Inkluzija 38

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Pripremila Tamara Kvas

Festival animiranog filma

Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih VAFI&RAFI organiziraju udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke. Suorganizatori Festivala su Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske i POU Varaždin te kino GAJ. Zemlja partner je Češka. Od 26. do 28. svibnja u Rijeci su prikazani profesionalni filmovi za djecu, a od 2. do 5. lipnja u Varaždinu će biti prikazani animirani filmovi koje su radila djeca. Direktor festivala Hrvoje Selec rekao je da su ove godine dobili oko tisuću prijava, a za nagrade će se natjecati ukupno 188 animiranih filmova. Osim filmova festival nudi i izložbe, radionice, predstavljanje partnera iz Češke. VAFI festival pokrenut je 2010. godine zbog nedostataka specijaliziranih festivala za djecu i mlade. RAFI je svoje prvo izdanje imao 2018. godine te je time pokrenuta suorganizacija Festivala s Art-kinom. Dječji film i filmovi mladih autora često su bili svrstavani pod festivale profesionalaca. Organizatori smatraju kako je pravedno da se autori osnovnoškolske dobi natječu odvojeno od srednjoškolaca, što je i dalje slučaj kod većine festivala za djecu i mlade.

 

Predstava o osobama s invaliditetom

Pulitzerovom nagradom ovjenčana predstava koja se usredotočuje na iskustvo dvije različite osobe s invaliditetom i njihovih skrbnika uskoro dolazi na Broadway. Predstava Cost of Living govori o izazovima osoba s invaliditetom. Kada se čovjek u nekoj životnoj dobi, kaže ova predstava, suoči s nekim nezgodnim dijagnozama, tada treba podršku bliskih osoba. A ponekad bliskih nema. Predstava Cost of Living bit će premijerno prikazana u kazalištu Samuel J. Friedman ove jeseni, priopćio je Manhattan Theatre Club. Predstava readateljice Martyne Majok govori o nekim naizgled različitim ljudima, studentu s cerebralnom paralizom i njegovom osobnom asistentu te ženi koja je također paralizirana i njezinom otuđenom suprugu. U predstavi će glumiti Gregg Mozgala i Katy Sullivan. Cost of Living osvojio je Pulitzerovu nagradu za dramu 2018. godine. Pulitzerov odbor opisao je predstavu kao pošteno, originalno djelo koje poziva publiku da ispita različite percepcije privilegija i ljudske povezanosti kroz dva para neusklađenih pojedinaca, bivšeg kamiondžiju i njegovu nedavno paraliziranu bivšu suprugu te arogantnog mladića s cerebralnom paralizom. Kritičari koji su predstavu već vidjeli kažu da su dijalozi sjajni jer se ne obaziru samo na osobe s invaliditetom, nego i na one koji invaliditet površno tumače.

 

Učenička inkluzivna ostvarenja

Nakon godinu dana provedbe projekta Film svima svugdje, dodijeljene su nagrade najboljim učeničkim inkluzivnim filmskim ostvarenjima. Gotovo 150 učenika i učenica iz 8 škola izradilo je 10 filmova na temu različitosti uz podršku mentorica Sanje Kapidžić, Ivone Križić i Maje Ogrizović te su opremljeni inkluzivnim dodacima, snimkom prevoditeljice na hrvatski znakovni jezik te inkluzivnim titlovima. Svi su prikazani na online Festivalu Film svima svugdje online na kojem su članice žirija Sara Salamon, Anamarija Šiša i Žaklina Zrilić proglasile najbolje u svim kategorijama te su pobjednicima dodijeljene nagrade, a svim sudionicima i diplome za uspješno sudjelovanje u projektu. Dodijeljeno je ukupno 16 nagrada, od čega dva posebna priznanja žirija. Najboljim i najinkluzivnijim filmom proglašen je film A Josip? Osnovne škole Podmurvice koji je nastao pod mentorstvom učiteljice Željke Milošević te u koordinaciji s Nadom Kegalj. Prema riječima žirija film A Josip? jasno i precizno prikazuje pitanje inkluzivnosti. Najboljim filmom po izboru publike, svih sudionika projekta Film svima svugdje online, proglašen je film Preskakanje prepreka, 4.b razreda Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić iz Rijeke. Glumačke nagrade otišle su u ruke dviju škola: Vanji Lukiću za najboljeg glumca za ulogu u filmu Huggy Vanja iz 1.a razreda i najboljoj glumačkoj postavi medijske grupe 5.a razreda Osnovne škole Brajda pod vodstvom učiteljice Ane Kurilić te Raheli Marčelji za najbolju glumicu za ulogu u filmu Zbog razlika smo svi posebni, 4.a razreda Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić pod vodstvom Lare Pecman i Marka Grizelja. Uz nagrađene filmove predstavljen je i projektom izrađen Priručnik o online edukaciji na temu medijske kulture s uporištem u filmskoj prilagodbi za gluhe i nagluhe osobe autorica Ane Kurilić, Ksenije Petelin i Maje Ogrizović.

 

Publikacija S obje strane rešetke

Ured pravobraniteljice za djecu u svibnju je predstavio publikaciju S obje strane rešetke – Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru, koja problematizira prava djeteta čiji su roditelji u zatvoru, a o čijim problemima se vrlo malo zna ili šuti. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da su publikacijom htjeli ukazati na različite aspekte i perspektive prava djeteta čiji roditelji izdržavaju zatvorsku kaznu te zagovarati i podržati promjene u zatvorskom sustavu i društvu u cjelini. Jedan od glavnih ciljeva publikacije jest širenje krugova podrške toj djeci i pomoći njima i njihovim roditeljima. Jedna od autorica publikacije, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika istaknula je da su htjeli staviti naglasak na grupu djece u vrlo ranjivoj situaciji, o kojoj se još uvijek ne zna puno, već se šuti o njihovim problemima. Za vrijeme provedbe projekta dionici su percipirali kako nemaju dobre podatke, tako da će dodatno raditi na njihovu prikupljanju, ne samo kako bi vidjeli o koliko djece se radi nego i kako bi ti podaci pomogli u stvaranju politika, strategija i pristupa za stvarnu pomoć. U sustavu nedostaje procjene učinaka svih aktivnosti, a u publikaciji su nastojali prikupiti što više iskustava te otvoriti neke nove perspektive. Autorica, novinarka i publicistkinja Višnja Biti istaknula je ulogu medija u promicanju prava djeteta - oni im mogu pružiti mogućnost da iskažu svoje ideje, probleme ili intime bez obzira na temu. Recenzentica publikacije Marina Ajduković ocijenila je kako se radi o tekstu pisanom s najboljim interesom za djecu, u kojem se vidi kontinuitet rada sadašnje pravobraniteljice i onih bivših.

 

Festival dječje knjige

Pulski Festival dječje knjige Monte Librić za svoje će petnaesto izdanje ugostiti brojne pisce i spisateljice, promovirati najnoviju produkciju hrvatske dječje književnosti, organizirati literarne radionice, kazališne predstave, projekcije filmova i najveći sajam knjiga za djecu, od 6. do 12. lipnja u pulskom gradskom parku. Temom Librić Zoo Park glavnu pažnju usmjerit će na alegoriju priče u kojoj glavnu ulogu imaju životinje, omiljeni likovi dječjih knjiga. Okosnica programa bit će piknik s autorima. U Puli će svoje knjige promovirati redom poznati i nagrađivani književni stvaraoci, a s druge strane edukatori i stručnjaci progovarat će o važnosti zaštite životinja, njihovim navikama i posebnostima. Između književnih promocija i druženja sa životinjama, jubilarni Monte Librić imat će i umjetničke radionice te scenski program. Od svakodnevne likovne radionice Monte Zoo, ilustratora i grafičara Dominika Vukovića čija ilustracija nosi ovogodišnji vizualni festivalski identitet, do svakodnevnog Librić teatrina, raznih večernjih programa kazališnog i glazbenog karaktera. Na sajmu dječje knjige ovoga puta sudjelovat će najviše nakladnika do sada. Gotovo 70 izdavača izložit će više od 4.000 naslova na dvije festivalske lokacije: u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2. Koncept izložbeno-prodajnog dijela uključuje velik broj manjih izdavača koji će prvi put sudjelovati na festivalu i veliki izbor knjiga na talijanskom jeziku.

 

Online filmske radionice

Otvorene su prijave za ljetni ciklus radionica u okviru projekta Mali veliki redatelji koje provodi Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava u partnerstvu s Udrugom za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu Impress Daruvar. Kako bi naučili osnove o režiji, pisanju scenarija, snimanju i montaži, prijaviti se mogu svi zainteresirani. Kroz niz radionica, praktičnih i kreativnih zadataka stječu se znanja o poslovima redatelja. Otvorene su prijave za četvrti ciklus namijenjen mladim osobama u dobi od 15 do 25 godina. Održavat će se od početka srpnja do sredine rujna, utorkom i četvrtkom od 10:30 do 12 sati. Teme: Upoznavanje i uvod filmske vrste i rodove, Što je film, Filmski planovi i kako gledamo sliku, Kako gledamo ono što ne vidimo na slici, Kako pričati priču, Kako se piše scenarij i crta knjiga snimanja, Što je sve režija, Prezentacije i razgovor s velikim redateljem, Kako se pripremiti za snimanje, Montaža zvuka je zabavna, Kako posložiti kadrove nakon snimanja, Montaža – tik pred ciljem, Projekcija filma i podjela diploma. Svi zainteresirani informacije za prijavu mogu naći na mrežnim stranicama Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Udruge za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu Impress Daruvar. Svi polaznici dobit će potvrdu o sudjelovanju.

 

Elektroničke slikovnice

Platforma Arhitektura za djecu, nastala unutar programa digitalne prilagodbe Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, predstavlja treću u nizu elektroničku edukativnu slikovnicu Richter za djecu – Oblik arhitekture – skulpture, autora Danijela Srdareva. Najnovija slikovnica najmlađima približava radove i postulate EXAT-51, Novih tendencija, gravitacijskog crteža sve do paviljona u Bruxellesu i arhitektonskog ostvarenja Zbirke Nade Kareš Richter i Vjenceslava Richtera te parka skulptura ispred Zbirke koja djeluje u sklopu MSU-a. Projekt korisnike potiče na interakciju s prostorom u kojem bivaju. U okviru projekta, prošle su godine na istoj platformi objavljene prve dvije edukativne e-slikovnice Bernardi za djecu i Arhitekt Ivo uz prateće digitalne didaktičke sadržaje.

Inkluzija 38

38 - 2. lipnja 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak