Inkluzija 35

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Pripremila Tamara Kvas

Pokrenuta digitalna platforma Jezikomat

Hrvatski jezikoslovac Marko Alerićs Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je Jezikomat, digitalnu platformu koja građane potiče na unaprjeđenje vještina vezanih uz služenje hrvatskim jezikom. Svi koji žele znati što je u jeziku pravilno, a što nije, mogu pratiti Jezikomat na Instagramu i YouTubeu. Pratitelje početkom svakoga tjedna očekuju novi savjeti jezikoslovca Marka Alerića, a na društvenim mrežama mogu komentirati jezične pogreške i postavljati pitanja. Autor je želio svima omogućiti da na jednostavan način trajno napreduju u vještinama govorenja i pisanja, vodeći se time da smo nakon završetka osnovnog i srednjeg školovanja u jezičnom napredovanju najčešće prepušteni sami sebi. Drži da pojedinci rijetko imaju priliku saznati u čemu griješe, a u normativnim priručnicima nije se uvijek lako snaći. Jezikomat je način da gramatika i pravopis postanu zanimljivi i lako dostupni široj javnosti. Ponedjeljkom se na YouTube kanalu Jezikomata objavljuje snimka kojom se najčešće upozorava na neku čestu jezičnu pogrešku.

Međunarodni studentski projekt 

Međunarodni studentski projekt Kako vidim budućnost/How I See the Future pokrenuli su studenti Diplomskog sveučilišnog studija Ilustracija s Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku pod mentorstvom izv. prof. art. Stanislava Marijanovića. Profesor Darko Jakić s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu oblikovao je mrežnu stranicu howiseethefuture.com putem koje se projekt realizira. Tema projekta temelji se na spoznaji da mladi baštine svijet pun dosad nepoznatih, iznimno ozbiljnih problema i izazova, čije rješavanje zahtijeva radikalnu promjenu načina razmišljanja o budućnosti cijelog planeta. Riječ je o klimatskim promjenama, eksploataciji resursa, ratnim ugrozama, migracijama, eroziji temeljnih humanističkih vrijednosti, opasnosti od sve većeg jaza između naraštaja, koji će svoje mjesto morati tražiti u sasvim novim okolnostima. Kako je zamjetna isključenost, pa i pasivnost velikog broja mladih u oblikovanju svoje i zajedničke budućnosti, postavlja se pitanje što oni o svemu tome zapravo misle. Jedan od ciljeva projekta jest pridonijeti podizanju opće razine kritičkog mišljenja među studentima te ih potaknuti na aktivno i odgovorno sudjelovanje u oblikovanju svoje i zajedničke budućnosti. Do sada su na mrežnoj stranici howiseethefuture.com objavljena 182 studentska rada sa 16 akademija. Pozivi na sudjelovanje u projektu ciklički se obnavljaju, a kada projekt akumulira više od 500 radova, oblikovat će se i digitalni, virtualni muzej.

Izložba skulptura za slijepe i slabovidne

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji otvorena je izložba skulptura Dodirom do umjetnosti – Mladen Mikulin. Obilježavanjem Svjetskog dana umjetnosti podiže se svijest o raznolikosti umjetničkog izraza i podržava komunikacija umjetnika i šire zajednice. Pri osmišljavanju koncepcije izložbe, autorice Vesna Leiner i Aleksandra Bugar vodile su se idejom da izložba bude dostupna svim posjetiteljima. Svi posjetitelji uz razgled skulptura poznatih zagrebačkih i hrvatskih ličnosti te legendarnog glazbenika Jima Morrisona imaju priliku doživjeti ih na više osjetilnih razina, promatranjem i dodirom. Posjetitelji izložbe mogu saznati koja je bila motivacija autora za izradu određene skulpture, što ga je na to inspiriralo i kakav je bio autorov privatni odnos s osobom koju je portretirao. Uz skulpture glazbenika Jima Morrisona, glazbenog kritičara Darka Glavana, glumaca Ene Begović i Zvonimira Črnka, sportaša Vilka Severa i Snježane Ušić, generala Janka Bobetka, novinara Siniše Glavaševića, književnika Marka Marulića, Dragutina Tadijanovića i Miroslava Krleže, kardinala Alojzija Stepinca, fra Grge Martića, predsjednika RH Franje Tuđmana i gradonačelnika Zagreba Većeslava Holjevca, u opatijskom postavu bit će izložene i biste hrvatskog znanstvenika iz 12. stoljeća Hermana Dalmatina te Otta von Habsburga, posljednjeg prijestolonasljednika Austro-Ugarske Monarhije. Izložba se može razgledati do 8. svibnja.

Izložba slika – Ogranak MH Zaprešić

Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću 11. svibnja s početkom u 19 sati otvara izložbu slika Alena Kasumovića pod nazivom Imam li pravo biti ovdje? u svojim prostorijama u Ulici kardinala A. Stepinca 1. Radovi propitkuju pojam tijela na temu procesa samoistraživanja i samooblikovanja, a do sada su izlagani u New Yorku, Baselu, Miamiju i Zurichu. Alen Kasumović rodio se u Zagrebu 1991. i od rođenja boluje od artrogripoze. Diplomirao je na Akademiji likovne umjetnosti 2018, magistar je na Odsjeku za animirani film i nove medije, a od 2011. je stipendist Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju ustima i nogama. Što se tiče njegovoga rada, Alen Kasumović pojašnjava: „Moj je rad podijeljen, recimo, između dvaju svjetova, dvaju identiteta. Jedan je taj koji je posvećen Udruzi umjetnika koji slikaju ustima i nogama. Znači, tu se traže teme koje odgovaraju širem krugu publike, zato slikam pejzaže, a pogotovo volim slikati konje. U svojem autorskom radu mimo Udruge bavim se identitetom, tijelom i invaliditetom.“

Dani medijske pismenosti

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 2. do 8. svibnja održavaju se 5. Dani medijske pismenosti, s aktivnostima i u tjednima poslije. Na portalu medijskapismenost.hr dostupno je gotovo 40 obrazovnih materijala i videolekcija, koji su od objave prvih materijala 2018. do sada preuzeti više od pola milijuna puta. U projekt se mogu uključiti vrtići, škole, fakulteti, knjižnice, kina, medijske kuće, udruge i druge ustanove koje mogu organizirati predavanja, radionice, filmske projekcije, panel-diskusije i druge događaje. Ove godine u fokusu Dana medijske pismenosti važnost je medijskog obrazovanja s naglaskom na kritičko razmišljanje, razumijevanje kako mediji funkcioniraju, prepoznavanje dezinformacija te razumijevanje utjecaja influencera, prikrivenog oglašavanja i algoritama koji određuju koje informacije i sadržaji nam se nude na internetu i društvenim mrežama.

Poziv nastavnicima i stručnim suradnicima 

Pozivaju se nastavnici i stručni suradnici iz osnovnih škola na području Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije na sudjelovanje u dvodnevnoj edukaciji o upravljanju školskim volonterskim programom. Edukacija će se održati uživo, 18. i 19. svibnja, na adresi Radićeva 9 u Zagrebu, oba dana od 10 do 16 sati. Tema dvodnevne radionice je usvajanje širega teorijskog znanja o volonterstvu i stjecanje kompetencija za provedbu koraka upravljanja školskim volonterskim programom. Volonterski centar Zagreb u potrazi je za ukupno desetero sudionika, a za sve ostale informacije i prijave zainteresirani se mogu javiti na e-adresu dunja.hafner@vcz.hr. Aktivnost se provodi u sklopu projekta Volontiram – razvijam sebe i zajednicu, koji je podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Virtualni susreti umjetnika i publike

Online zajednica umjetnika Art ćakula proslavila je svoj drugi rođendan i premijerno javnosti predstavila svoju mrežnu stranicu na kojoj su predstavljeni svi sudionici programa koji su u prethodne dvije godine svojim predstavljanjem i djelovanjem pridonijeli razvoju projekta. Na stranici se mogu pogledati snimke svih online susreta te saznati informacije o svim prošlim i budućim Art ćakulama. Art ćakula odvija se putem Zoom platforme te društvenih mreža (Facebook, Instagram, YouTube). Projekt okuplja veliki broj umjetnika i kustosa različitih područja djelovanja iz Hrvatske i inozemstva. Cilj je zadržati kontakt među umjetnicima, motivirati ih na daljnji rad i međusobnu suradnju te održavati njihov kontakt s publikom u izazovnim vremenima. Sudionici Art ćakule kontinuirano kreiraju nove kulturne i edukativne sadržaje koji se ostvaruju i plasiraju u javnost putem online druženja i izlaganja. Susreti obuhvaćaju razmjenu iskustava i znanja, predstavljanja individualnih umjetničkih pristupa, kolonija, mrežnih stranica, PR alata, diskusije o aktualnostima u umjetnosti i izazovima s kojima se umjetnici susreću u svojoj struci. U dvije godine uspješno je održano više od 50 takvih online susreta.

Online slikovnica

KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj završila je radionice virtualne slikovnice i predstavila svoju završnu slikovnicu Šašavi dvorac – zgode i nezgode iza kamenih zidova u sklopu projekta Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost, koja je sada dostupna široj javnosti u digitalnom obliku. Mali pisci i ilustratori koji su sudjelovali u izradi slikovnice su: Larisa Kasunić Mikšić, Franka Pudina Jelenčić, Mary Magdić, Tonka Mikulić, Lucija Sudac, Nela Bolfek, Mila Bunčić, Maksim Tkalac, Helena Matijević, Lucija Čavrag, Nikolina Matan, Lea Frančišković i Nikola Olrom, koji su tijekom devet mjeseci surađivali s voditeljima Ivanom Francišković Olrom, Sanjom Kolenko i Marijem Šimićem. Projekt Podijeli svoju priču izravno povećava socijalnu uključenost djece i mladih do 25 godina, kroz provedbu online kulturno-umjetničkog sadržaja. Ciljevi projekta su povećati socijalnu uključenost djece i mladih kroz provedbu kulturno-umjetničkih online sadržaja te razvijanje socijalnih i kreativnih vještina, znanja djece i mladih koja će pridonijeti njihovoj boljoj socijalnoj uključenosti. 

Inkluzija 35

35 - 5. svibnja 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak