Inkluzija 38

Inkluzija

PROMICANJE ČITANJA

Oaza čitanja u digitalnom dobu

Andrija Tunjić

Posjet Knjižnici i čitaonici Fran Galović u Koprivnici koja je dobila zapaženo priznanje u Londonu

Fotografije Arhiva knjižnice i čitaonice Fran Galović


Karlo Galinec, ravnatelj veoma aktivne koprivničke knjižnice

U ovogodišnjem izboru Londonskog sajma knjiga - London Book Faira - Knjižnica i čitaonica Fran Galović iz Koprivnice proglašena je knjižnicom godine. London Book Fair, jedan od najvećih i najpoznatijih sajmova knjiga i nakladništva u svijetu, u suradnji s Publishers Associationom već devet godina zaredom dodjeljuje priznanja u sedam kategorija, kojima je cilj poticanje i promocija postignuća uglednih knjižnica i pojedinaca koji se bave nakladništvom i knjigom. Za razliku od 2021. kada je bila u užem izboru, ove je godine koprivnička Knjižnica pobijedila ispred Gradske knjižnice iz Johannesburga u Južnoafričkoj Republici i House of Wisdom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U obrazloženju nagrade piše da je Knjižnica i čitaonica Fran Galović iz Koprivnice nagrađena za „iznimnu originalnost, kreativnost i inovativnost u svom području rada“.

Inovacije za djecu

Da je nagrada došla u prave ruke očito je svakomu tko posjeti Knjižnicu, koja iznimnom organiziranošću, stručnošću i komunikativnošću s klijentima, zatim originalnošću, kreativnošću i inovativnošću, kao i samim ugođajem doista imponira. Ravnatelj Karlo Galinec i zaposlenici knjižnice godinama sustavno razvijaju kvalitetne programe za različite skupine korisnika, među njima i za osobe s invaliditetom i socijalno marginalizirane skupine. Priznanje u 2022. godini dodijeljeno je za programe što ga kroz dva programa provodi Dječji odjel knjižnice. Jedan je BookTalk za odgajatelje: inspirirajte se novom literaturom za rad u vrtiću, a drugi Mitska bića - digitalna priča. BookTalk nastao je kao rezultat edukacije putem programa Erasmus+, a bavi se predstavljanjem knjiga u kojemu knjižničari interesente nastoje zainteresirati za knjige, slikovnice, priručnike, web stranice i aplikacije za djecu. Odvija se u neformalnom razgovoru preko Zooma i putem pisanih preporuka dostavljenih e-poštom. 


Priznanja sudionicima Olimpijade čitanja

Knjižnica je nagrađena za iznimnu originalnost, kreativnost i inovativnost

Edukativnu, animiranu i interaktivnu slikovnicu Mitska bića – digitalna priča knjižničari su kreirali za djecu predškolskog i pučkoškolskog uzrasta. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, realizirana je u sklopu programa Godina čitanja 2021. Aplikacija je besplatna i dostupna putem Google Playa i App Storea, a sadrži osam uzbudljivih priča u kojima djeca mogu dosta saznati o rijeci Dravi, dvorcu obitelji Inkey u Rasinji, tko je bila Barbara Celjska, od kada postoji sajam u Koprivnici, o igri prstenac - sličnoj Sinjskoj alki, koja se nekada igrala u Koprivnici - o progonu vještica, o mitološkim bićima poput Mrakule, Grabara, Vülimana, Veda, Glođana, Pozoja, Kačjeg cesara, dravskih vila, šumskih dekli... Ali i o čuvanju okoliša jer su sa zagađenjem nestale i neke priče iz mitologije. 


Postoje programi i za umirovljenike u kojima ih mladi uče kako da se služe pametnim telefonima

Ostali programi Dječjeg odjela su: Knjige za bebeprogam poticanja rane pismenosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, namijenjen roditeljima, ali i javnosti općenito, a potiče čitanje kod djece. Program je 2015. uvršten u primjere dobre prakse ELINET-a - Europske mreže za poticanje pismenosti. Pričaonica za bebe i malu djecu do 3 godine provodi se od 2008. godine, a cilj je razvijanje rane pismenosti i stjecanje navike dolaska u knjižnicu od najranije dobi. Sastoji se od slušanja priča i pjesmica, crtanja, lutkarskih predstava, preporuka roditeljima što i kako čitati djeci te igara za razvoj psihomotoričkih vještina. Olimpijada čitanja potiče čitanje iz užitka, a namijenjen je polaznicima nižih razreda osnovne škole. Knjižničarke Dječjeg odjela Knjižnice pripreme popise zanimljivih naslova, letke i dnevnike čitanja te vode evidencije o pročitanim knjigama. Uz čitatelje, evidenciju o pročitanim knjigama i bodove bilježe i knjižničarke. Na kraju ljeta Knjižnica u suradnji sa školama i Pučkim otvorenim učilištem u Koprivnici organizira završnu svečanost na kojoj sudionici primaju diplome i medalje te virtualne čestitke književnika čije su knjige čitali. Važan segment rada Knjižnice čini Medijska abeceda koja djeci nastoji osvijestiti raznolikost sadržaja u online svijetu te ih poučiti kritičkom razmišljanju, analiziranju i kvalitetnom pretraživanju informacija. Festival vještina okuplja znatiželjne i kreativne osobe koje učeći, eksperimentirajući i razvijajući vlastite vještine promiču znanost, tehnologiju i kulturu stvaranja. Zajednički kreativni prostor – Makerspace potiče nove oblike učenja, posebno u području informatike, prirodnih znanosti i tehnike - u kojemu svi mogu slobodno koristiti tehničke uređaje i opremu, isprobavati ih, pomoću njih stvarati nešto novo ili se kreativno izražavati. 


Knjižnica organizira i veoma posjećena TEDx predavanja, s uglednim gostima, koja su potom dostupna na YouTubeu

Inkluzivni programi

Uz spomenute aktivnosti koprivnička Knjižnica godinama promiče brojne inkluzivne programe za osobe s invaliditetom i socijalno marginalizirane. Knjižnični programi podrške romskoj djeci provodi socijalno inkluzivne usluge za djecu i mlade pod motom Knjižnica dostupna svima - knjižnica za sve. Njime potiče: ravnopravno uključivanje svih osoba u život u lokalnoj zajednici, senzibilizaciju lokalnog stanovništva za potrebe socijalno marginaliziranih i promicanje kulturne raznolikosti. Namijenjen je djeci koja žive u nepovoljnim uvjetima i osobama s invaliditetom. U Dječjem odjelu Knjižnice dostupna je zbirka dječjih knjiga na romskom jeziku za djecu, njihove roditelje i učitelje. Povremeno se organiziraju i kreativne radionice o romskoj kulturi, što senzibilizira drugu djecu za poteškoće s kojima se susreću u životu, te se provode radionice robotike na kojima djeca mogu naučiti kodiranje i programiranje. Za radionice osnovne nastave informatičkog i informacijskog opismenjavanja Knjižnica je dobila EIFL nagradu. 


Priča o životu jedne nogometne lopte bio je jedan od najomiljenijih programa za djecu

Usluga za slijepe i slabovidne pokrenuta je u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije kao pilot-projekt u Hrvatskoj zahvaljujući donaciji Europske Unije u okviru programa CARDS 2002. Cilj projekta ravnopravno je uključivanje slijepih i slabovidnih osoba u lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, kvalitetniji pristup izvorima znanja i informiranja u lokalnoj sredini, veća društvena podrška slijepim i slabovidnim osobama, te bolje razumijevanje zajednice za potrebe slijepih i slabovidnih. Rezultat projekta posebna je zbirka knjižnične građe s ukupno 365 jedinica - zvučnih knjiga na CD-ima i audiokasetama, taktilnih slikovnica, taktilnih igračaka, knjiga o slijepima, knjiga na brajici, knjiga na uvećanom tisku - te nabavljena pomagala za slijepe: računala s dodatnom opremom, brajev printer za ispis s računala, elektronička povećala za slabovidne, MP3 plejeri za korištenje zvučnih knjiga u knjižnici, transporter za uspon po stubištu osoba s višestrukom invalidnošću, odnosno teško pokretnih osoba. 

Djecu knjižničari nastoje zainteresirati za knjige, slikovnice, priručnike, web stranice i aplikacije za najmlađe

Čitamo s vama sadrži zbirku priručnika na temu teškoća u čitanju i pisanju, knjige i slikovnice lagane za čitanje, zvučne knjige te računalne programe. Knjižnica je aktivno uključena i u provođenje nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati!

Program Mala škola korištenja pametnih telefona za starije osobe - nagrađen 2019. godine -EIFL Public Library Innovation Programme (EIFL - PLIP) - pridonosi kvaliteti života u zajednici korištenjem informacijsko-komunikacijske tehnologije. Realizira se u suradnji s volonterima koji poznaju tehnologije i spremni su pomoći starijim osobama u korištenju njihovih pametnih telefona, jer su osobe starije životne dobi zbog lošeg snalaženja često izložene marginalizaciji i društvenoj isključenosti.

Jačanje životnih vještina

Program Latice u Knjižnici nastao je u suradnja s Udrugom za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latica. Sastoji se od kreativnih radionica, predavanja, upoznavanja članova s knjižničnom građom i uslugama itd. Nastoji članovima udruge, odraslim osobama s različitim oblicima intelektualnih poteškoća, osigurati pristup kulturnim sadržajima i omogućiti jačanje životnih vještina, a ponajprije ih upoznati s knjižnicom kao mjestom na kojemu mogu pronaći različite sadržaje koji im mogu obogatiti život i prijateljstvo. Od 2020. Knjižnica je uključena kao partner i u projekt Budite nam podrška II, Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latica, a provodi se kroz volonterske aktivnosti članova udruge u knjižnici.

Pomagala za čitanje

Knjižnica i čitaonica Fran Galović u Koprivnici narodna je knjižnica koja obavlja funkciju gradske i županijske matične knjižnice. Jedan je od njezinih programa Mala škola korištenja pomagala za čitanje koji kontinuirano razvija uslugu za osobe koje imaju oštećenje vida ili poteškoće u čitanju. Najnovija ponuda omogućuje upoznavanje i posudbu tzv. asistivne tehnologije ili pomagala za čitanje - dva reproduktora zvuka i jedno prijenosno džepno povećalo. Stručnu pomoć pri njihovu odabiru Knjižnici je pružila Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije. Džepno (prijenosno) elektroničko povećalo specijalni je uređaj koji umjesto leća koristi video kamere i zatim taj sadržaj prikazuje na ekranu. Osim za čitanje, može se koristiti i pri pisanju. Namijenjeno je svima koji imaju oštećenje vida. Također je namijenjeno osobama s teškoćama čitanja - osobama s disleksijom, autizmom, motoričkim smetnjama, demencijom, intelektualnim, razvojnim i socijalnim teškoćama...

Inkluzija 38

38 - 2. lipnja 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak