiji je rad posebno usmjeren na slobodu umjetničkog izričaja, kulturno obrazovanje i izgradnju pluralističkog društva, te organizacije na čiji je rad izravno ili neizravno utjecao rat u Ukrajini. Ukrajinske organizacije koje se trenutno nalaze u jednoj od ovih zemalja također se mogu prijaviti. Financirat će se umjetnički projekti i suradnje, kulturna događanja i razvoj programa, digitalni razvoj i umrežavanje, kvalifikacijske ponude, putni troškovi, troškovi opreme, osoblja, operativni troškovi utočišta za umjetnike izbjeglice i institucije u egzilu kako bi se osigurao njihov nastavak rada zaštite kulturne baštine. Naglasak je posebno na organizacijama kojima drugi izvori financiranja nisu dostupni ili su nastala dodatna financijska opterećenja kao posljedica trenutne situacije. Prijave traju do 30. rujna.

Mediji za mlade

 Europska komisija objavila je poziv na dostavu prijedloga za produkciju digitalnog informativnog sadržaja o aktualnim događanjima iz cijele Europe namijenjenog mladima. Treću godinu zaredom, Europska će komisija podržati proizvodnju dnevnog, provokativnog i vjerodostojnog sadržaja mladih Europljana o aktualnim događajima iz cijele Europe namijenjenog europskoj mladeži. Pozivom se EU nastoji približiti mladima, ohrabriti ih u tome da postanu aktivni građani i povezati ih preko granica. Cilj poziva je adresirati relevantne teme koje su od paneuropskog značaja i stvoriti otvorenu, vjerodostojnu, duboku i konstruktivnu debatu o trenutnom i budućem stanju u Europi među mladim Europljanima, koristeći pritom inovativne formate na digitalnim platformama. Očekivani rezultati uključuju povećanu dostupnost online informacija o europskim temama na različitim europskim jezicima, predstavljenih u različitim formatima i iz različitih perspektiva, proizvodnju svakodnevnog sadržaja o tekućim zbivanjima služeći se inovativnim prekograničnim uredničkim procesima, jačanje svijesti o procesima donošenja političkih odluka, inovativne i strastvene diskusije i događanja. Prihvatljivi prijavitelji su pravni subjekti (privatni ili javni) koji djeluju i registrirani su na području država članica EU. Projektne prijedloge prijavljuju konzorciji koji moraju biti sastavljeni od najmanje pet organizacija iz pet različitih država članica EU. Rok za predaju projektnih prijedloga je  24. listopad.

Za predstavnike civilnog društva

Centar za inkluzivne radne aktivnosti održao je početnu konferenciju na kojoj je predstavljen projekt Ojačajmo civilno društvo, a koji provodi u partnerstvu s Centrom za obrazovanje odraslih Validus. Na konferenciji su predstavljene mogućnosti uključivanja u projektne aktivnosti. Projektom se, kroz online edukacije, jačaju kapaciteti zaposlenika OCD-a u sedam županija za neposredan rad u području socijalnog uključivanja i jačanja radnih potencijala osoba s intelektualnim teškoćama. U Gradu Zagrebu, mapiranjem potreba osoba s intelektualnim teškoćama u kriznim situacijama i dostupnih usluga te objavom dobivenih rezultatima jačaju se kapaciteti zaposlenika OCD-a za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe osoba s intelektualnim teškoćama u budućim kriznim situacijama. Projekt traje do kolovoza 2023. godine.

Inkluzija 42

42 - 8. rujna 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak