Inkluzija 34

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Pripremila Tamara Kvas

Natječaj Pišem ti pismo

Gradska knjižnica Velika Gorica raspisala je natječaj kako bi obilježila Svjetski dan pisanja pisama 11. svibnja. Natječaj je otvoren do 2. svibnja. Prošle godine u nakladi Gradske knjižnice Velika Gorica objavljena je knjiga u kojoj su sakupljena nagrađena pisma pristigla na natječaj od njegova početka. Urednica knjige je Katja Matković Mikulčić, a uz nju su uvodne tekstove napisale književnica i dugogodišnja članica žirija Natječaja Nada Mihoković-Kumrić i knjižničarka Ivana Grubačević. Sve informacije o natječaju mogu se naći na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Velika Gorica. Pisma se mogu poslati putem e-pošte na pisemtipismogkvg@gmail.com ili poštom na adresu Gradske knjižnice Velika Gorica. Ove godine nagrađena će biti tri pisma u tri kategorije: Naj pismo odraslih, Naj srednjoškolsko pismo i Naj dječje pismo. Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnoj stranici knjižnice, a svi sudionici bit će o njima osobno obaviješteni. Datum objave rezultata natječaja je Svjetski dan pisanja pisama, 11. svibnja 2022. Nagrade osigurava Gradska knjižnica Velika Gorica.

Poticanje stvaralaštva 

Ministarstvo kulture i medija i ove godine nastavlja s potporom samostalnih umjetnika i neovisnih profesionalaca, ali i drugih dionika u području kulture. Javnim pozivom za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika dodjeljivat će se potpore za umjetničko istraživanje i edukaciju umjetnika, realizaciju novih radova, prezentaciju rada te poticaji za autorski rad na samostalnoj izložbi. Kroz trajni dijalog s klasterom strukovnih udruga koje djeluju u području vizualnih umjetnosti, Ministarstvo nastoji identificirati potrebe vizualnih umjetnika te kontinuirano poticati njihov rad i stvaralaštvo u okolnostima pandemije bolesti COVID-19, kao i posljedicama dvaju snažnih potresa koje su uvjetovale smanjenu mobilnost umjetnika te su znatno otežale ili onemogućile njihov rad u prethodnim godinama. Od prvog natječaja objavljenog u lipnju 2018. godine, kojim je prepoznata potreba za dodatnim poticajem razvoju vizualnog stvaralaštva, javnim su pozivima za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika dosada dodijeljene 353 potpore u ukupnom iznosu od 5.975.275,00 kuna. U skladu s godišnjim praćenjem i evaluacijom programa, mehanizmi potpore sa svakim se sljedećim natječajem dodatno razvijaju i unapređuju prateći nove pojave u suvremenom vizualnom stvaralaštvu kako bi se identificirale potrebe i područja koja je potrebno dodatno stimulirati.

Pomoć umjetnicima iz Ukrajine

Platforma Culture Hub Croatia otvorila je drugo izdanje Pop-up shopa kojem je cilj promovirati male proizvođače, umjetnike i kreativce. U drugom izdanju shopa platforma CHC je odlučila 30 posto od ukupne prodaje uložiti u CHC fond kako bi podržala rezidencijalni boravak i integraciju umjetnika iz Ukrajine. Fond će se iskoristiti za prihvat umjetnika iz Ukrajine tako da im se ponudi privremena rezidencija unutar prostora, pomoć pri pronalaženju stalnijeg smještaja u Splitu, besplatni radni prostor, materijal za rad, pomoć pri integraciji i drugo. Platforma Culture Hub Croatia otvorila je i javni poziv za sve umjetnike, kreatore i male poduzetnike kako bi se pridružili akciji. Uvjet je da najmanje 30 posto od prodaje proizvoda ide u CHC Fond. Također će primati i donacije za Fond u bilo kojem iznosu, bez obveze kupnje radova i proizvoda iz Pop-up shopa. Svaki proizvod ima svoju priču koju možete otkriti u shopu ili na mrežnoj stranici i saznati više o tome tko stoji iza njega. Dugoročni plan je Fond koristiti za pomoć umjetnicima migrantima u Hrvatskoj, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

Platforma za učenje znakovnog jezika

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir plasirao je novu uslugu – online tečaj za samostalno učenje hrvatskog znakovnog jezika razine A1.1. Digitalna platforma namijenjena je svima koji tek počinju učiti hrvatski znakovni jezik. Sastoji se od deset tema i sadržava više od osamsto videosnimki koje će korisnike uvesti u svijet hrvatskog znakovnog jezika i kulture gluhih. Svaka tema sadržava rječnik znakova i fraza iz hrvatskoga znakovnog jezika, zadatke kojima se uvježbava uporaba novih znakova u rečeničnom kontekstu, njihova pravilna izvedba te praktična uporaba stečenog znanja o gramatici HZJ-a, vježbe razumijevanja i zanimljivosti iz kulture. Iza koncepta i sadržaja ovoga novog projekta stoji Tajana Uzun, dugogodišnja djelatnica Saveza na poslovima stvaranja edukativnih programa za poučavanje HZJ-a i za edukaciju prevoditelja HZJ-a, po struci profesorica engleskog jezika i književnosti i pedagogije. Također je izvorna govornica hrvatskog znakovnog jezika i čujuće dijete rođeno u obitelji gluhih i gluhoslijepih osoba. Savez Dodir ima dugu tradiciju poučavanja hrvatskog znakovnog jezika i 2005. godine izdao je prve udžbenike za poučavanje HZJ-a Znak po znak u tri dijela. 

Online izložba – Mladi na mreži

Pobjedničke i najuspješnije radove realizirane na radionicama Osnove fotografije za mobilne uređaje održanima u sklopu projekta Mladi na mreži u četiri istarske srednje škole moguće je pogledati putem online izložbe na poveznici https://mladinamrezi.tumblr.com/. Dizajnirale su je Dina Milovčić i Franka Tretinjak iz grafičkog dizajnerskog studija Nji3. One su koncipirale i realizirale cjelokupni vizualni identitet projekta Mladi na mreži, koji provodi pulska udruga Metamedij. Izložbom je predstavljeno stvaralaštvo tridesetak mladih u dobi od 16 do 25 godina. Na natječaj je pristiglo više od sto prijava iz cijele Hrvatske. Projekt Mladi na mreži adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje participacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija te unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima.

Dani otvorenih vrata udruga

Ured za udruge poziva udruge da organiziraju i prijave događanje u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2022. Dani otvorenih vrata udruga održat će se od 2. do 4. lipnja u cilju informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici. Prilika je to građanima za sudjelovanje u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, kao i za upoznavanje s različitim društveno-korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama. Organiziranjem ove manifestacije Ured za udruge želi povećati vidljivost djelovanja udruga, posebno onih koje provode programe i projekte od interesa za opće dobro financirane iz javnih izvora, te poboljšati percepciju udruga u javnosti. Za sudjelovanje u Danima otvorenih vrata udruga prijavljuje se putem aplikacije UdrugeInfo gdje će, uz druge najave događanja koje udruge putem aplikacije uobičajeno prijavljuju, biti vidljiva različita događanja udruga u sklopu Dana otvorenih vrata udruga. 

Kazališni šalabahter

Kazališni šalabahter, edukativni online projekt Teatra Tirena za djecu i mlade dobio je novu kategoriju pod nazivom Što gledamo? Projekt Kazališni šalabahter namijenjen je djeci i mladima te nastavnicima, odgajateljima, pedagozima, roditeljima i svima ostalima koji rade s djecom i mladima. Podijeljen je u tri osnovna dijela: Prije predstave, U kazalištu i Nakon predstave. U novoobjavljenoj kategoriji Što gledamo? nalaze se tekstovi o baletu, dramskom kazalištu, lutkarskom kazalištu, mjuziklu, neverbalnom kazalištu, operi, postdramskom kazalištu i suvremenom plesu, a uključuju i poveznice na zanimanja povezana s određenim kazališnim žanrom, oblikom, izvedbenom strategijom. Jedna od posebnosti Šalabahtera je i Upitnik za analizu predstave koji učitelji mogu poslati svojim učenicima. Novost je da je upitnik i sadržajem i vokabularom prilagođen za čak tri različita uzrasta – niže razrede osnovne škole, više razrede osnovne škole te za srednjoškolce i studente. Cijeli je Kazališni šalabahter potpuno besplatan, a kontinuirano će dobivati nove kategorije i nadopunjavati stare. Šalabahter je nastao uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Autorice tekstova, upitnika i projektne ideje su Maja Sviben, Nina Horvat, Ines Škuflić Horvat, Katarina Šulc i Nora Krstulović. 

Jačanje dijaloga o glazbi 

Europska komisija (EG EAC) objavila je natječaj Music Moves Europe – Strengthening the Dialogue on Music za jačanje dijaloga s glazbenim sektorom u Europi za nadolazeće godine s rokom za predaju projektnih prijedloga 15. lipnja. Ovim natječajem očekuju se sljedeće aktivnosti: organizacija serijala dijaloških Music Moves Europe sastanaka (najviše tri godišnje) na većim europskim glazbenim konferencijama, koji uključuju glazbene profesionalce koji se bave temama iz područja aktualnog sektora, a pritom su od značaja za kreiranje glazbenih politika na nacionalnoj razini i razini Europske Unije, organizacija glazbene konferencije na razini EU, koja obuhvaća institucijsku razinu EU, predstavnike država članica te predstavnike europskih glazbenih udruga u cilju njihova zajedničkog dijaloga i dogovora o daljnjem djelovanju. Kao temelj organizacije glazbenog dijaloga, poziv sadržava i zahtjev za konceptualnim radom koji nudi osvježenu definiciju europskoga glazbenog ekosustava. Ovaj natječaj implementirat će novu sektorsku aktivnost za glazbu, kako je i predviđeno Godišnjim programom rada Kreativne Europe za 2021. godinu. 

Inkluzija 34

34 - 21. travnja 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak