Inkluzija 33

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Pripremila Tamara Kvas

Izložba u Etnografskom muzeju

Krajem ožujka u Etnografskom muzeju otvorila se gostujuća izložba Vavrina Kištra plišanaca. Izložba je dio muzejskog projekta Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek. Viktorija Lea Vavra mlada je produkt dizajnerica iz Zagreba. Magistrirala je 2016. na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, s temom Revitalizacija obiteljskog obrta. U sklopu diplomskog rada dizajnirala je svoje prve plišance – Gumbeke. Ubrzo nakon završetka studija odlučila je obnoviti obiteljski posao – proizvodnju plišanih igračaka. Leina baka, Ružica Vavra, bila je vlasnica prodavaonice Igračke Vavra koji je godinama uveseljavao Zagrepčane, ali je krajem devedesetih zatvoren. U želji za nastavkom obiteljske tradicije, Lea je pokrenula svoj brend s nazivom Kištra by Vavra. Od bake je baštinila ljubav prema igračkama i ručno izrađenim proizvodima, a ono što njezinim igračkama daje dodanu vrijednost je dizajn koji pomaže pri usavršavanju fine motorike i razvoju kreativnih vještina svakog djeteta. Srž njezina poslovanja je dizajn i proizvodnja interaktivnih, ručno rađenih igračaka za djecu.

Umirovljenici u prirodi

U travnju 2022. u sklopu Kluba Melisa – Klub građana treće životne dobi, prvi se put otvaraju vrata aktivnosti pod nazivom Green Team u koji pozivaju sve umirovljenike zainteresirane za prirodu, izlete, druženje s osobama sličnih interesa te su spremni razmijeniti iskustva o manje poznatim prirodnim ljepotama u okolici Zagreba. Dogovori o izletima i aktivnostima skupine odvijali bi se srijedom od 17 do 19 sati na Green Team susretima u Društvenom domu Prečko. Početak aktivnosti je 6. travnja. Pozivaju sve građane treće dobi da se pridruže ako su ljubitelji prirode, izleta i druženja s osobama sličnih interesa, ako im trebaju savjeti o uzgoju voća, povrća, cvijeća ili bi njihovo znanje moglo pomoći manje iskusnim članovima, ako žele u potragu za ljekovitim biljem i šumskim plodovima, ako imaju još nekih ideja kako korisno i zanimljivo sudjelovati u Green Teamu. Sudjelovanje u svim aktivnostima je besplatno. Dodatne informacije mogu se dobiti putem poziva na broj 091/5342666 ili upita na e-adresu ameniss@cekate.hr.

Koprivnička knjižnica najbolja na svijetu

Knjižnica i čitaonica Fran Galović iz Koprivnice proglašena je knjižnicom godine prema izboru Londonskog sajma knjiga. London Book Fair jedan je od najvećih i najpoznatijih sajmova knjiga i nakladništva u svijetu koji u suradnji s Publishers Associationom već devet godina zaredom dodjeljuje priznanja u sedam kategorija u cilju isticanja i promocije važnih postignuća organizacija i pojedinaca koji se bave nakladništvom i knjigom. U obrazloženju nagrade za koprivničku knjižnicu stoji da je nagrađena za iznimnu originalnost, kreativnost i inovativnost u svojem području rada. Priznanje za knjižnicu godine 2022. dodijeljeno je temeljem programa koje knjižnica provodi. Program BookTalk za odgojitelje nastao je kao program podrške odgojiteljima u vrijeme pandemije kada su se obrazovne institucije suočavale s brojnim izazovima. Program je uglavnom bio usmjeren na odgojitelje koji rade u trinaest dječjih vrtića u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali je zahvaljujući Zoomu privukao i odgojitelje iz drugih dijelova Hrvatske. Projekt Mitska bića – digitalna priča pokrenut je 2018. godine, a rezultirao je razvojem interaktivne aplikacije za djecu koja je dostupna za uporabu putem računala, tableta i mobitela u 2021. godini. Riječ je o edukativnoj animiranoj i interaktivnoj slikovnici za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Senzorne projekcije

Program senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost održava se već šestu godinu zaredom u kinima diljem Hrvatske. Ove godine počeo je projekcijom filma Asterix: Tajna čarobnog napitka, 2. travnja, na Dan svjesnosti o poremećajima iz autističnog spektra. Film je prikazan u zagrebačkom Kinu Tuškanac te u Kinu Gaj u Varaždinu i Kinu Velebit u Koprivnici. S obzirom na konstantno rastući broj djece s poteškoćama u razvoju, važnost ovog projekta je velika jer omogućava integraciju djece, bez obzira na domenu odstupanja. Kino postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano tako da bude senzorno optimalno predstavljaju značajan preventivni faktor. Pod motom filmsko iskustvo dostupno svima, senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka. Filmovi za senzorne projekcije pažljivo su birani kako bi bili senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama, koja mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svjetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istodobno. U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza.

Dizajnerska početnica Moja jedinstvena slikovnica

U Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održana je besplatna radionica za djecu nižih razreda osnovne škole pod nazivom Moja jedinstvena slikovnica. Voditeljice radionice su Lada Kušec Deči, studentica dizajna, i Leona Miškov, studentica sociologije. Osnovu priče napisala je spisateljica za djecu Ksenija Kušec, a polaznice i polaznici sami su birali likove, smjer radnje i kraj priče. Sudionici radionice crtali su i ilustracije te je krajnji rezultat pojedinca vlastita slikovnica. Ovim putem sudionici razvijaju vještine crtanja, maštu te osnove pisanja. Cilj radionice jest omogućiti djeci da se kreativno izraze i sami biraju što će se u priči dogoditi, kao i kako će slikovnica izgledati. Voditeljice ove radionice do sada su vodile niz dječjih radionica u Zagrebu, na Zlarinu i Krapnju. Žele potaknuti djecu na razvijanje kreativnog razmišljanja. Program Dizajnerska početnica financira se sredstvima Ministarstva kulture i medija RH te Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Festival prilika za mlade

Inicijativa mladih za ljudska prava u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu poziva mlade u potrazi za stjecanjem iskustva i organizacije civilnog društva na Festival prilika za mlade – Radi, uči, volontiraj! koji se održava od 6. do 8. travnja u Studentskom centru u Zagrebu. Ovaj trodnevni festival za mlade namijenjen je nezaposlenim mladima, studentima i studenticama, ali i svima drugima iz cijele Hrvatske koji su zainteresirani za rad, praksu i volontiranje u organizacijama civilnog društva. Ovo je ujedno i prilika za udruge da mladima predstave svoj rad i mogućnosti koje im pružaju. Festival će se sastojati od dvaju panela, neformalnog networkinga, predstavljanja primjera dobrih praksi organizacija civilnog društva, karijernog speed datinga između organizacija civilnog društva te zainteresiranih mladih za uključivanje u aktivnosti i rad civilnog sektora, radionica domaćih i stranih udruga za mlade na kojima će biti testirane inkluzivne metodologije volontiranja, radionice razvoja vještina za mlade, koja će uključivati pisanje životopisa i pripreme za razgovor za posao te izložbe Mirovni aktivizam devedesetih i danas. Više informacija o festivalu može se naći na mrežnim stranicama Inicijative mladih za ljudska prava.

Projekt Uključi me kulturno

Reprizom prilagođene predstave Predsjednici&ca završila je druga sezona projekta Uključi me kulturno – predstave za gluhe i nagluhe osobe u Satiričkom kazalištu Kerempuh. U sklopu projekta prilagođene su dvije predstave za osobe oštećena sluha, Škrtac i Predsjednici&ca koja je zbog velikog interesa dvaput izvedena s titlovima. Kerempuh će nastaviti suradnju s udrugom Alternator i omogućiti gluhim i nagluhim osobama uživanje u kazališnim predstavama. Projektu Uključi me kulturno cilj je sprječavanje diskriminacije osoba sa senzornim oštećenjima i njihovo uključivanje u kulturni život Zagreba. Projekt je u Kerempuhu provela Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u partnerstvu s udrugom Zaželi, a financira ga Grad Zagreb kroz Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom za 2021. Udruga Alternator poduzima akcije kako bi utjecala na promjene u društvenom okruženju putem umjetničkih izvedbi, organizacije radionica i drugih javnih događanja namijenjenih svim građanima, posebno uključujući djecu s teškoćama u razvoju. Udruga je najpoznatija po projektu Festival prava djece.

Centar igre i knjižnica igračaka u Međimurju

U Držimurcu – Strelcu u općini Maloj Subotici u Međimurskoj županiji, u kojoj 40 posto djece ne pohađa dječji vrtić u ožujku je otvoren Centar igre i knjižnica igračaka, financiran novcem Europske Unije, četvrti takav centar u Hrvatskoj i treći u Međimurju. Centar igre i knjižnica igračaka otvoreni su u sklopu UNICEF-ova pilot-programa Faza III: Testiranje jamstva za svako dijete u Hrvatskoj, a bit će mjesto za neslužbeno predškolsko obrazovanje djece i učenje kroz igru. Centar je otvoren u suradnji s provedbenim partnerom Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak i Općinom Malom Suboticom.

Inkluzija 33

33 - 7. travnja 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak